По-близо до решенията на Брюксел с „#ЕВРОПА“

  • 12 февруари 2019, 14:37
  • Автор Дарина Михалева
  • ЕКРАН

Medium evropa4

От 3 февруари в ефира на обществената телевизия започна излъчването на новите епизоди на предаването „#ЕВРОПА“, което разказва на достъпен език важните решения на евроинституциите, пряко свързани с ежедневието на всеки от нас. Предаването натрупа популярност най-вече сред младата и активна аудитория още в началото на миналата година  по време на Българското европредседателство.

Този сезон на „#ЕВРОПА“ е част от проект, който БНТ изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския парламент и има за цел да информира за възможностите на

европейските граждани да участват активно

в процеса на вземане на решения и да насърчи българските граждани за активно участие в изборите за ЕП през май 2019 г.

В епизодите на „#ЕВРОПА“ екипът ще популяризира опита на други европейски държави в решаването на различни проблеми, ще търси допирните точки и различията между нас и останалите страни. Зрителите ще видят как интересни и необичайни идеи, реализирани с европейски средства, променят градове и цели държави. Екипът на „#ЕВРОПА“ ще пътува до различни места в Европа и България, които имат своите основания за гордост, но остават непопулярни. В предаването ще звучи компетентното мнение на експерти от различни държави и позицията на младите хора, в чиито ръце е бъдещето на Европа. И за втори пореден сезон продуцент на „#ЕВРОПА“ е Татяна Тасева, която е редактор на популярното предаване на БНТ „Референдум“.

В началото на април Европейският парламент предоставя специалното си телевизионно студио за

пряко излъчване на „Референдум“

от Брюксел

Български и чужди евродепутати ще вземат участие в дискусията по горещите теми преди предстоящия евровот. От същото студио в Брюксел директни излъчвания правят най-авторитетните  европейски телевизионни канали като ВВС, TV5, белгийската обществена телевизия и др. Екипът на „Референдум“ с водещ Добрина Чешмеджиева е единственото българско дискусионно предаване, което е реализирало няколко подобни дебата пряко в телевизионен ефир с участието на членове на Европарламента от различни държави.

В специалното издание на предаването наши и чуждите депутати, които ще бъдат част  от дискусията, ще имат възможност да видят нагласите на българското общество по общите европейски политики чрез социологическите допитвания  в реално време, които са запазена марка на „Референдум“.

БНТ създава специална интернет платформа

която ще дава достъп на  зрителите до излъчените предавания и репортажи и ще предоставя възможност за активно участие с  включване в онлайн анкета и споделяне на мнения чрез специалното мобилно студио на проекта.

Поредица от репортажи, които ще бъдат излъчвани в информационните емисии на БНТ, ще представят интересни сюжети и ключови събития от европейския календар. Продуцентът Надя Обретенова вече има зад гърба си опит в един от най-мащабните проекти за популяризиране на Европейския парламент, реализиран от БНТ.

През изминалата година бяха излъчени три документални филма, обединени в поредицата „Българското пътуване в Европа“, които изследваха основни предизвикателства пред ЕС през погледа на младите хора. В мисията си да информира и ангажира с европейските теми всички българи, обществената телевизия посети 22 населени места в областите Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Смолян. Чрез „Пътуващото студио на БНТ2“ хора от различни краища на страната имаха възможност да видят как работят институциите в Брюксел,  да се срещнат с български евродепутати, за да споделят своите проблеми и лични очаквания от членството ни в ЕС. 

Такава беше и мисията на политическото риалити „Обещанието“, в което петима евродепутати поеха своите лични обещания и разясниха механизма за реализирането им, а зрителите имаха възможност да оценят активността на своите избраници.

Чрез сътрудничеството на БНТ с представителството на Европейския парламент у нас

регионалните теми бяха поставени във фокуса на вниманието

задача, която екипът на БНТ си поставя и сега. Не само в предаванията, но и в интернет платформата, която БНТ създава в рамките на проекта „Европа“, хора от цяла България ще могат да станат част от важния разговор за бъдещето на Европа.