Празник на лавандулата на Еньовден

  • 09 юни 2017, 14:03
  • Автор Мария Димитрова
  • АФИШ

Medium %d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%83%d0%bb%d0%b0

Празник на лавандулата навръх Еньовден ще събере хиляди гости от страната и чужбина. Мястото ще е Карлово, денят – 24 юни, а началният час - 10 ч. Тази година Международният фестивал на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебни билки ще е в Архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“ в родния град на Апостола. Празникът ще предложи богата фолклорна програма, дегустация на продукти от лавандула и роза, демонстрация на извличане на лавандулово масло, посещение на лавандулови полета и др.

Той ще привлече вниманието към лавандулата като индустриална и земеделска култура. Идеята на празника е да помогне за добрите взаимоотношения между отделните звена - от процеса на отглеждане, през извличането на етерично масло до индустриалното му приложение. Своеобразният форум ще позволи пълноценна дискусия между производители, агроспециалисти, собственици на рафинерии и представители на държавни институции от сектор „Земеделие“.

От 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло. Благоприятният климат и специфичните почви нареждат страната ни сред най-добрите. Годишно се произвеждат 120 тона етерично масло, а за сравнение – Франция годишно произвежда 30 тона.

 

Танци и шествия на

Русенския карнавал

Едно от най-пъстрите и весели събития в Русе – Карнавалът, ще се проведе на 24 юни. Навръх Еньовден центърът на дунавската столица ще заплени жителите и гостите на града с цветна фиеста, много забавления и игри, както и награди за всички участници.

Идеята на Русенския карнавал е да се възроди една традиция за свободна изява чрез формите на уличния пърформънс – танци, шествия, игри, състезания. Градът ще се превърне в сцена за групови и индивидуални изяви, ще се създават идеи, нестандартни решения и неочаквани импровизации.

 

Страстно фламенко в София, Русе и Варна

Националният балет на Испания се подготвя за първото си турне, което ще включва и три наши града. На 7 юни танцьорите ще излязат на сцената на зала 1 на НДК в София, на 10 юни ще гостуват в Русе и на 14 юни ще подпалят със страстните си танци публиката във Варна.

Цели 4 невероятни постановки в един спектакъл ще имат възможност да гледат почитатели на страстното фламенко. За първи път пред българска публика ще се играят „Болеро“ по музика на Равел, „Ritmos“, „Solea del Manton“ и „Alento“ по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета.

С невероятно шоу, пищни костюми и сценография, завладяващи танци и емблематични творби 40 звездни артисти ще играят под звуците на жива музика.

Националният балет на Испания вече 38 години е музикална емблема на южната страна. Той пази културните й традиции и разпространява класически и съвременни трактовки на фламенко. Танцът е под закрилата на ЮНЕСКО и е обявен за ценност на човечеството.

 

„Сухишвили“ със зрелищни танци с ножове в 6 града

Наричан още „Националното богатство на Грузия“, балетът на Грузия „Сухишвили“ ще разтърси цели 6 града в страната. Турнето стартира в София на 5 юни, продължава в Пловдив, Велико Търново и Русе. Последните два спектакъла ще са във Варна на 11 юни и в Бургас на 12 юни.

Близо 2 часа 70 артисти със собствен оркестър ще представят най-емблематичните и зрелищни танци пред родна публика. Ансамбълът ще се появи с автентични грузински костюми, ръчно изработени, украсени със скъпоценни камъни.

„Сухишвили“ е създаден през 1945 г. и е покорил някои от най-големите и престижни зали в света. Той завладява публиката с изключителни акробатични номера със саби и ножове, забележителна танцова техника на мъжете и изящество и грация на жените.

 

Над 30 рок легенди взривяват Пловдив на „Hills of Rock“

Световни рок звезди ще накарат пловдивската публика да полудее на фестивала „Hills of Rock“. Evanescence и Guano Apes са две от големите имена, които ще изпълнят своите хитове на 30 юни и 1 юли в Европейската столица на културата. Освен тях на сцената ще се качат британската рок група RavenEye, шведската метъл група Imminence и българските SEVI, Siluet, Krossfire и Dream Skiller. Наред със световни звезди ще видим и актуални имена от съседните балкански държави, както и най-добрите български групи. Очаква се участие да вземат над 30 артисти и групи.

Рок събитието ще предостави три сцени, всяка със свой собствен музикален стил и звучене - Главна сцена (Main stage), Световна сцена (World Stage) и Алтернативна сцена (сцена „НА ТЪМНО“).

Фестивалът ще се проведе в парка около Гребен канал Пловдив, като главната сцена ще бъде изградена на терена на стадион „Пловдив“ (без трибуните да бъдат използвани), а двете допълнителни сцени ще бъдат разположени около него, за да се избегне смесването на звуците.

Фестивалът „Hills of Rock“ ще се реализира ежегодно и ще се включи в рамките на инициативата Пловдив – Европейска столица на културата.