Преобразяват стара казарма в мегасцена за Imany

  • 09 юни 2017, 12:50
  • Автор Владимир Симеонов
  • СЦЕНА

Medium imany clip in%c3%a9dit de lately

Благоевград ще бъде включен в списък с градовете, в които се организират 100-те най-големи събития на франкофонията в цял свят. Признанието е съвсем заслужено. Причината градът да бъде в престижната класация е организирането и провеждането на фестивала „Франкофоли“, който на 17 юни за трета поредна година ще превърне областния център на Пиринско в музикалната столица на Балканите. Събитието, което вече е една от емблемите на Благоевград, бе възродено след над 20-годишна пауза с усилията на общинското ръководство начело с кмета Атанас Камбитов. Така се осъществи една от мечтите на хиляди меломани и почитатели на съвременната френска музика. Любители на музикалното изкуство от страната и десетки чужди държави ще чуят не само френска музика, но и ще усетят духа на Франция. Те ще се насладят на невероятен празник, осигурен от общината, която е продуцент на събитието. Напливът на гости е огромен, още в началото на месец май всички благоевградски хотели обявиха, че нямат свободни места за дните на фестивала. Хотелиери признават, че такъв интерес към музикално събитие не помнят. Обаждат се хора от цялата страна, молят се за стаи без никакви удобства, само да бъдат част от магията на проявата. Но всички легла са резервирани отдавна.

Ще дойдат много почитатели на френската музика, в радиус на 50-60 километра всички хотели ще са пълни. Комплекси в Симитли и Сандански, в Разлог и Банско също ще приемат туристи. Защото миналата година в Благоевград имаше 50 000 души по време на фестивала „Франкофоли“, който тогава се проведе в две вечери. Последен шанс за меломаните е да разчитат на частните квартири. Те обаче са ангажирани от хилядите студенти в областния център. Добрата новина е, че младежите ще напуснат града, тъй като учебната им година приключи. Така ще освободят квартирите.

От различни градове в България, Сърбия, Гърция и Македония са постъпили многобройни запитвания за подробности и програмата на събитието. Особено активни са и френските фенове на фестивала, които традиционно следват неговите издания по света. Събитието се радва и на широк интерес от български и чужди медии. Всички ще има какво да видят, този път фестивалът няма да е в центъра на града, пред сградата на общината, а в казармата. Там ще се монтира огромна сцена. В края на миналата година община Благоевград получи 62 декара от имота от Министерство на отбраната. „На финала сме с дейността си по инфраструктурата там. Най-късно до 5 юни всички ремонти трябва да приключат, в момента теренът се озеленява, за да е красиво и цветно край сцената. И изпълнители, и зрители ще имат повече пространство, ще им е по-комфортно. Правим и нов път, ще има 2000 паркоместа, в района движението ще е еднопосочно“, уточни градоначалникът Камбитов. И допълни: „Ще бъдат осигурени санитарни зони, както и зони за хранене, обмисля се възможност за направата на къмпинг за почитателите на българската музика. Входът за всички е свободен“. Първата година, през 2015 г., хиляди зрители имаха уникалния шанс да чуят на живо Патрисиа Каас, Патрик Брюел, DJ Боб Синклер. Миналата година в първата вечер откриха фестивала великите изпълнители от „Джипси Кингс“. Световните звезди ZAZ и Nouvelle vague пък бяха хедлайнерите втората вечер.

Французойката с кадифен глас – Imany /Имани/, и една от най-популярните електро суинг групи - „Parov Stelar & band“ /Паров Стелар бeнд/ ще са хедлайнерите на тазгодишното издание на фестивала „Франкофоли“ в Благоевград. Те пристигат за музикалното събитие №1 в региона. В казармата - най-новата локация в България за културни събития, на 17 юни в 20.30 часа ще се качи Imany. Любимата на българската публика френска соул певица от африкански произход ще изнесе концерт с топлия си глас. Тя става световноизвестна през 2011-а, когато излезе и първият й албум The Shape of a Broken Heart - платинен във Франция, Гърция и тройно платинен в Полша. В него са включени и големите й хитове You'll Never Know и Don't be So Shy. Веднага след участието й, в 22.30 часа, ще забият музикантите от „Parov Stelar band“, известни с изключителната атмосфера и контакт с публиката, което прави шоуто им невероятно забавление.

Още много изненади, все приятни, ще има за хилядите зрители, разкриват организаторите на фестивала. Сигурно е, че в Благоевград ще има страхотен празник и музикални звезди от световна величина. Затова меломаните от страната и чужбина нямат търпение шоуто да започне. За да станат свидетели на вълшебството на френската музика. „Музиката е феномен, тя събира хората. И да не разбираш думите, то я усещаш със сърцето и душата си“, това каза миналата година Николас Рейес, солист на „Джипси Кингс“. Любителите на френската музика ще запазят спомена за шоуто завинаги. Защото ще го усетят със сърцето и душата си.

 

Градът ще е столица и на българската музика

Преди „Francofolies“ Благоевград ще е столица и на любими български песни и родни изпълнители, тъй като за поредна година тук ще бъдат раздадени традиционните награди на БГ радио. Церемонията ще е на 16 юни и ще осигури много емоции на почитателите на българската музика. Тази година изпълнителите ще минават по червен килим. За пети път в областния център ще се проведе събитието, то също ще е на новата сцена в парк „Македония“ в района на казармата. „Искам да благодаря за гостоприемството на кмета на Благоевград. Ще има много ефекти – осветление, звук, мултимедия. Ще се ползват видеоекрани, които са последно поколение. Видеокамерите ще са с автоматично превключване“, уточни изпълнителният директор на БГ радио – Николай Янчовичин. Певецът Рафи ще е само един от многото водещи. Организаторите разкриха, че на сцената ще се качат почти всички бивши водещи през тези 15 години, в които се връчват годишните награди на медията. Очакват се гости от чужбина, ще има и премиери на песни, които почти сигурно ще се превърнат в новите български хитове.