София вече е №3 в Европа по стартиращи IT фирми

  • 06 април 2017, 19:00
  • Автор
  • Конференцията

Medium 17760715 870014339803483 965790041 n

Новата система за управление на трафика, която приоритизира превозните средства на градския транспорт, ще обхване всички 180 кръстовища в София до края на годината. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която откри конференцията „Tech City – Поглед в бъдещето“. Градоначалникът обясни, че в момента има няколко кръстовища, при които светофарите дават предимство на автобуси, трамваи или тролеи, ако се движат със закъснение.

„Нашата визия за развитието на София е като зелен и иновативен град. Затова е много важно използването на всички възможни технологични решения във всички сектори - образование, транспорт, култура. Вече няма сектор, в който да не прилагаме добри разработени модели, както в останалите европейски градове“, каза столичният кмет.

Фандъкова подчерта, че София през последните години е станал един от световните градове с най-много стартиращи компании в IT сектора. Столицата ни е и на 3-то място в Европа по този критерий. „Щастлива съм, че София отново е домакин на важно събитие, което дава възможност на общините да се срещнат с представителите на високотехнологичния бизнес, с компании, които подпомагат градовете да станат по-модерни, достъпни и удобни за хората“, заяви още Фандъкова. Тя отбеляза, че кметовете и техните екипи са най-близо до гражданите, познават проблемите им и затова могат заедно с бизнеса да намерят добрите решения.