Санирани блокове с фотоволтаици в Ивайловград

  • 05 март 2017, 13:00
  • Автор Кмета.бг
  • Регион

Medium blok

Санирани блокове с фотоволтаици на покривите. Това е една от гордостите на Ивайловград, с които градът се променя. Токът от слънцето се използва за захранване с електричество на общите части на новосанираните блокове. Хората пестят от разходите за осветление и асансьори, а разходите им за отопление в обновените сгради пък допълнително намаляха. От общината отчитат за 2016 г. изпълнена инженерингова поръчка по Националната програма за енергийно обновяване и саниране на българските домове, включваща авторски и строителен надзор, строително-монтажни работи и инвеститорски контрол на обща стойност 5 119 698.19 лева - за обекти на улици „Армира“ 4, „Шипка“ 6, „Любимец“ 33, „Шести септември“ 6 и „Любимец“ 14. Обектите вече са с изготвен технически паспорт, подписан Акт образец 16 за приключване и издадено разрешение за ползване от Дирекция Национален строителен контрол, обясняват от екипа на кмета Диана Овчарова. Община Ивайловград няма наложени санкции или корекции, по който и да е от петте изпълнени обекта. „Това са единствените блокове в страната с фотоволтаични паркове на покривите си. Предложението за тяхното поставяне дойде по време на срещи с живущите. Винаги, когато се вслушваш в гласовете на хората, се раждат добри идеи. Благодаря на Ивайловград, че ми повярваха и не се поддадоха на лъжите и манипулациите“, каза кметът Диана Овчарова. Тя и хората в санираните блокове са категорични, че след ремонтите ежемесечните сметки на домакинствата намаляват значително, животът на апартаментите се удължава, стойността им, ако някога решат да ги продават, ще е по-висока. А и като цяло се променя и обликът на града ни, казват жителите на града. По програмата за саниране са сменени дограмите по фасадите и общите части, поставена е топлоизолация, направен е основен ремонт на покрива с двойна хидроизолация, включително е направена ламаринена обшивка по всички бордове. Стълбищата са шпакловани и боядисани, обновени са парапетите. В някои блокове бяха монтирани нови домофони и пощенски кутии. „Няма други такива блокове в България – смело го твърдя“, заяви Овчарова. Около обновените блокове има паркинги, подходи и озеленяване.

Кметската управа е горда и с финансовите резултати за 2016 г. и заложените приоритети за тази година в приетия бюджет за 2017 г. Общината приключи миналата година с преизпълнен бюджет, успешно реализирани проекти, нито лев финансова санкция, привлечено допълнително външно финансиране за 6 540 000 лева при бюджет 6 084 156 лева. И всичко това, без да бъдат увеличавани местните данъци, които са замразени от 2011 г. Ивайловград стартира 2017 г. с най-високата досега финансова рамка на бюджета – 6 223 380 лв. За образование тази година ще има повече средства – 3,6% отгоре, или увеличение от 58 746 лева, местният фонд „Ин Витро“ отново ще разчита на финансиране от градската хазна от 20 000 лева, храноденят в детската кухня се увеличава с още лев, общината осигурява безплатен обяд за социално слаби ученици.

В града за първи път се направи автоматизирана подземна напоителна система на входа на града, около блоковете и зелените площи, която трябва да доведе до икономии в разходването на вода. Ивайловград постави началото и на поетапното изпълнение на проект „Изграждане, реконструкция и модернизация на водопроводна мрежа, улична настилка и прилежащи пространства на улиците „Г. С. Раковски“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Христо Ботев“, „Иван Вазов“, Ивайловград и улица „Армира“, село Свирачи; подмяна на водопроводно отклонение на санирана жилищна сграда на улица „Армира“ 4, Ивайловград; проектиране на улици „Възрожденска“ и „Орфей“, Ивайловград“. Заложената първоначална стойност е в размер на 299 700 лева, но това е напълно недостатъчна сума, за да се реши този проблем, казват от общината. Целта е поетапно да се стигне до пълната подмяна на остарялата и амортизирана водопроводната мрежа на основния хранителен водопровод. Едва тогава ще спрат и авариите. „Мога да Ви уверя, че след извършените ремонти на първите две улици, аварии по новоизградените трасета няма. В бюджета за 2017 залагаме обновяване на пътната настилка върху така изградената водопреносна мрежа и на свързаните с нея отклонения“, каза още Диана Овчарова.

Приоритетно ще се асфалтират и улиците с подменен водопровод, общината е заложила в капиталовата си програма и търсене на генерално решение с авариите по ВиК мрежата с проект по ПУДОС.

Важно е да се каже, че общината има издадено строително разрешение за изграждане на открит Детски развлекателен комплекс в квартал „Дружба“, в който след създаването му ще бъдат назначени аниматори, които ще се грижат за децата на Ивайловград.

Ще бъдат построени и три спортни площадки в селата Славеево, Свирачи и Кондово, ще се закупят и климатици за антична вила „Армира“.

Предстои обновяване на общинските пътища, водещи до селата Покрован, Камилски дол, Кондово, Долно Луково, Ламбух, Нова ливада, Костилково и Пъстроок. През тази година ще бъдат санирани още 17 сгради за над 3,4 млн. лв. Осем от тях са обществени - Дневен център за деца с увреждания, Гранично полицейско управление, Общински исторически музей, сградите на общежитието на училището, на общинската администрация, на Районната служба Пожарна безопасност, на Районното полицейско управление и на Районния съд. По програмата ще бъдат санирани и още 9 блока за общо 1 947 109 лева.

Диана Овчарова, кмет на Община Ивайловград:

Нищо не идва даром – трудът и постоянството са ключът към успеха

Зад всеки един успешно реализиран проект стои трудът, максималната ангажираност и всеотдайност на цялата общинска администрация. Наясно сме, че в наши ръце е съдбата и бъдещето на Ивайловград. Всичко, което днес правим, е за благото на общината ни.

Да, трудно се гради и не е по силите на всеки, нужен е капацитет, за да се направи.

Никога няма да забравя класацията през 2011 г., която отреди на нашата община 264-то място, от всички 265 общини в България - без нито един лев усвоени средства по програми и нито един подписан договор.

Днес получаваме признания както на местно, така и на национално ниво – наградата „Кмет на годината“ и всички други, които получаваме, са ясен знак, че нещата започват да се случват в Ивайловград.

Успехите и признанието винаги идват, когато се работи и се мисли в перспектива.

Всичко, което градим, е за нашите родители, деца и близки, затова не бива да пестим усилия.

Радостно е, че с гласовете на мнозинството Бюджет 2017 беше приет. Благодаря на всички, които активно се включиха в общественото обсъждане с предложения по бюджета. Благодаря и на постоянните комисии към Общинския съвет, които отговорно и ангажирано работиха за постигането на балансиран бюджет, който ще гарантира развитието и растежа на Ивайловград.

Защото времето е доказало, че общинският бюджет и основните стратегически документи - Интегрираният план за градско възстановяване и развитие, Общинският план за развитие и Общият устройствен план, трябва да се приемат след широко обществено обсъждане и публичност. Това е начинът да се стигне до хората и нещата да се случат правилно.

Лекари посещават града, всяка седмица медсестри мерят кръвно по селата

И през тази година продължава добрата практика лекари от Свиленград всяка сряда да извършват в Ивайловград специализирани прегледи и лабораторни изследвания. Те предоставят здравни услуги, без за това да се плаща и един лев от общинския бюджет.

Усилията на кметската администрация се увенчаха с успех и общината закупи ново специализирано транспортно средство за хора с увреждания, по проект „Социална подкрепа в домашна среда’’.

По предварителен график служители на центъра фелдшер, рехабилитатор, медицинска сестра, здравен и социален работник, посещават селата и предоставят услуги - измерване на кръвно налягане, изследвания на кръвна захар или рехабилитация на лежащо болен.

Изключително добре се приема работата на Почасовия център за обгрижване на лица в затруднено положение, създаден по проект, по който работят 9 човека. Центърът предоставя медицински, здравни и социални услуги дори и в най-отдалечените места на общината.Инвестиция в биобадеми в района

В землището на село Плевун през миналата година стана факт най-големият частен инвестиционен проект по Програмата за развитие на селските райони. Инвестицията е в размер на 2 000 000 лв.

„Да създадеш нови 416 дка бадемово бионасаждение със собствени средства и след това да очакваш да ти бъдат върнати вложените от теб средства, заслужава адмирации. Осъществен на наша територия, е добър пример за всички останали частни инвеститори - 6 човека на трудови договори, т.е. говорим за европейско финансиране по реализиран частен проект“, каза Диана Овчарова. Тя не крие, че е изключително доволна от тази инвестиция.

Очакваме с интерес и развоя по два сериозни проекта – за изграждане зона за отдих край язовир „Ивайловград“ и атракцион на открито в местността Дупката. Проектирани през изминалата година, в тази очакваме тяхното развитие.

Заредени с търпение, очакваме да реализираме мечтите си, превръщайки тези зони за отдих в любими места за развлечение, които също ще спомогнат за развитието на града ни’’, казва още кметът на Ивайловград.