Старозагорци се радват на обновени парк и надлез

  • 12 февруари 2019, 13:50
  • Автор Цвети Василева
  • ПРОМЯНА

Medium img 2880

Вече са готови обновените парк „Митрополит Методий Кусев“ и надлезът на бул. „Славянски“ в Стара Загора. Ремонтите се реализираха по европейски проекти на стойност над 12 млн. лв.

За хората в Града на липите и особено за шофьорите ремонтът на надлеза беше коментирана тема дни наред. Няколко пъти в социалните мрежи кметът Живко Тодоров разяснява ползата от реконструкцията. Трасето е с обща дължина от 550 м и е от изключителна важност за жителите на града, защото свързва центъра с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора, както и от нея в посока автомагистрала „Тракия“.

Цялостната реконструкция на съоръжението, което преминава над жп линията и бул. „Славянски“, започна в началото на юни 2018 г. и приключи предсрочно на 1 февруари 2019 г. Официално обновеният надлез бе отворен за движение на 3 февруари в присъствието на премиера Бойко Борисов.

 „Това е изключително важен проект за Стара Загора. Преди имахме 3 ленти, сега са 4. Това ще облекчи трафика. По бул. „Св. патриарх Евтимий“ вече има лента за включване вдясно по ул. „Христо Ботев“. По този начин се намаляват проблемите със задръстването. Под моста са изградени две кръгови кръстовища, които ще помогнат на автомобилите да се включват в движението много по-безопасно. Решаваме и тежкия проблем с наводняването на бул. „Славянски“ при обилен дъжд.  За пешеходците е осигурено безопасно и сигурно преминаване, защото тук е връзката за кв. „Кольо Ганчев“, за индустриалната зона“, обясни Живко Тодоров.

Извършена е цялостна модернизация на пътния надлез, в чийто обхват попадат три мостови съоръжения - новоизграден  едноотворен мост с общ отвор около 30 м, реконструиран триотворен мост с отвор около 40 м над жп линията и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м. Пътното платно е уширено до 13 м, обособени са четири ленти за движение с ширина 3.25 м. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и понижени бордюрите в зоната на кръстовищата. Връзката на бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ се осъществява с две новоизградени кръгови кръстовища. Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“. Изпълнението на дейностите, на стойност 5,2 млн. лв. с ДДС,  се осъществи чрез договор за безвъзмездна финансова помощ за проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“.

„Е, доживяхме да се подобри движението по този мост. Задръстванията винаги струваха много нерви на хората. Добре е направено, надявам се, вече няма да има тапи, но ще трябва шофьорите да спазват правилата за движение“, коментира старозагорец.

Стотици старозагорци се извървяха да видят новото Аязмо. С решение на началника на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)  в края на януари бе официално разрешено ползването на обновения парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) от старозагорци и гости на града.

В първия слънчев ден в началото на февруари стотици старозагорци напълниха Аязмото, за да видят на живо новите атракции за децата и обновените алеи. Малчуганите искрено се радваха на дървените пейки с различни животни в краищата, на новата въжена градина, на люлките и катерушките. Пред зоопарка се изви опашка от желаещи да видят животните след зимата и особено новата атракция – белия тигър.

„Най ми харесва шадраванът с жабките. Той си е емблема на парка още от моето детство“, обясни възрастна старозагорка. В неделя, на 3 февруари, дошлите да потичат или да се разходят из алеите бяха изненадани да видят премиера Бойко Борисов, който заедно с кмета Живко Тодоров разгледа обновения парк. Борисов се спря и поговори с някои от тях и по-късно сподели, че не е видял нито един недоволен от ремонта.

Любимото място на поколения старозагорци за разходка и отмора – Аязмото, е с обща площ 3200 декара, от които 60 хектара притежават статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория „национално значение“. Паспортизирани са 2800 дървета, основно около алеите, отбелязани са и дърветата с особен статут. В парка растат редки и уникални растителни видове, някои от които лично засадени от митрополит Методий.

Обновени са пешеходни алеи, детски и спортни площадки, места за отдих. Подменена е парковата мебел с уникална само за този парк. Изградени са нови кътове, атракционни съоръжения, велоалеи по източната алея. Има 12 нови беседки и над 1200 пейки, всички фонтани са обновени, има ново парково алейно осветление, както и камери за видеонаблюдение.

Мащабният проект, на стойност 7 млн. лева с ДДС, е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Предстои реализацията на проект за продължение на най-новия парк „Артилерийски“ на стойност близо 5 млн. лв. Там се предвижда и изграждането на нова многофункционална спортна зала на 20 дка от терена. „Ако приходите вървят, както миналата година, е възможно да имаме и първа копка за зала, но засега е важно паркът да бъде завършен“, коментира в Стара Загора премиерът Борисов.  Идеята е тя да бъде с 5000 места.