Столицата, Бургас и Габрово - отличници на Webit 2017

  • 09 май 2017, 16:23
  • Автор Михаела Благоева
  • ФЕСТИВАЛ

Medium img 2511  1

Кметове представиха „интелигентни“ системи в полза на гражданите, бизнеса и администрацията в българските градове по време на Webit 2017. Форумът се проведе на 25 и 26 април в София Тех Парк под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия. Представители на общини и компании от 90 държави както от Европа, така и от Индия, Бразилия, Сингапур, САЩ и Китай, се събраха в българската столица и я превърнаха в дигиталното сърце на света.

В рамките на дигиталния форум бяха отличени най-добрите дигитални проекти, иноватори и интегратори на технологични решения в България. Родните общини отличници са Столична община, Габрово и Бургас. Те бяха сред наградените на бляскава церемония, част от програмата на Webit.Festival.

София грабна приза в категория Best Smart Cities Mobility Solution. Кметът Йорданка Фандъкова обяви по време на форума, че скоро в града ще заработи система за е-билети, която ще обхване целия градски транспорт. До края на годината ще влезе в сила системата за ранно оповестяване на замърсяването на въздуха, която се

разработва от

учени в БАН

Освен станциите, които в момента съществуват в различни столични райони, ще бъде създадена и допълнителна мрежа от сензори, обясни градоначалникът. Съвсем скоро ще заработи и системата за градски велосипеди, увери още тя. Плановете на общината са системата за е-билети да обхване целия градски транспорт. Пилотният проект TICKEY работи на няколко метростанции в София, като Фандъкова обясни, че с фирмата планират той да обхване целия градски транспорт. Отделно общината работи за въвеждането на електронно таксуване в цялата транспортна мрежа в столицата. Фандъкова се похвали със снегопочистващата машина, с която София разполага и която е снабдена с датчици, които дават информация за снежната покривка в реално време. Тя може да изпраща информация с датчици до фирмите накъде да насочат техниката си.

Благодарение на GPS системата, въведена в Столична община, тя може да следи по телефона къде се намира техниката и да „управлява процесите бързо“.

Община Габрово беше отличена в Best Smart Cities Energy. Градоначалникът Таня Христова подробно разказа за иновациите, с които в общината пестят енергия. Тя представи Географската информационна система, въведена в града. Двата панела – за администрацията и за гражданите, помагат на хората да се ориентират по-лесно в данните за кадастъра, собствеността на терени и транспорт. „Така ценим времето на граждани и инвеститори“, каза Христова. Тя представи и

приложението за зелена инфраструктура

на общината

където гражданите могат да се запознаят с планираните дейности по всяка една зелена площ в града. Тази година Габрово ще се сдобие с екоавтобуси, като една част от тях ще са електробуси, обяви още Христова. Кметът разказа и за разработено електронно приложение по програмата за саниране, чрез което жителите на Габрово могат да се запознаят със статута на сградата.

Бургас получи наградата Best Solution for Smart Cities с нововъденията в ранното предупреждение при аварии, както и с изграждането на собствена оптична мрежа, която помага за управлението на трафика и светофарите. Градоначалникът Димитър Николов обяви визията в морския град да има повече зелени площи и градът да се превърне в пространство за младите хора. Той разказа за внедрената система за ранно предупреждение при аварии. Така с уеб приложение с монтирани по рисковите участъци на реки и в крайморски зони датчици хората биват предупреждавани при бури и покачване нивото на водата да приберат лодките си и да са по-бдителни. Освен това общината изгражда собствена оптична мрежа, която помага за управлението на трафика и светофарите. Работи се по програма за датчици за качеството на въздуха.

В панела за умни градове участваха още зам.-кметът на София Дончо Барбалов, главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, кметът на Ловеч Корнелия Маринова и на Пловдив Иван Тотев. Барбалов и Здравков разказаха за нововъведените платформи в София. Барбалов покани на сцената двама младежи, които живеят в различни страни в чужбина, но заедно са разработили подкрепено от Столична община приложение – Your Sofia. С него пътуващите могат да правят маршрути в София, включително и в зависимост от средствата, с които разполагат. Програмата дава възможност на туристите да видят в определен радиус около мястото, където се намират, какво още могат да видят. Главният архитект на София Здравко Здравков разказа за възможностите, които вече дава новата страница на „Направление Архитектура и градоустройство“, като интерактивни карти на детските площадки, на рекламните съоръжения в столицата и наемателите им, достъп до цифров кадастър и др. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова участва в Webit Festival заедно с ученици от Профилирана природо-математическа гимназия. Един от големите проблеми на страната ни е обезлюдяването. Затова сме се ориентирали към младите хора, каза Маринова. Ирина Христова от 11 клас и Лили Стефанова от 12 клас направиха презентацията, на която представиха своята идея как град като Ловеч може да стане „умен“ град чрез реорганизация, оптимизация и дигитализация на транспорта. Управникът на Пловдив Иван Тотев разказа как от миналата година се въвежда модерно интернет обучение в училищата под тепетата. Общината финансира инфраструктурата и обучението на учителите, а школата кандидатстват с проекти.

В Webit Festival участваха още Ермано Санчес Руиво – съветник на кмета на Париж Ан Идалго, проф. Флавия Марцано – общински съветник в Рим, Любо Бешлич – кмет на Мостар, Босна и Херцеговина, Ван Ганг – министър на науката и технологиите на Китай и др.

Освен кметовете, номинирани и наградени от световните лидери на Webit общността за постиженията и заслугите си за най-добрите бизнес модели и иновации, развитие на дигиталната икономика, политически и управленски инициативи за успешно интегриране на технологични решения и подобряване на качеството на живот на хората, бяха български бизнес и академични лидери, законотворци и политици.