В Холандия: Спирачките на влака захранват градския транспорт

  • 05 април 2017, 19:03
  • Автор
  • Конференцията

Medium ves 2709

Енергията, която се създава, когато влаковете спират, се съхранява, предава и използва за захранване на градския автобус. Уникалният проект вече е факт в Холандия, разказа по време на форума Том ван Оорсхот, посланик на държавата у нас. Целта на правителството е да направи такива промени и нововъведения, че цял един регион в държавата да е енергийно неутрален. Което пък ще открие нови 4 000 работни места до 2020 г.

Дипломатът похвали и София. „През последните три години столицата е изцяло преобразена и се забелязват изключително големи подобрения“, каза той. И похвали столичния кмет Йорданка Фандъкова за подобряване на качеството на атмосферния въздух и градския транспорт. „Вярвам, че останалите градове могат да вземат пример от София“, каза посланикът на Холандия.

Посланикът посочи, че пред градовете днес стоят много проблеми, които могат да бъдат разрешени с „умни“ решения. Към днешна дата 72% от всички европейци живеят в градовете. А до 2050 г. този процент ще е 80%“, каза той. „Градовете са двигателите на икономиката. Но растежът им създава и проблеми – транспортни, екологични и други. И градовете трябва да намерят нови решения“, каза посланикът, като посочи, че трябва да се помисли и за ново законодателство, което да има предвид новите реалности.