Университетите във Варна помагат на града с технологични кадри

  • 05 април 2017, 19:23
  • Автор Михаела Благоева
  • Конференцията

Medium snimka ivan portnih3

Нашият град се развива изключително динамично и интензивно благодарение на това, че ползваме изключително много европейски средства. Развиваме големи проекти като този за интегриран градски транспорт на стойност 15 млн. лв. през първия програмен период, заяви кметът на Варна Иван Портних пред Kmeta.bg.

"През втория програмен период надграждаме интегрирания градски транспорт с нов проект за над 30 млн. лв. Разбира се, ползваме още много проекти, свързани с околната среда, дигиталните технологии. Динамичното развитие на града се дължи и на това, че ползваме изключително сериозното предимство, че имаме шест университета. Те ни предоставят възможността да имаме над 40-50 хил. студенти, които след завършването си са високо подготвени технологични кадри и спомагат за изграждането на Варна като модерен, европейски, интелигентен град. Варна се нуждае от нови проекти, които ние вече развиваме през настоящия програмен период.

Не само транспорта, но и сферата на екологията е изключително важна за нас. Защото като туристически град е важно морето да е чисто. В тази област влагаме много усилия и затова има засилен интерес от външни инвеститори. Вече пет нови нискотарифни компании се намират във Варна с над десет нови дестинации, което дава възможност за бърз и лесен достъп до големите европейски градове от Варна", коментира Портних.