Учени и млади умове помагат на Мостар

  • 09 май 2017, 16:51
  • Автор Мария Димитрова
  • ГОСТ

Medium %d0%9c%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80

Любо Бешлич е кмет на Мостар. Градът е разположен на двата бряга на река Неретва и е пети по население в Босна и Херцеговина. Сред най-големите му забележителности е Стари мост, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В края на април кметът Любо Бешлич беше в София, за да участва в конференцията „Умни градове“ в рамките на фестивала Webit. Той е избран за първи път за кмет на Мостар през декември 2004 г. Бешлич е председателя на Асоциацията на градовете и общините на Федерация Босна и Херцеговина. Роден е на 27 юли 1958 г. в Мостар. Завършва начално училище и средно училище в Мостар, както и инженерния факултет в града. Женен, баща на три деца.

 

- Г-н Бешлич, кои са последните „умни“ системи, внедрени в Мостар?

- Тепърва започваме да въвеждаме умни системи. Ние искаме да бъдем част от европейските градове, които разполагат с нови и надеждни технологии. В момента се разработват различни анализи, проучвания и идеи за бъдещето на Мостар, който да е в списъка на „интелигентните“ градове в Стария континент. Заедно с партньори ще започнем да реализираме инициативи, с които да направим нашия град още по-достъпен и комуникативен. Надявам се това, което стартираме, да даде добри резултати в бъдеще. Очакванията ни са в рамките на 2 - 3 години да сме направили голяма крачка към технологичен прогрес и следващия път, когато отново присъствам на Webit в България, да се похваля с успех и подобрена икономика. В момента Мостар разполага със стара структура и администрация. Задължително е да ги подновим със съвременни технологии и вярвам, че в най-скоро време това ще стане.

- Какви проекти предстоят да се реализират?

- Един от най-важните е „Green Design Centre“ (Зеленият проект за градски център), който е основна стъпка към развитието на града. По този начин – с новия център ние се стремим да дадем старт на обновяването на Мостар и така да въведем новите, „умни“ технологии. Той ще бъде комбинация от знания и обмен, които ще променят навиците на гражданите, а едновременно с това ще помогне за изграждането на по-добро бъдеще за планетата ни чрез икономично използване на природните блага. Ресурсите на Земята са на изчерпване и благодарение на предстоящото изграждане на новия градски център се опитваме да използваме нови методи за реконструкция, които да щадят максимално околната среда.

Друг важен проект е HUL - „Historic Urban Landscapes“, който се базира на културното наследство. Той се фокусира върху опазване на нематериалното наследство, културното разнообразие, социално-икономически и екологични фактори.

- Откъде ще получите финансова подкрепа?

- Надяваме се да получим голяма подкрепа от Европейския фонд. Фондацията „Green design“ кандидатства за финансова помощ от него. Започвайки от този център, се надяваме да привлечем други инвеститори и компании, с помощта на които да направим по-добро, надеждно и успешно бъдеще за Мостар.

Новите методи и материали, които ще навлязат в нашия град чрез „Green design city“, ще ни помогнат да представим проекта на другите компании и по този начин да покажем ползата и преимуществата на града, за да инвестират в нас.

От друга страна, Мостар търси подкрепа от учени от университетите, които да ни помогнат да представим тези нови методи за работа и по този начин да помогнат на града.

- Как технологиите ще помогнат за развитието на туризма в града?

- Технологиите оказват влияние върху всяка една от сферите на живот. Те са от много голямо значение и за туризма. Ще се постараем в бъдеще Мостар да има една наистина добра презентация, която да представя историята на града, любопитни факти, всички забележителности и обекти. По този начин се надяваме да засилим интереса на туристите. Следващата година започваме нашия първи такъв проект, който е местна инициатива, предимно от млади хора, които работят с ITP технологии. Нашият опит от това показва много добри резултати. Градът ни приветства и подкрепя такива начинания и се надявам да получим и съдействие от други европейски градове, с които да работим за осъществяване на този проект и популяризирането на Мостар като туристическа дестинация.

- Какви фестивали се провеждат в Мостар?

- Имаме много манифестации в Мостар, част от които са с международна стойност и интерес. Една от тях е „Red Bull Cliff Diving“, която се провежда всяко лято. През това време значително се увеличава посещаемостта на града. Но за съжаление има проблем с транспортните връзки между градовете. Основно ще се заемем с подобряването на градското летище, като се надяваме да увеличим броя на полетите от и за града. Като част от списъка на ЮНЕСКО градът трябва да осигурява лесен достъп до културните забележителности.

На територията на града се провеждат „Mostar summer“, „Monster's springs“ (организиран от „Matica hrvatska“), който също е международен, състоящ се в началото на всяка пролет и трае 2 месеца и половина. „International Mostar fair“, който пък е около Великден и идват много посетители от региона.

Стари мост, който е вписан в ЮНЕСКО, също привлича доста туристи. Но освен това, идвайки да го видят, посетителите имат възможността да разгледат и други атракции, част от града, както и да се насладят на красотата на Босна и Херцеговина.

- От какво има нужда Мостар днес?

- От много неща се нуждае градът, но едно от най-основните е осигуряване на работа за младите хора. Също така туристическият сектор, който се опитваме да развием, за да може да привличаме повече желаещи да посещават Мостар. Благодарение на тези фестивали се стремим да допринесем за процъфтяването на туризма.