20 лева, ако люпим семки на стадиона в Стара Загора

  • 16 април 2019, 12:35
  • Автор Цвети Василева, Кирил Иванов, Ирина Ангелова, Петя Валентинова, Цвета Иванова
  • ТЕМАТА

Medium stadion  1

От 20 до 100 лева глоба ще плащат старозагорци, които плюят обелки от семки на стадиона или на улицата. Толкова е и санкцията за изхвърлени фасове и други отпадъци на улицата. Това гласят разпоредбите на Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на общината.

Глоба до 200 лв. грози и тези, които изхвърлят от тераси или прозорци вода или отпадъци. Забранено е брането на липов цвят и събирането му от земята, както и на диви кестени. Нарушителите се глобяват от 50 до 200 лв.

От 50 до 500 лв. ще плащат старозагорци, които вадят отпадъци от контейнерите за смет или ги разпиляват около тях.

Нарушителите на обществения ред в община Стара Загора също плащат солени глоби. До 5000 лв. е санкцията за редица нарушения.

Справка от началото на годината в Районен съд Стара Загора показва, че обжалванията на санкции са свързани най-много с нарушаване на тишината и спокойствието в областния град.

С 200 лв. например е глобен гражданин за скандали, викове и крясъци посред нощ. Старозагорка, която слушала музика с високи тонове от озвучителна уредба в 1.15 часа, ще трябва да плати 150 лв. за нарушаване на спокойствието на гражданите. Същите глоби плащат и живеещи в ромския квартал „Лозенец“, които изнасят уредби на улицата и слушат музика там.

Собственичка на куче компаньон е санкционирана с 50 лв., затова, че не е упражнила достатъчно контрол върху кучето си и то е започнало да тича по земята, като създало стресова ситуация за играещите  в парк деца.

Много са и глобите на завземане на тротоари,  чупене на клони или отсичане на дървета, както и за нарушаване целостта на улици и тротоари.

Без фотоапарат при платната на Майстора

Снимането „едно към едно“ - срещу платното, в търсене на сполучливия ракурс, в залите на кюстендилската галерия "„Владимир Димитров-Майстора“ е забранено и недопустимо, припомнят от екипа на културното звено. Такива инциденти просто се спират и предотвратяват, казва шефът на галерията скулпторът Валентин Господинов.

„Има хора, които искат да снимат за албуми, проспекти, магнити и пр. търговски намерения. Такива не ги наказваме, няма фиксирана глоба, не им отнемаме техниката и апаратите, просто ги предупреждаваме да спрат“, добави Господинов.

Иначе неволното щракане с мобилен апарат, селфитата и др. „безобидни“ снимания в залите и експозицията с шедьоврите на Майстора са разрешени.

Домашните кучета в Кърджали вече имат специална поляна

Новост за собствениците на кучета в Кърджали е, че от общината заградиха поляна в парк „Простор“, където четириногите могат да бъдат разхождани и да играят. Специализираната площадка позволява на собствениците на кучетата да ги пускат без каишка в заграденото пространство.

Съоръжението е оборудвано с кошчета, пейки,  уреди за тренировка на домашните любимци и кучешки играчки. „Кучетата не могат да бъдат винаги на каишка, те трябва да бъдат  пускани по алеите на парка, но това не е възможно, защото минават и други граждани, затова сме доволни, че вече и в нашия град има такова място в един от най-големите парковеЯ, споделят кърджалийци.

Дрифтър „изгоря“ с 3 бона във Враца

От няколко години широките централни булеварди на Враца, включително градските участъци от международния път Е 79, които поемат трафика от Видин мост 2 към София и обратно, изкушават любителите на силните усещания. След като отсечките бяха основно ремонтирани, гладкият асфалт привлече феновете на демонстративните и шумни автомобилни маневри, популярни като дрифт.

Както местната администрация в лицето на екипа на кмета Калин Каменов, така и служителите на КАТ следят със зорко око за екстремисти зад волана. Още в първите седмици след откриването на реновираните отсечки, градоначалникът сигнализира, че новата настилка се съсипва от дрифтъри, които си правят „шоу на асфалт“. Реакцията от страна на КАТ не закъсня. Малко по-късно бе факт и първата солидна глоба - 3000 лева за любител на шумните и опасни маневри.

Пияните в рейса олекват с по стотачка

В Лом плащат за 100 вида нарушения

Само продавачите на вестници и гевреци могат да се провикват по улиците

Глоби за поне 100 вида нарушения  налага общината в Лом. Те са предвидени с Наредба №1 на общинския съвет за опазване на обществения ред и имущество, съобщи кметът Пенка Пенкова.

Общината в крайдунавския град се прочу с глоби за атрактивни нарушения като уриниране на обществени места или каране на каруца без престилки за конете. Двама платиха по 20 лв. за облекчението си на плочник в центъра, а един – 40 лв., тъй като го правел за втори път.

През 2018 г. общината е наложила глоби за 20 000 лв. 64 граждани са санкционирани за паркиране по забранени улици и площади, 27 – за складиране на строителни материали по тротоарите пред домовете си. 7 са глобени за повреждане на общинско имущество – пейки, кошчета за смет. 300 граждани са предупредени да не вдигат шум, да не мият плочниците си с питейна вода, да не простират пране по балкони, които гледат към главните улици. Предупреждението е само прелюдия към наказанието. Следва глоба от 10 лв. с квитанция, с фиш – до 50 лв. Най-тежкото наказание е глоба по наказателно постановление, тъй като стига до 500 лв. Районният съд е солидарен с общината. Той отказа да уважи жалбата на мъж, глобен със 100 лв. за паркиране на забранено място. Обяснението му, че е докарал до лекар болната си жена не се стори оправдателно за съдиите.

Общинската наредба №1 на Лом може да претендира да е най-строгата в страната. В нея е описано всяко възможно нарушение и предвидената за него глоба. Например форсирането на автомобил се наказва с 50 до 250 лв., взривяването на пиратки по улиците – от 50 до 500 лв. Драскането по стени и късането на реклами се наказва от 100 до 300 лв. Ако пиян се качи в градския транспорт, чака го наказание от 100 лв.

Фиксирани глоби има за отглеждане на животни в дворове по центъра, преминаване на стада през главните улици, воденето на куче без каишка. Наказва се дори поставяне на кошери близо до оградата на съседа. Пчеларят може да плати за това 250 лв.

В Лом привилегии за викане се дават само на продавачите на вестници и гевреци. В града е останала традицията от стари времена вестникопродавците  и геврекчиите да се провикват, бутайки количка с топлата стока.

Макар и наложени с документ, гражданите не бързат да плащат глобите. През 2018-а само 6-ма са платили веднага за прегрешението си. Имената на останалите са дадени на данъчната служба за принудително събиране.