Ремонт спасява копие на Златната църква на Симеон

  • 12 февруари 2019, 14:10
  • Автор Галина Стоянова
  • СВЕТИНИ

Medium 51043328 2237678339837550 6988371901848485888 n

Един от най-красивите храмове в Русе - църквата „Света Петка“ застрашително се руши през последните няколко години. Тя е уникална, тъй като представлява умалено копие на Златната църква от X век, построена от цар Симеон I във Велики Преслав.

Историята гласи, че основният камък е положен на 27 август 1939 г. Проектът за храма е изготвен от русенския архитект Любен Динолов през май 1939 г. Строителството започва през същата година от местния майстор–предприемач Никола Иванов Колчев. Архитектурният проект на храма е първият смел и сполучлив опит за пресъздаване на Кръглата църква (Златната църква). За новостроящия се храм средства предоставят катедралният храм „Света Троица“, църквите „Свети Георги“, „Свети Николай“ и „Света Богородица“. Пари за строителството отпуска неколкократно и русенската община.

Храмът е осветен от митрополит Михаил Доростолски и Червенски на 30 април 1944 г. Стенната живопис е осветена от митрополит Софроний Доростолски и Червенски на 30 юни 1965 г.

Живата история на един от българските архитектурни бисери в религиозното строителство е отец Веселин, който служи в храма повече от 12 години. Неговите разкази за красивата църква така увличат, че буквално забравяш за студа в неотопляемия през зимата храм. С тревога наблюдава как през последните години църквата се наклонява и разцепва. Рушат се и стенописите, а достъпът до камбанарията е забранен: „Бях събрал даже и мазилки, които падат по време на службата, откъртват се големи парчета, и вече реално погледнато става опасно и за самите хора“, разказва отец Веселин. И въпреки че отдавна тук няма желаещи младоженци за венчавки, все пак през миналата година са се състояли 12 кръщенета.

Отец Веселин подчертава и друг любопитен факт, че русенският храм е с дължина 33 метра, т.е. три пъти по-малък от Златната църква в Преслав, която е дълга 99 метра. Готов е да покаже на всеки посетител красивия дърворезбован иконостас, изработен през 1942 г. от възпитаника на русенското мебелно училище Георги Генов и изрисуван от художника Георги Каракашев. Стенописите са изографисани от проф. Никола Кожухаров, Цанко Василев и декоратора Петър Михайлов и част от тях няма къде другаде да се видят.  Така например в много малко църкви може да бъде открита икона на една от българските светици – света Злата Мъгленска, но в този храм може да се види. Прави впечатление и огромното „божие око“, изрисувано на тавана. В малкия параклис, обособен на втория етаж в храма, където се служи в зимно време, пък са нарисувани уникални икони на Исус Христос и на Света Богородица. 

За църквата се заговори отново в края на миналата година, след като правителството отпусна 500 000 лева за основен конструктивен ремонт на храма. Със сумата ще се допълни одобрения от Програмата за трансгранично сътрудничество проект на стойност 1 500 000 евро, предназначени за ремонт и реставрация на русенските църкви „Свети Георги“, „Света Петка“, както и на румънския храм „Свето Благовещение“ в село Ведя, окръг Гюргево.

Русенският митрополит Наум изразява надежда, че през тази година по негова молба ще получим и одеждите на Света Петка, които били обещани от митрополита на Яш Теофан и от румънския патриарх.

Очаква се укрепването на църквата да започне още тази година, а след това тя да влезе в българо-румънските маршрути за религиозен туризъм.

Както и да се озовете в град като Русе обаче - случайно или с конкретна цел, добре е да знаете следното. На метри от Централна жп гара, в малка градинка, ще откриете църквата „Света Петка“, но и още една забележителност - запазената само една от общо петте крепостни порти - Кюнту Капу. Нейната входна врата, която и до днес е там - цялата обкована с желязо, навява мисли за миналото и историята на Русе. И за да не се чудите, названието Кюнту Капу буквално всъщност означава „Вратата с тръбата“. На излизане от града, минавайки по моста, асоциативно наречен от русенци „Охлюва“, всеки може да види Кюнту Капу. Край нея минавал тръбопровод – „кюнт“, който някога се явявал част от водоснабдителната система на града. Същият този водопровод бил източник на захранване на чешмата в двора на Свети Георгиевското училище – днешното ОУ „Ангел Кънчев“. Тази чешма и днес остава единствената, съхранена от XVIII век в Русе.

Така, само на метри един от друг, „Света Петка“ и Кюнту Капу завинаги остават част от изворите на богатата русенска история и на града, дал на България над 150 първи неща. Град на свободния дух, който се гордее с миналото си, но и смело гради своето бъдеще на брега на Дунава.