София отваря 80 станции за електромобили

  • 05 март 2017, 08:45
  • Автор Венелина АНГЕЛОВА, Кирил ИВАНОВ, Цвети ВАСИЛЕВА
  • ТЕМАТА

Medium elektromobil

Очаквано София е отличникът в сферата на иновациите – не само защото и предизвикателствата тук са най-много, но и заради системните усилия на местната власт. Както всяка зима, само преди седмици градът беше обвит в плътен смог, затова от „Московска“ 33 поръчаха на учените от НИМХ-БАН да разработят система за ранно предупреждение на замърсявания с фини прахови частици. Очаква се тя да е готова още преди следващия зимен сезон. Така синоптиците още преди очаквано завишаване над нормите на праховите частици ще съобщават за него заедно с прогнозата за времето. А това може да се случва до 48 часа по-рано. Една от идеите е градският транспорт да е безплатен в тези дни, или пък да се ограничат автомобилите в центъра. Тези идеи обаче още не са обсъдени в Общинския съвет. Междувременно от СО съобщиха, че планират за две години да изградят 80 нови зарядни станции за електромобили. Картата на зарядните станции е разработена по инициатива на главния архитект Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев след допитване до всички 130 собственици на ековозилата. В момента в града работят близо 20 зарядни станции за електрически автомобили. Електробуси вече се тестват по улиците на столицата. В момента по линия 84 - до летището, върви машина от този вид с всички екстри, като доскоро е била тествана в Париж. Електробусът е с 200-киловатов електродвигател и капацитетът на батериите му позволява да измине над 250 км без ново зареждане. Приключи тест и на друг модел – по тролейбусна линия №11. На практика за последните години бяха подменени половината от автобусите на градския транспорт в столицата. София е и един от градовете, в който първи заработиха т.нар. умни светофари. Наскоро общината направи първи тест на система от 80 „интелигентни“ светофара, която ще осигурява зелена вълна за линейките. Столичната община е инвестирала 10 млн. евро, а модернизацията обхваща 187 кръстовища. Новата система ще осигурява зелена вълна не само за линейките и пожарните коли, но и за закъсняващите автомобили на градския транспорт в София. Автобусите и трамваите, преминаващи през 3 кръстовища в центъра, ще получават зелена вълна, ако закъсняват с разписанието си. Така ще се намалят с 25% вредните емисии във въздуха, пресмятат на „Московска“ 33. Столицата е първенец и по улеснението да си закупиш билет за метрото с приложение на телефона. Предстои да се обяви и обществена поръчка за въвеждането на цялостна електронна система за билети.Виртуална карта казва за състоянието на катерушките

До края на март Столична община ще публикува виртуална карта на детските площадки в София, съобщиха от „Гражданска инициатива за безопасни детски площадки“, по чиято идея се изготвя картата. Общината е откликнала на инициативата и работи върху картата, защото за родителите е важно да знаят къде има детски площадки и в какво състояние са те, уточнява Мая Цанева от екипа на Гражданската инициатива. Картата ще съдържа и информация за това за каква възрастова група е конкретната детска площадка. Наскоро членовете на неформалното гражданско обединение издадоха Наръчник за активния родител, където са изброени начините, по които гражданите могат да достигнат общината и какво гражданинът може да направи сам. Целта е родителите да бъдат насърчени да бъдат активни граждани и да се включват с доброволен труд при поддържането на детските площадки.

 

В Кюстендил пишат на „Кметът ви чува“

Искате ли да питате за каквото и да е градоначалника на Кюстендил Петър Паунов, то не е необходимо да пишете писма до деловодството, да набирате горещ телефон, нито социалните мрежи. Достатъчно е да използвате специално открития преди 8 години, още в първия му мандат, e-mail: kmetavichuva@kustendil.bg. Другата възможност е да пуснете саморъчно написаното от вас питане или сигнал в поставената на входа на общината пощенска кутия. Това все по-често го правят по-възрастните хора. 

Стара Загора пусна код за плащане на налозите

 

От началото на 2017 г. Община Стара Загора въведе услугата „електронно картово плащане“ . Това се прави директно на сайта на общината през портала за проверка на задълженията за местните данъци и такси на адрес: http://mdt.starazagora.bg. Освен за местни данъци и такси ще бъде въведено и онлайн плащане на таксите за детски градини в Стара Загора, съобщи Цанка Ганева, директор на дирекция „Финанси“ в Община Стара Загора.

Според нея с виртуалния пос терминал собственици на имоти в Стара Загора от всички кътчета на света вече могат да заплащат данъци за имотите си и такса битови отпадъци онлайн. Местните данъци и такси достигат 40 млн. лв. и формират 90% от приходната част на бюджета на общината. Според Цанка Ганева събираемостта на налозите за текущата година е над 90%. Общината използва всички начини за събиране на вземанията си от физически и юридически лица, но през последните години доброволната събираемост се увеличава.

През 2017 г. се очаква в общинската хазна да влязат около 7 млн. лв. от данък за моторни превозни средства, 6.28 млн. лв. от недвижими имоти и над 9.5 млн.лв. от такса битови отпадъци. Плащането чрез „електронно картово плащане“ започва с регистрация на портала за проверка на задълженията за местните данъци и такси на адрес http://mdt.starazagora.bg.

Всеки регистриран гражданин получава код за достъп и електронно досие. Вече се разпращат писма до гражданите на Стара Загора, в които са посочени сумите, дължими за данък сгради и такса смет. Ако платят всичко до края на април, получават 5% отстъпка от сумата.