Зелена промяна в Божурище

  • 12 февруари 2019, 13:57
  • Автор Дарина Михалева
  • ПРИДОБИВКИ

Medium img 3096

Божурище се превръща в зелена градина. От есента на миналата година градът има два нови парка, в които жителите и гостите му се разхождат сред зеленина и се наслаждават на природата. В ход е и изграждането на трети парк, който ще е готов още тази пролет.

Идеята за промяната в града е на кмета Георги Димов. Той получи одобрението на общинския съвет да направи красиви и спретнати паркове без нито евроцент от Брюксел, а изцяло със средства на общината.

Божурище, който се намира на 5 минути път с кола от София, се сдоби с обособен център с парк, който бе официално открит преди няколко месеца - през септември. Досега градът нямаше разпознаваемо за гостите „сърце“.

 „Като дойдеше някой, хората го упътваха: Спри еди-къде си, там е центърът. А сега вече си имаме ясно разпознаваем център“, разказват местните хора.

Централният градски парк е с алеи за разходка, места за почивка и отдих, пейки, фонтан. Има

сцена, на която Божурище ще посреща гости

за празниците, които има градът, както и за големите официални празници. Вечерно време мястото е осветено. За да е още по-зелен районът, към досегашните дървета бяха засадени и нови. Хората разказват, че са доволни, защото автентичните стари дървета дават прохлада през летните дни и могат да бъдат заслон при лошото време.

Майките с деца пък спокойно се разхождат в парка и се забавляват на изградена детска площадка в парка. Тя е изцяло обезопасена по европейските стандарти и изисвания за безопасност на хлапетата – с мека настилка. Прохождащите, както и подрастващите малчугани, ако паднат, няма да се наранят.

В сърцето на парка вече има и красив фонтан. Той е голяма атракция, защото освен прохлада през деня, носи и наслада за окото вечерно време, тъй като е озарен от различни светлини и цветове, които се сменят. В момента той е „зазимен“, за да не се напукат тръбите, но напролет ще заработи като повечето фонтани в страната. 

Архитектурна забележителност в парка е часовникът, който е във формата на самолет, а до него тичат коне.Часовникът вече отброява хубавите предстоящи мигове за самата община и съответно за всеки гражданин.  Символите на град Божурище са конят, божурът и самолетът.

В парка е монтирано видеонаблюдение, с което се предпазва от вандализъм. „До момента, слава Богу, изключително интелигентно се подхожда към парка и

няма вандалски прояви

Общината следи  за спазването на реда в парка, казват божурчани, които се разхождат из него.“

Те са доволни и от другата нова придобивка – парк „Орлите“. Той  беше открит на 16 октомври 2018 г. – навръх Празника на авиацията и военновъздушните сили, когато е и патронният празник на училище „Летец Христо Топракчиев“ в Божурище. В парк „Орлите“ се намира паметникът на известния летец Христо Топракчиев. „Той е известен в цяла България, но в Божурище имаме честта да го почитаме много силно“, казват хората. И посочват поставения през есента бюст-паметник, с който пилотът и героизмът му да бъдат почитани.

Преди да се превърне в парк с алеи и беседки, районът е бил част от поделения.

В „Орлите“ е изложен

на открито стар боен самолет  - МИГ 17

Машината е дарение от военните и е стояла на съхранение в един от хангарите на поделенията. Сега е изнесен в парка, като реликва. Самолетът е издигнат на 3 метра над земята. „Това е архитектурно решение, с което да споменем, че Божурище е едно от най-старите летища у нас и място, в което има история, гордост и неща за разказване. Като дойдете в Божурище, почти всеки гражданин може да разкаже по нещо за летище Божурище“, казват от общината.

Паркът е с алеи и места за почивка. Има обособена детска площадка, изградена също като другата в Централния парк на града, по всички европейски стандарти, с мека настилка, с красиви, нови детайли, с които дечицата да могат да играят и да се забавляват – с пързалка, с тунелчета.

Целият парк към момента изглежда много добре. В началото му има арка, на която пише „Парк „Орлите“, която е украсена с два орела.

„И двата парка са много красиви и функционални. И в двата има дебела сянка. Особено в парк „Орлите“ има вековни дървета, които се пазят и почитат от хората. С голямо желание и спокойствие божурчани разпускат под дебелата сянка на дърветата“, обясняват плюсовете на новите придобивки за града хората.

Тази година Божурище ще се сдобие и с трети парк – „Божура“. Теренът се намира в непосредствена близост до Централния градски парк. Той ще бъде подравнен, така че да се оформят алеи, да се изградят елементи за детски игри, беседки за малки и големи, маси за шах и тенис. Ще има и пейки под вековните дървета в зоната. Местните хора разказват, че никой не знае на колко години са дърветата там. С проекта на общината ще бъде даден нов живот на „Божура“, който е стар парк.