Разширяват зоопарка в Стара Загора за 60-ия му юбилей

  • 05 април 2017, 19:55
  • Автор Цвети Василева
  • Развитие

Medium %d0%b7%d0%be%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba %d1%81%d1%82%d0%b7

Старозагорският зоопарк отпразнува 60-годишен юбилей с голям празник за малки и големи навръх 1 април, организиран от общината. Във веселбата се включиха цели семейства, които се забавляваха с игри, викторини, спортни състезания, детски надпревари. Оживление, гълчава и радостни емоции съпътстваха през целия ден посетителите на различните обекти в парка.

Празникът започна със спортни занимания по бадминтон, тонизираща гимнастика, канго джъмп, тае бо, стрелба с лък и езда в зоопарка. В Залата на смеха малчуганите участваха в забавни игри „В царството на клоуна Смехурко“. Празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“, с участието на Вокална студия „Усмивки“, Фолклорна школа „Жарава“, Вокална студия „Траяна глас“ и Фолклорен ансамбъл „Траянци“, събра малки и големи на мечешката поляна. Музиката, танците и доброто настроение властваха през целия ден на площадките на Аязмото и на територията на зоопарка.

Втората в страната зоологическа градина след Софийската вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни.

На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

Преди 60 лета две мечета поставят началото на колекцията от обитатели на зоопарка в Стара Загора - през далечната 1957 година. Те са подарени от ловците Димитър Лалев от село Шейново и Иван Кратунков от град Казанлък, които ги залавят в Шипченския Балкан. Кръщават ги Иванка и Димитринка. По-късно към тях са добавени елен и зайци. Оформен е зоокът в сегашния парк „Митрополит Методий Кусев“, който се намирал на мястото на площадката за бадминтон, свидетелстват очевидци.

Архивите разкриват още, че на 13 юни 1961 г. е било взето решението за изграждане на сегашния зоопарк, приет е и идеен проект, но строителните дейности започват няколко години по-късно – през 1965 г. Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, изградени са и 12 клетки за пернатите обитатели на старозагорския зоопарк. През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови обитатели.

Правят нови социални жилища в бившата Метрология

В Града на липите започва изграждането на социални жилища за нуждаещи се. Те ще се помещават в сградата на бившата Метрология. Общинските съветници вече упълномощиха кмета Живко Тодоров да поиска промяна в решение на Министерския съвет от 18.09.2015 г. С него на община Стара Загора е прехвърлено безвъзмездно право на собственост върху имот на ул. „Мусала“ №26 (бившата Метрология) за реализиране на проект „Дом за стари хора“.

Сключен е договор между областния управител и кмета на община Стара Загора за безвъзмездно прехвърляне на собствеността при условия да не се извършват разпоредителни действия с имота при евентуално нереализиране на проекта, Общината да прехвърли собствеността обратно на държавата.

След обществено обсъждане през 2015 г. се стига до единодушно решение сградата на ул. „Мусала“ 26 да бъде включена в инвестиционен приоритет „Социална инфраструктура“ за изграждане на социални жилища.

Заради необходимостта от осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, е необходимо да бъде извършена промяна на правителственото решение за имота на ул. „Мусала“ № 26 като вместо за реализиране на проект – Дом за стари хора, сградите да се използват за реализиране на проект „Изграждане на нови социални жилища“ и за реализиране на „Други обслужващи социални дейности“.

Вече е обявена обществена поръчка за проектиране. Стойността е 62 500 лв., а срокът за проектиране – 60 дни. В сградата ще се изграждат гарсониери, едностайни и двустайни апартаменти, които ще отговарят на съвременните критерии за енергийна ефективност, осигуряващи здравословна и безопасна среда за живот и равни условия за развитие на лицата в неравностойно положение.

Кредитният рейтинг на общината е колкото на България

За дванадесета поредна година Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс Глобал Рейтингс“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на община Стара Загора. Той остава „ВВ+“ със стабилна перспектива, като отразява кредитния рейтинг на Република България. По правило община не може да има по-висок кредитен рейтинг от този на държавата.

Ниската дългова ликвидност, предсказуемите разходи, добрата работа и синхронът между екипите на общинската администрация и Общинския съвет, са сред основните фактори в обосновката на „Стандарт енд Пуърс Глобал Рейтингс“.

„Тази оценка показва, че финансовата политика на община Стара Загора е добра, което дава основа за стабилна перспектива. Ако си бяхме позволили като други общини неразумни разходи и задлъжнялост заради взети кредити, това щеше да се отрази негативно върху възможностите ни за финансиране на проекти, както и да ни натовари да връщаме парите с големи лихви. Нашата цел винаги е била да работим, без да задлъжняваме и без да вдигаме данъци и такси за гражданите на общината“, коментира кметът Живко Тодоров.

Община Стара Загора е финансово стабилна и ще остане такава в следващите години. В последните години приходите в местната хазна са увеличени, без да се повишават данъци и такси, което позволява повече средства да отиват в полза на хората, а не за администриране.