Съзвездие от дами атакува парламента

  • 05 март 2017, 13:15
  • Автор Дарина Михалева
  • Власт

Medium daniela saveklieva2

Женско царство в листите. Тази година партиите масово залагат на кандидат-депутати на токчета за бъдещия парламент.

Сред най-известните представители на нежния пол в битката за новото Народно събрание е Даниела Савеклиева. Кариерата си в политиката тя започва на местно ниво - като общински съветник, а по-късно и председател на Общинския съвет в Благоевград. Натрупала опит и увереност, Савеклиева бива забелязана и влиза в 42-ото Народно събрание, а после намира място и в следващия парламент. „В съвременния свят дамите спокойно могат да са водеща фигура във вземането на важни решения както за семейството, така и за важни политически въпроси. Когато една жена е обичана и щастлива, тогава тя е и много ползотворна“, казва самата Савеклиева, защитавайки присъствието на жени в парламента. И заявява уверено: „Жените са достойна конкуренция на мъжете в управленските среди“.

В малкото й свободно време между работата като народен представител, областен лидер на ГЕРБ в Пиринско и майка, Савеклиева обича много да спортува, както и да се разхожда в планината със семейството и приятелите си. „Много обичам да карам колело“, споделя тя рецептата за перфектната си фигура. Сред любимите й ястия са супите, които също помагат за добрия й външен вид. Савеклиева разказва още, че най-голямата й опора в живота е нейното семейство. „Те ми дават силата, нужна ми да се справям с всички проблеми. Тяхната вяра в мен ми помага. Те са моят най-точен и обективен коректив за всичко, което правя. Благодарна съм им, че са до мен“, казва тя. Допълва, че иска синът й да се реализира тук, в България.

Савеклиева е

отдадена и на много благотворителни каузи

сред които проектът за приемна грижа „И аз имам семейство“. „Приела съм за своя кауза каузата на родителите на децата с епилепсия“, казва тя, след като прави дарение за Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в Благоевград. Всяко дете получава подарък, както и консумативи за терапевтичните часове по изобразително и приложно изкуство. За Деня на християнското семейство пък изпраща поздравителен адрес и топла питка до всички пенсионери в клубовете на възрастните.

По нищо на Савеклиева не отстъпва и друга кандидатка за депутат: Весела Лечева. Родената във Велико Търново шампионка по спортна стрелба уверено се е прицелила в депутатските банки от квотата на БСП. Тя се чувства най-добре в спорта, но през годините е доказала, че може да бъде боец не само с оръжие в ръка. На „Позитано“ 20 тя често е сочена за „бунтар“ и „инакомислеща“. Истината е, че Лечева преследва с шампионски дух всяка истинска за нея кауза. Надпреварата не я изморява, а напротив - зарежда я с емоция. Ако има нещо, което не търпи в политиката, то е лицемерието. От нея няма да чуете думата „трудно“, но може да ви повтаря непрекъснато „работа“. Спортистката признава, че не обича да се хвали и затова не е окичила медалите си по стените. Весела казва, че не знае точния брой на медалите, които е спечелила.

Отказването от спорта преди години било най-трудното решение, не крие тя: „Аз деля живота си на две - на предишния и на този сега.

Спортната кариера беше в миналия

ми живот

но аз се пробвам да подредя и сегашното ми съществуване по същите правила“.

Весела смята себе си за домашар, чувства се спокойна в дома си и най-много съжалява, че няма време просто да си седи вкъщи. Поддържа фигурата си с по няколко часа спорт на ден, а от диетите се отказала още преди години, макар да била маниак на тема килограми.

ДПС също залага на представителите на нежния пол. Петя Раева е един от силните хора в партията. А имиджът си тя е изградила с усилена работа и несломим дух. Името й е популярно и извън политиката. Раева е

позната на българските

жени като диетоложка №1

у нас. Славата си тя придобива, след като успешно стопява 30 кг от фигурата си, а после помага това да направят и всички останали, които имат желание - благодарение на книгите си и на хранителни добавки, които редуцират теглото по здравословен начин и без гладуване и странични ефекти.

„Първата крачка към промяната е да осъзнаеш кога е започнал проблемът“, споделя тя философията си и в живота, и при отслабването. При нея това става през 2005 година, когато поема губещото дружество на Напоителни системи в Пловдив.

След изтощителни 16-часови работни дни, само 6 месеца след като е назначена, Раева успява да го изкара на печалба с половин милион. Това обаче води до много стрес, който пък носи килограмите със себе си. Именно тогава Раева доказала и пред себе си силата на духа - като успяла да свали 30 кг и да се върне към здравословното хранене, което днес поставя в центъра на живота си.

Синът й Никола, който вече е пълнолетен, също се храни разделно. Вкъщи приготвя храната сама, защото готвенето й доставя удоволствие. Купува предимно биопродукти, домашно месо, с родителите й консервират зеленчуци. Много рядко поръчва храна отвън, а когато го прави, е предимно суши. Разказва още, че обича да пазарува, а много често хората в магазина я разпознават, гледат какво е сложила в количката, консултират се с нея, дори понякога снимат покупките й с телефоните си.

Ето и формулата й за успех: „Радост от живота. Ако успеем да се помирим със себе си и да се приемем, ще успеем и да постигнем баланса между вътрешната ни красота и външната. За мен животът е щастие, а то се поражда от здравето и любовта. Сами избираме пътя си и създаваме своето щастие“.

Листите на партиите са пълни с още доста емблематични жени. Сред безценните кадри на ГЕРБ е и Цвета Караянчева, описвана като „мъжко момиче, родено за лидер“. Умее да работи на скорост и под стрес, имунизирана е срещу политическо високомерие, но не се бои да реже до кокал, когато се налага.

В битката се впуска и друг боец в пола - Елена Йончева, известна с безстрашните си репортажи от най-горещите точки на света, между които конфликтите в Косово, Алжир, Израел, Чечня, Афганистан, Ирак, Венецуела и Колумбия. Автор е на четири документални филма за събитията в Украйна, а през 2012 г. снима филм за живота в Алепо по време на гражданската война в Сирия. Съпартийците й очакват да не се даде лесно и в битките в парламента.

Компания ще й прави и артистичната Нона Йотова, отдала живота си на красивото - музиката и театъра. „Влизам в парламента с една мисия – правя го за хората от моята професия. Тя е изключително трудна. Ние сме едни от най-зле заплатените хора в страната“, казва Йотова.

В тежка битка на вота влиза и друга „червена“ дама – лидерът на Столетницата Корнелия Нинова. Тя вече показа, че е „изпечен боец“, като извоюва победа за поста над Михаил Миков, а после изведе до президентския пост президента Румен Радев.

Основните конкуренти от ГЕРБ също залагат на много дами от години. Министрите в поли от кабинета на Бойко Борисов заслужиха доверието на лидера и избирателите и получиха място в листите. За гласове се борят министрите на туризма Николина Ангелкова, на околната среда Ивелина Василева, на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на правосъдието Екатерина Захариева, на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и двукратният председател на парламента Цецка Цачева.