Варненци спасяват живот с мисия „Капачки“

  • 05 март 2017, 13:50
  • Автор Константин Костов
  • Нова вълна

Medium %d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5

Преди повече от година във Варна, група приятели, хора с различни професии, започват да събират пластмасови капачки. Идеята е да ги предадат за рециклиране, а средствата да се използват за благотворителност. Обединява ги мисълта да направят нещо, което да остане във времето. Така се ражда кампанията „Аз вярвам и помагам“, която бързо намира още съмишленици и се разпространява из цялата варненска област.

Основната идея на инициативата е да се съберат средства за закупуване на скъпоструваща и животоспасяваща медицинска апаратура за отделенията по неонатология в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ - Варна, и МБАЛ „Св. Анна“ - Варна. Това става чрез опазване на околната среда, а кампанията хем обединява обществото, хем възпитава у децата грижа за природата.

Апаратурата, която се закупува със събраните средства от пластмасови капачки, е по списък, предоставен от болниците, с необходимите уреди. Той се обновява, за да може неонатологичните отделения в лечебните заведения да получат най-належащата им техника.

Твърдото звено, което започва благотворителната инициатива, е от трима млади варненци. Това са Владислав Николов и Антония Антонова, които са търговски представители на различни компании, и Георги Райнов, работещ като оптик. Влади, Антония и Георги разказват, че са имали възможност да заминат в чужбина, но решили да останат у нас, за да направят България държава, в която хората искат да идват, а не да си тръгват. Според тях в страната ни има повече свободно пространство за създаване, което е много по-хубаво от надграждането. Ядрото на „Аз вярвам и помагам“ обаче вече се състои от над 10 души от цялата страна, които са заедно в идеята си да правят добро и да бъдат активни в обществото.

В кампанията може да се включи всеки - не само с капачки, а и със средства, по банков път.

За да помогнете, има няколко ключови момента, с които трябва да се съобразите. Капачките трябва да се събират в чували или кашони, но не и в пластмасови бутилки и туби. Също така, поради ниската цена на пластмасата, не е рентабилно събраните капачки да се изпращат чрез куриер. Поради тази причина те се приемат на място в Добрич и Варна, където са двата центъра на кампанията. Всеки, които иска да помогне със събрани капачки или с парични средства, може да се свърже с организаторите на фейсбук страницата на кампанията, за да се уточнят подробностите.

До този момент в инициативата са се включили над 60 детски градини и ясли, както и над 40 училища, офиси, заведения, хотели, магазини, оптики, салони за красота, транспортни фирми, куриерски фирми, супермаркети, ароматизиращи компании, туроператорски компании и други. Организаторите алармират обаче, че хора, представящи се за част от екипа, минават по места и прибират събраните капачки. Те уточняват обаче, че кампанията няма такава практика. Всеки участващ в инициативата предава капачките на място в центровете на „Аз вярвам и помагам“.

За почти една година, от началото на кампанията през ноември 2015 г. до декември 2016 г., са събрани и предадени над 13 300 кг пластмасови капачки за рециклиране. С получените средства на 14 юли 2016 г. е направено и първото дарение. Отделението по неонатология в „СБАГАЛ Проф.д-р Димитър Стаматов - Варна“ получава изключително важната и нужна мобилна аспирационна система за торакален дренаж. Организаторите се надяват така необходимата на лекарите апаратура да спаси стотици новородени бебета.

В края на септември е направено и второ дарение на апаратура. То е за отделението по неонатология в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, а именно: американски високопрецизен неонатален веноскоп за новородени.

Екипът на кампанията е щастлив, че тя излиза извън пределите на град Варна и в нея взимат участие хора от Аксаково, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Попово, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Русе, Силистра, Обзор, Слънчев бряг, Златни пясъци, а дори и от Виена, Лондон и други градове извън България.

Служители в отделни институции в областта също са припознали кампанията и по собствена инициатива са направили вътрешна организация за събиране на капачки, с които да помогнат. Организаторите са убедени, че искат „Аз вярвам и помагам“ да продължи, като имат желание събирането на пластмасови капачки да става по-бързо и в по-големи обеми, за да продължи закупуването на така необходимата апаратура за болниците в региона.