Водният цикъл и ново осветление сред задачите през 2019 г.

  • 12 февруари 2019, 14:13
  • Автор Антоанета Петева
  • РЕГИОН

Medium georg spartanski

Георг Спартански е роден на 4 юли 1963 г. в Луковит, от дете живее в Плевен. Завършил е немската гимназия в Монтана и Юридическия факултет на СУ. Магистър по право, с 25-годишна адвокатска практика. Три мандата - 1999-2011 г., е председател на Общинския съвет в Плевен, избиран с подкрепата на ОДС и на коалиция „Заедно за община Плевен“. Кмет на община Плевен е от 2015 г.

Спартански се зае да преобрази града. Освен инфраструктурните проекти, в Плевен се изгради и система за видеонаблюдение с поставени „очи“ в различни точки, а изпълнението и поддръжката на системата са поверени на „Виваком“.

- Г-н Спартански, кои са големите проекти, които ще станат факт през 2019 г. в Плевен?

- През 2019 г. продължава реализацията на най-мащабния проект на общината – „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“ по ОП „Околна среда“, който е един от приоритетните и за страната. Усилено се работи по изграждането на канализационна и водопроводна мрежа в кметствата Буковлък и Ясен, предстои стартът на основната реконструкция на пречиствателната станция в Божурица. Една от важните ни задачи е преустройството на бивша ветеринарна лечебница – имот, представен ни от държавата, в постоянен приют за безстопанствени животни.

Друга наша цел е основният ремонт на площад „Свобода“ и пешеходната улица „Васил Левски“ от площад „Свобода“ до площад „Стефан Стамболов“, както и ремонтът на сградата на Автогара – Плевен и автобусните сектори. За целта Общинският съвет одобри поемането на дългосрочен общински дълг в размер на 6 128 000 лв. от „Регионален фонд за градско развитие“ АД  („Фонда“).

Уличното осветление е също много важен приоритет за нас - да подобрим средата чрез по-малък разход с една услуга с неколкократно по-високо качество.

Ще започне реализацията и на проекта „Маршрут на паметта: устойчиви трансгранични продукти за мемориален парк „Гривица“ и крепост „Турну Мъгуреле“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Румъния-България 2014-2020 г.“. Проектът ще се реализира в партньорство с румънската община Турну Мъгуреле.

- Плевен е един от градовете, в който се отчита мръсен въздух. На какво се дължи това и какъв план имате проблемът да бъде решен?

- Повишаването на нивата на замърсеност на въздуха не е трайна тенденция в Плевен. Такива нива се отчитат предимно през зимния сезон. В града няма големи промишлени замърсители. За съжаление обаче голяма част от хората, не само тук, но и в останалите населени места, избират варианта да се отопляват на твърдо гориво като най-евтин. Ниският стандарт на живот е причина и да се закупуват стари автомобили, които също замърсяват въздуха.

Със сигурност решаването на този проблем е важно. Разбира се, че не стоим със скръстени ръце, имаме предприети мерки.  Градският транспорт на Плевен вече е почти  100% екологичен. По улиците се движат над 50 нови тролейбуса, закупени по проект, финансиран от ОП „Околна среда“. Тази година предприемаме и трето измиване на уличната мрежа, реагираме незабавно на сигнали за нерегламентирано горене на всякакви отпадъци.

- Очаквате ли нови инвеститори и разширяване на капацитета на същестувващите компании в общината, ще се разкриват ли нови работни места, каква е средната работна заплата на територията на общината?

- Всеки инвеститор – български или чуждестранен, е добре дошъл в Плевен и ще има подкрепата на общината. Пример е изборът на „Леони“ да реализира своето производство именно тук и да разкрие поетапно 2000 работни места, при положение че се конкурирахме и със съседни държави, и с други градове в страната. Своя капацитет увеличава двукратно и френската компания „Малтери суфле България“ – производител на малц. Това са положителни знаци за съживяване на икономиката, за разкриване на нови работни места, както и за потенциални инвеститори. Средната работна заплата в областта е 863 лв., нивото на безработица е под средното за страната – 5.6% в община Плевен, но има още много какво да се желае.

- Всички браншове се оплакват от липсата на квалифицирани кадри. Инвеститори се отказват да стъпят у нас заради този проблем. Има ли недостиг на обучени кадри в Плевен, има ли интерес към учителската професия?

- Аз не мога да говоря от името на браншовете. Много пъти съм казвал, че работата на един кмет е не да прави бизнес, а да създава условия той да се развива успешно. В града има немалко професионални гимназии, които подготвят специалисти за различни сфери. Тук за съжаление опираме до друг много тревожен проблем – демографския срив и напускането на страната предимно от млади хора. Освен Медицински университет в Плевен има и филиал на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тук успешно се подготвят бъдещи педагози, интерес има, на този етап в общината не се отбелязва недостиг на такива кадри.

- В Плевен има немалко „умни класни стаи“. Как технологиите помагат на децата да учат? 

- Плевен е един от първите градове в страната, в който започна реализирането на идеята „умни класни стаи“. Такива вече има в начални, средни училища, професионални гимназии, интересът към тях нараства. Адмирирам възможността учебният материал да се поднася чрез интерактивни образователни платформи по забавен и увлекателен начин, включително и чрез различни игри. Този подход е много близко до децата и младежите и със сигурност прави учебния процес достъпен и привлекателен. Това е бъдещето.

- Кои зони в града ще бъдат с безплатен Wi-Fi за гражданите?

- Община Плевен кандидатства в инициативата за безплатен безжичен интернет на публични места в Европейския съюз WiFi4EU и спечели ваучер за безплатен безжичен интернет, който предоставя фиксирана сума от 15 000 евро. В последния тур са кандидатствали 209 общини, като община Плевен е една от 113-те, които ще получат финансова помощ. Спечелилите общини ще могат да използват своите ваучери в продължение на 18 месеца. На този етап сме ангажирани с определяне на  точките за достъп и изграждане на  безжичен високоскоростен интернет в публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други широкодостъпни места.

- В града е изградена система за видеонаблюдение. Освен сигурността на гражданите, какви ще са ползите от камерите за общината – трафик, паркинги, „черен списък“ на граждани с неплатен данък МПС?

- Центърът за видеонаблюдение, който Община Плевен изгради, вече стартира работа. В действие са 68 от общо 92-те камери, разположени в 33 точки в различни зони в Плевен. Камерите поддържат непрекъсната връзка с МВР, КАТ, с нощния патрул на Община Плевен.

Видеонаблюдението е от ново технологично поколение, предоставящо съвременни функционалности, с него се постига повишаване на сигурността и контрола в районите на града, подобряване на възможностите за реакция при издирване на МПС в градска среда, предотвратяване и разкриване на престъпления.

Предвидени са няколко типа камери, като за всеки обект са комбинирани така, че да предоставят необходимото качество на картината, функции и разделителна способност за правилно оценяване на възникналите ситуации, гарантират възможност и за лицева регистрация с цел контрол на водачите и пешеходците. Така например камерата за трафик решения е с автоматично разпознаване на регистрационни табели, покрива две ленти на движение и засича скорост до 200 km/h. Освен това поддържа „черен“ списък с номера.

Мониторинг центровете са два - единият е в сградата на ОД на МВР Плевен, а вторият в Община Плевен. Системата ще дава възможност бързо да се намира информация за движение в желан регион в реално време, да се задава различна схема за различни събития, да се прави запис и преглед на цялата информация за историята на събитието.

Благодарение на видеонаблюдението през последните няколко седмици са разкрити 1 случай на вандалска проява и 2 случая на улични грабежи.

- Плевен е известен с Медицинския си университет, с робота „Да Винчи“. Успявате ли и как да привлечете нужните за общината лекари и медицински сестри?

- Определено Медицинският университет е една от емблемите на Плевен. Нивото на обучение е високо, свидетелство за което е и интересът на  студенти от над 40 страни от различни континенти, чийто брой с всяка година нараства. Миналата година беше открит и четвърти факултет – по фармация, който е още една сериозна крачка в развитието на университета. В потвърждение на думите ми медицината е най-динамично и успешно развиващата се сфера в града. Неслучайно две поредни години Порталът Kmeta.bg присъжда на Община Плевен приза за здравеопазване. Роботите „Да Винчи“ са два, градът се утвърждава като център по роботизирана хирургия в широк световен мащаб. Тук работят редица модерни болнични заведения с доказано качество на лечение, търсени и от много чужди граждани. С отличните условия за работа, съвременното оборудване, възможностите за развитие и не на последно място – доброто заплащане, те привличат и лекари, и медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти и т.н.

- Има ли общината ин витро програма и колко хора се възползват от нея?

- Община Плевен подпомага финансово   свои граждани с репродуктивни проблеми за извършване на изследвания, предхождащи ин витро процедурите. За целта работи специална комисия, която съобразно одобрени критерии разпределя определена от Общинския съвет сума за годината. За 2018 г. средствата са в размер на 25 000 лева, от помощта са се възползвали 61 лица. Поради нарастващия брой на кандидатстващите тази година местният парламент увеличи сумата на 35 000 лева. В Плевен работят успешно два ин витро центъра, радваме се, че и общината има своя принос за раждането на повече деца.

- Много семейства търсят сигурност и спокойствие за отглеждане на децата си, както и добро заплащане от компании, за да се установят в даден град. Можете ли да кажете, че Плевен е такова място – има ли достатъчно детски градини, паркове за игра и забава на децата, спортни школи и школи за развиване на таланти?

- Нашите усилия са в тази посока – да създадем подходящи съвременни условия за добър живот и реализация. Детските градини в общината са 32, няма недостиг на места. През 2018 г. седем от тях бяха напълно обновени.

Спортните клубове с детски школи към тях в града са 32 – по бокс, тенис, футбол, бойни изкуства, шах, борба, акробатика, скокове на батут, художествена гимнастика, лека атлетика, триатлон, ориентиране, баскетбол, волейбол, хандбал, стрелба, алпийски клуб, автомобилен, по конен спорт, по плуване, школа по фехтовка. Голям е интересът и към Ученическата спортна школа, която е общинска.

В Центъра за личностно подпомагане – ЦРД, се провеждат занимания по изобразително изкуство,  грънчарство и керамика, многобройни са успехите на хор „Звъника“, народния хор, оркестъра и танцовия състав „Нашенчета“, функционира школа по информатика, по шах, мажоретен състав, камерен състав по акордеон, школи по кавал, гайда и тамбура.

На територията на общината са изградени 67 детски и спортни площадки.

- Обявявате на сайта на общината седмичното меню на децата в забавачките. Получавате ли съвети от родители и в каква посока?

- Всеки четвъртък на официалния сайт на общината се обявява седмичното меню на Детска кухня и на детските ясли. Статистиката сочи, че то се следи активно от родителите. Не са постъпвали сериозни възражения, съветите са позитивни и се взимат под внимание.

- В кампанията на BILLA „Ние обичаме България“ през 2018 г. бяха събрани близо 80 000 лева за реставрация на голямото платно в зала „Панорама“ на Плевенската Панорама. Кога реставраторите ще работят и ще се ремонтира ли течът от покрива?

- Използвам случая отново да благодаря на BILLA България, че във фокуса на третото издание на кампанията „Ние обичаме България“ през 2018 г. беше един от символите на града ни – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“. Със събраните средства ще бъде извършена реставрация и консервация на панорамното платно, както и на предметния план в основната зала.

Очакваме дейностите да започнат най-късно през април. Добрата новина е, че Панорамата ще приема посетители и през периода на реставрация. Що се отнася до ремонт на покрива, той беше извършен още през 2016 г. със средства от общинския бюджет.

- Спорт в парка, водната каскада, фонтанът с жабките, крепости край града, паметникът на Емил Димитров привличат туристи. Какви фестивали предвиждате през 2019 г.?

- Превръщането  на Плевен в предпочитана дестинация за български и чуждестранни туристи е наша много важна цел. Градът ни привлича със своите музеи, галерии, паметниците на признателност, с изцяло обновената централна част и уникалната водна каскада, с природните си богатства, какъвто е парк „Кайлъка“, не на последно място и с културния живот. През 2019 г. градът ще бъде домакин на Театралния куклен фестивал „Шарено петле“,  Третия есенен джаз фестивал, Първи международен фестивал „Акордеомания“, XIII национален конкурс за акомпанятори, Националния конкурс за драматургия „Иван Радоев“, Петия международен фестивал на китарата.След многогодишно прекъсване възстановяваме и Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“.

- Ще се кандидатирате ли за втори мандат и с каква програма?

- В момента този въпрос не е актуален за мен. Нека продължаваме да работим, хората ще подскажат с отношението и оценката си за резултатите от свършеното и моето решение.