„Титаник“ разтърсва НДК с оркестър и хор

  • 05 март 2017, 16:12
  • Автор Мария Димитрова
  • Афиш

Medium %d0%a2%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba

90 музиканти се качват на сцената в Зала 1 за уникалното шоу

Един от най-незабравимите и завладяващи филми на всички времена – Titanic, се завръща на голям екран в България. Този път класиката на Джеймс Камерън ще бъде представена заедно със симфоничен оркестър, който ще акцентира на емблематичната музика от лентата, спечелила множество награди на своя композитор Джеймс Хорнър. 90 души оркестър, хор и келтски музиканти ще завладеят Зала 1 на НДК на 8 април за премиерата на Titanic Live in Concert. А докато епичната музика звучи на живо, филмът ще се прожектира в HD формат за първи път у нас.

Филмът „Титаник“ се появи на екран през 1997 г. и се превърна в един от най-касовите и награждавани филми в историята на киното. Носител на уникалния брой от 11 награди и 14 номинации за награда „Оскар“, „Титаник“ е единственият филм в света, получил такова признание от Академията. Три от наградите са за най-добра музика, най-добър цялостен звук и аранжимент, както и за най-оригинална песен - емблематичната „My heart will go on“ на Селин Дион, която също ще бъде изпълнена на живо. След огромния успех на филма, поради голямото търсене, саундтракът на „Титаник“ е превърнат в албум, който за кратко време става най-продаваният оркестров филмов саундтрак за всички времена, с над 30 милиона продадени копия.

На 8 април, в Зала 1 на НДК, българската публика ще има уникалната възможност да види Titanic Live in Concert , който ще даде нов живот на един добре познат, но незабравим саундтрак, който завинаги ще бъде част от кинематографичната история.

Класика над дунава

Почти цял месец класическа музика ще се носи над Дунава в „Мартенските музикални дни“ в Русе от 10 до 26 март. Всички ценители на изкуството ще могат да чуят под звуците на цигулка, пиано, саксофон, кларинет и др. виртуозни изпълнения на Софийската филхармония, Русенската филхармония, оперни представления и хорово пеене.

Мартенските музикални дни е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България, фестивал с модерна програмна стратегия, която привлича ценителите на класиката.  Основан през 1961 г., всяка година фестивалът превръща град Русе - най-големият и красив европейски град по българското поречие на река Дунав, в истинска столица на музиката, в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.

Фестивалния подиум в Русе са споделяли именити артисти от цял свят - Д. Шостакович, С. Рихтер, К. Мазур, Г. Рождественски, В. Нойман, Ю. Темирканов, С. Сондецкис, С. Коста, М. Щокхаузен, Сър Н. Маринър, Ю. Башмет, Г. Кремер, М. Майски, К. Пендерецки, Д. Ситковецки, П. Галоа; оркестри от класата на Букурещката филхармония, Букурещкият радиооркестър, Литовската филхармония, Брукнер оркестър - Линц, Парижкият камерен оркестър, PKF Прага филхармоня, Арнолд Шьонберг Хор, Симфония Варсовия, Кремерата Балтика, както и ансамблите Хилиард, The King’s Singers, I Musici di Roma, Il Giardino Armonico с Джовани Антонини, Венецианският бароков оркестър и Д. Карминьола, МузикФабрик, recherche, Mосковски солисти, ансамбъл Phace, перкусионните ансамбли Амадинда и Кроумата, квартетите Келер, Джулиард, Токио, Изаи, Ардити и др.

Балет и модерни танци на „Пловдив Древен и Вечен“

Всеки април в Пловдив се провежда едно от най-престижните културни мероприятия – Танцовият фестивал „Пловдив Древен и Вечен“. През 2017 г. шестото издание на фестивала ще се проведе на 1 и 2 април, когато ще могат да се видят различни хореографии, разпределени в 11 стила – класически балет, български народни танци, модерни танцови техники, джаз, латино и много други. Всеки от участниците ще получи индивидуален диплом за участието си, ще има медали за 1-во, 2-ро и 3-то място, купи за групите и формациите, както и много подаръци и вкусотийки от спонсори.

Велинград прави за Първа пролет „Хоро на Орището - традицията е жива“

Стотици танцьори от цялата страна показват магията на носиите и хората

Шестото издание на националния фестивал „Пролетно хоро“ Велинград ще извади носиите от раклите и ще разкаже още веднъж историите за голямото празнично хоро на Орището на 18 март на площада в кв. Каменица.

Целта на фестивала е да събере любителите на българското хоро и да се покаже богатството на родния фолклор. Фестивалът няма конкурсен характер. Идеята е всяка година, когато земята се събужда от зимния си сън, българското наследство и традиции също да се събудят. Да се съберат всички, които обичат народните танци, да се обмени опит и да се създадат нови приятелства. Чрез ритмичните движения, веселото настроение и пъстро нагиздени с народни носии танцьорите ще раздвижат посетителите като всички се хванат на хоро. Пролетният танц ще поздрави идните слънчеви дни, а енергията, която носи, ще зареди със сила и здраве новия живот след студената зима.

Запазена марка на фестивала е уникалният парад-дефиле на участниците, което всяка година открива празника. Събитието протича в три части - първата се състои в изпълнението на две хора, като едното е от района, от който е групата изпълнител, а другото – по избор; втората е парад-дефиле с жив съпровод, а третата, която ще се проведе на площад „Николай Гяуров“, включва изпълнението на 6 общи хора от 6 фолклорни области.

Ограничение в броя на участниците няма, а всеки от тях ще получи грамота за участие, сандвич и минерална вода (които са по предварителна заявка).

През 2014 г. на сцената се завъртя най-голямото фестивално хоро, съставено от участници само от един клуб - близо 200 танцьори от столичния клуб „Еремия“ играха в залата на градския стадион.

През изминалите години „Пролетно хоро“ се разрасна и успя да се утвърди като предпочитан и интересен за десетките танцови школи, състави и групи в страната. При първото издание участие взеха едва 6 клуба, а през 2016 г. броят им надхвърли 35.

Предстоящото шесто издание получи подкрепа и популяризиране от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ. „Пролетно хоро“ има подкрепата и на община Велинград, Сдружение „Пролетно хоро“, Дружба „Родина“ и Дружество за защита на Родопите.

Показват бижута от шоколад в София

Шоколад ще залее столицата на първото по рода си шоколадово изложение – Grand Chocolate Festival. За трета поредна година фестивалът ще събере всички любители и производители на сладкото изкушение, този път на два пъти повече площ - в най-големия изложбен център в България „Интер Експо Център“ на 11 и 12 март от 10:00 до 18:00 ч.

Виртуози в производството на шоколад и шоколадови изделия ще се представят с над 250 вида шоколад от всички краища на света и във всякакви нетрадиционни комбинации. Гостите ще могат да се насладят на уникални вкусотии - ръчно правен шоколад, шоколадови бонбони, фабричен шоколад, биошоколад, кремове, торти, петифури, печива и сладки от шоколад, сладкарски изделия с кафе. Също така ще научат за СПА терапии с шоколад, както и ще разгледат интересни книги за лакомството. Организаторите са подготвили тази година по-голяма изложба на шоколадови произведения на изкуството, презентации и работилници, по-голям и по-забавен детски кът, фотокорнери на различна тематика, шоколадови бижута и дрехи и много други изненади.

Албена Денкова в мюзикъла „Кармен“ върху лед

Мюзикълът „Кармен“ върху лед ще разтърси „Арена Армеец“.  Оригиналната интерпретация на популярната опера, покоряваща сърцата на хората от няколко поколения, е  запомнена като универсален символ на тайнственото, съблазнителната женственост и страстта. В шоуто ще участват световноизвестни изпълнители и шампиони по фигурно пързаляне, които ще  вдъхват нов живот на класическите образи, като на българската легенда, шампионката по фигурно пързаляне - Албена Денкова, е поверена една от главните роли. Освен нея зрителите ще видят цяло съзвездие от големи имена: олимпийските, европейски и световни шампиони по фигурно пързаляне Татяна Навка, Роман Костомаров, Алексей Ягудин, Максим Маринин, Оксана Домнина, Максим Шабалин, Мария Петрова, Алексей Тихонов, Максим Ставийски, Маргарита Дробязко, Повилас Ванагас, Елена Леонова, Андрей Хвалко, Татяна Тотмянина.

В допълнение на наистина звездния състав от артисти, проектът включва още десетки балетисти, театрални и циркови артисти, въздушни и ледени акробати и водещи солисти от известни музикални пиеси - китаристи и перкусионисти, и всичко това с много пищна декорация и невероятно светлинно шоу.

Истинска кулминация и красив празник на живота е финалният танц, в който взимат участие всички 80 артисти, включително самият режисьор Иля Авербух.