Приказно царство от цветя на „Флората“ в Бургас

  • 09 май 2017, 16:57
  • Автор Александра Петрова
  • ГРАДИНА

Medium f6

Всяка пролет в рамките на 10 дни Бургас се превръща в „столица на цветята“. За 33-та поредна година в черноморския град беше открито Националното изложение „Флора“, привлякло близо 90 фирми от сферата на градинарството. За първи път обаче цветният форум предложи на своите гости толкова много арт инсталации, обединени от приказната тематика.

Още преди да влязат на територията на Експозиционния център, посетителите се спираха пред макет на хобит къща, изработена до най-малкия детайл – миниатюрни саксии с цветя по прозорците, фенер над вратата, пътечка от камъни и птиче гнездо на комина.

На поляната до хобитския дом спеше 3-метрова нимфа

покрита с трева. Приказната разходка продължаваше сред висяща градина, включваща над 80 бели орхидеи и десетки екзотични цветя, които иначе трудно могат да се видят по нашите географски ширини. Посетителите можеха да разгледат тази инсталация, като се разходят под нея, но също така и да я видят отгоре, качвайки се на втория етаж на залата.

„Арт инсталациите се изработват предимно от дълготрайни цветя, които могат да издържат до края на изложението, което е 10 дни. Използват се както рязани цветове, така и саксийни цветя. Има много суколенти – вид кактуси. Традиционно орхидеите са сред най-предпочитаните в изложбените площи, тъй като предлагат богато разнообразие от цветове, а и издържат много време“, обясни Мирослава Аргирова от Експозиционен център „Флора“.

По думите й едни от най-атрактивните експонати в изложението тази година са били

пана от скандинавски

мъх – зелен, червен, син, бежов

Уникалното при него е, че наситените цветове са съвсем естествени и не се налага никакво допълнително обагряне.

„С тези пана представихме най-новото в интериорния дизайн. Фирмата, която се занимава с това, изработва цели стени и рекламни площи. В случая декораторите „рисуват“ с мъха по стените, като създават различни картини от него. Този вид произведения са доста скъпи, но се поддържат лесно. Нужно е само да се впръсква периодично вода в тях и когато израснат, да се „подстрижат“, допълни Мирослава Аргирова.

Приказните пространства на „Флора Бургас – 2017“ обаче не се изчерпваха само с това. Огромна триметрова фея посрещаше гостите в една от залите. Впечатляващата дама беше с премяна, „изтъкана“ от десетки видове цветя, а около нея се извиваше дъга от екопочва.

И точно когато посетителите си мислеха, че изненадите свършват дотук, неусетно се озоваваха в „Страната на чудесата“, за която разказва Алиса. Герои и декорации от едноименната приказка бяха намерили място сред експозициите във Флората.

В залите на Експозиционния център можеха да се видят още eкзотично хищно растение от Ботаническата градина в София, ароматна маслодайна роза „Дамасцена“ от Долината на розите, причудливи бонсай дръвчета и др.

Тази година във „Флора Бургас“ имаше отделено специално място за произведения на малки творци. Над 100 деца се включиха в изложението със свои макети на тема „Приказка“. Произведенията са част от конкурса „Живей цветно в зелен град“ и са изработени от изцяло естествени материали. Най-добрите експонати бяха оценени от жури и наградени. 

Хлапета в ателие по грънчарство

Наред с изложбата от цветя, почти всеки ден в демо зоната на Флората се провеждаха занимания и за най-малките. Малчуганите в черноморския град имаха възможност да влязат в ателие по грънчарство, да се докоснат до глината и да създадат собствени произведения. Наред с това специалисти демонстрираха как се подрежда икебана и обясняваха философията на това далечно изкуство. В друго арт ателие най-малките и техните родители имаха възможност да видят как се създават и поддържат атрактивните бонсай дръвчета.