Задава се екзотичен кабинет

  • 05 април 2017, 19:45
  • Автор Васил Шушков
  • Власт

Medium ministerskisuvet2

Първият по степен на вероятност вариант пред България днес е коалиционно управление между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, като в него ще бъде включена и партията на бизнесмена Веселин Марешки „Воля“. Очевидната формула за управление обаче не е единствената възможна, обясни пред КМЕТА.bg социологът Първан Симеонов.

По думите му във всички случаи обаче бъдещото мнозинство трудно гарантира стабилност. Причината - малкият брой депутати, които ще застанат зад правителството. В най-оптимистичния случай, в който зад ГЕРБ застават и „Обединени патриоти“, и „Воля“, общият брой избраници е 134 - малко над прага от 121.

„Трябва да се види каква форма ще заеме кабинетът. За Борисов не е престижно да прави кабинет с националисти, тъй като Брюксел ги разглежда като заплаха. Досега те подкрепяха властта, но сега ще участват. Може да се измисли и друга форма - те да дадат експерти или министри и да стоят по-встрани. Или пък кабинет на малцинството на ГЕРБ, който на практика ще е скрита коалиция“, обясни Симеонов. И допълни: „Но каквото и да стане, прилича на тъпкане на едно място, защото получаваме още от същото - при това в малко по-демотивиращ вид. Защото кабинет с участието на Калфин, Кунева и Москов е едно, а кабинет, в който основни гаранти са Марешки, Сидеров и Каракачанов - е нещо по-различно. Вторият вариант изглежда малко по-екзотичен“. След изборите Борисов е като от трън та на глог, смята още социологът.

По който и път да се тръгне обаче, вариантът правителството да изкара целия си мандат, не е много голям. „Рационално погледнато, не трябва да се очаква дълъг живот, което се обуславя и от самата сложност на формулата, както и от малкото гласове, но от друга страна, временните неща в България често се оказват по-дълготрайни от очакваното“, казва Симеонов. А и „веднъж вкопчили се във властта, „патриотите“ нямат полза да разтурят правителството“. Той допълни още, че „патриотите“ са новото любимо нещо на българите, заедно с мажоритарното гласуване и Марешки“. „Борисов се обгради и с трите“, смята Симеонов.

За вариант за голяма коалиция по германски модел може да се мисли, ако Борисов не успее да състави кабинет с „Обединените патриоти“ и Марешки. „Но дори да се стигне до това, ще се търси пак някакъв скрит вариант. Грешка е да очакваме, че широката коалиция ще бъде директно управление БСП - ГЕРБ, тъй като те нямат полза от това“, заяви Симеонов. По думите му, ако се върви към такъв вариант, то той ще представлява програмно правителство с подкрепа на още партии, което да е равноотдалечено от тях.

Според социолога т. нар. „автентична десница“ няма избор дали да търси обединение, вляво остана БСП, а Движение 21 и АБВ са в „клинична смърт“. „Патриотите“ най-вероятно ще останат заедно и заради властта, а ДОСТ, макар да се провали на вота, ще продължи да играе роля в политическия живот.