Враца избира най-патриотичния клас

  • 09 юни 2017, 13:36
  • Автор Петя Валентинова
  • НАША ГОРДОСТ

Medium 18685283 10212190271128735 204953717 n

Младежки кампании превърнаха Враца в столица на патриотизма в навечерието на Ботевите дни. Абитуриенти от 3 паралелки в града под Околчица се впуснаха в надпревара за най-идейна родолюбива акция в рамките на учебната година. Най-креативният колектив ще получи титлата „Най-патриотичен клас“ от общинската администрация в средата на юни. Победителите родолюбци ще се сдобият с уникална награда от кмета Калин Каменов - 3-дневна екскурзия по стъпките на Христо Ботев зад граница. Така младите патриоти ще видят къде е живял и творил поетът революционер, пряко свързан с героичната история на Враца. Идеята за конкурса и наградата даде лично градоначалникът Калин Каменов. Той призна, че вече е посещавал места, свързани с Ботев зад граница, и усещането е неповторимо.

„Убеден съм, че наградата е смислена и ще остави отпечатък в живота на тези млади хора. Първо ще се убедят на място колко почитан е Ботев в чужбина и каква личност с европейско измерение е той всъщност. После ще се мотивират да се запознаят отблизо с историята, живота и делото на националния ни герой“, отбеляза градоначалникът.

Конкурсът за „Най-патриотичен клас“ местната управа обяви още през февруари, като той ще е пилотен за страната проект в сферата на патриотичното възпитание на младежите.

„Досега в България отделни паралелки от отделни училища са правели епизодични родолюбиви акции, обикновено около бала си. Никъде до момента не е провеждана подобна надпревара, която дава стимул на младите да творят и действат на основата на трудолюбието месеци наред. Затова тази акция е уникална по мащабите си“, коментира за Kmeta.bg Каменов.

Идеята за състезанието по патриотизъм прегърнаха 3 от паралелките със зрелостници в града. Всички те, оказа се, ще представят пред експертното общинско жури не епизодична акция, а цяла поредица инициативи, с които ще докажат активната си гражданска позиция и почит към историята, традициите и обичаите на българите.

От идеята да утъпкат пътеката на патриотичните акции за идните поколения задвижиха кампанията си от 12 Б клас на Природоматематическата гимназия във Враца. Младите математици поставиха начало на родолюбивата кампания с шествие на 3 март, на което облякоха специално изработени тениски с ликове на национални герои. Те раздадоха и атрактивни флаери с лого „Бъдете родолюбци не само на 3-ти март“. Облечените тогава тениски завършващите ученици предадоха ритуално на своите приемници – сегашния 11 Б клас в училището. Символичното предаване на щафетата стана в деня на изпращането на абитуриентите – 12 май. Отново в духа на приемственост зрелостниците патриоти посетиха второкласници от НУ „Св. Софроний Врачански“ в града и им разказаха подробно за обичаите и традициите на пролетните празници Лазаровден и Цветница. Разказаното големите и малки ученици приложиха на общо тържество по случай двата празника в Етнографско-възрожденския комплекс. Паралелно зрелостниците от гимназията ще се похвалят пред общинската комисия за конкурса и с организирането на играта „Загадките на миналото“. В рамките на инициативата те изработиха със съдействието на „Враца софтуер общество“ карта със стикери на най-атрактивни културно-исторически забележителности в града и околността. Така младежите успяха да представят града и неговите богатства по достъпен за връстниците си начин.

„Впечатлена съм от инициативността на нашите зрелостници. Докато се готвят за матури и кандидатстудентски изпити, те успяха сами да измислят и реализират идейни и атрактивни кампании. Шапки долу пред тези прекрасни деца“, коментира преподавателят по история на родолюбивия клас.

Достойно в надпреварата по патриотизъм ще се включат и зрелостниците от 12 Б клас на СУ „Христо Ботев“. Абитуриентите с хуманитарен профил ще изненадат общинските експерти с родолюбиво видео, в чието заснемане е използван и дрон. В продукцията участват ученици от 10 Б и 11 Б клас, а зрелостниците са подбрали интересни изразни средства, за да предадат посланието на проекта, озаглавен „Патриотизмът не е само за един ден“. Освен внушителната видеопродукция, учениците ще представят материали от проведени учебни часове, уроци и дискусии, посветени на родолюбието.

Различен поглед към родолюбието ще представят претендентите за „Най-патриотичен клас“ от 12 А клас на СУ „Козма Тричков“. Младежите ще се представят с редица граждански и екологични активности, организирани и проведени от зрелостниците. Абитуриентите на школото се гордеят с участието си в почистването на местността Кариерата във Врачанския Балкан, където заедно с членове на Младежкия център засадиха и нови фиданки. Отново учениците от 12 А инициираха мащабно почистване на къщата музей на Никола Войводов в центъра на града. Класът се гордее и с отличието си в конкурса за Васил Левски през февруари, където атрактивният им постер заслужи второ място в класирането.

„Ние разчитаме патриотизма като будно гражданско съзнание и инициатива за подобряване на публичната среда“, обясни класният ръководител на 12 А Ели Николова.

Всички материали за проведените акции на зрелостниците трябваше да се депозират в общинската администрация до 5 юни. Сега топката е в ръцете на експертното жури, което ще оцени по креативност, адекватна реализация и степен на обществен отзвук идейните кампании на абитуриентите. Така комисията ще избере паралелката, която ще мине по Ботевия път зад граница и ще остане в историята на училището и града като първия „Най-патриотичен клас“.

 

Каменов с още изненади за младите родолюбци

Допълнителни награди за най-изявените родолюбци сред врачанските зрелостници е подготвил кметът на Враца Калин Каменов, показа самият той ексклузивно за Kmeta.bg. Градоначалникът е поръчал луксозно печатно издание, озаглавено „Реликви на българската епопея“. В него са поместени уникални фотографии и реплики на картини, отразяващи паметни събития от историята на България. При всяко изображение е поместен и разказ за миналите събития и участвалите в тях лица.

„Смятам, че младежите, захвърлили пошлостта и кича на чалгата в абитуриентската си година, заслужават внимание и насърчаване в посока на опознаване и обикване на българската история“, коментира Каменов.

Кметът възнамерява да превърне конкурса в ежегодна традиция и е убеден, че все повече класове ще се включват със свои кампании и инициативи.

„Патриотичното възпитание не трябва да бъде кампанийно, а постоянно. Трябва да стимулираме децата си, да им показваме алтернативния път на развитие, на търсене на духовните корени, които сочат верния път към бъдещето“, каза градоначалникът и показа красиви портрети на Христо Ботев и Васил Левски, които смята да връчва на изявени учители и ученици през цялата учебна година.