01 1
Брой

Брой 49, Септември 2019

Обратно Новина Предишна

4 идеи за разходки сред древни църкви и скален водопад край София

  • 26 септември 2019, 15:19
  • Автор Дарина Михалева
  • ПОСЕТЕТЕ...

Medium %d0%92%d1%8a%d0%b6%d0%b5%d0%bd %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba %d0%92%d1%8a%d1%80%d1%88%d0%b5%d1%86

Чудите се къде да отскочите през почивните дни в западната част на България? Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната се намират именно тук. Това са само част от туристическите проекти на около час път от София, реализирани от регионалното министерство.

Водопадът Полска Скакавица се намира само на 98 км от българската столица. Той е обявен за природна забележителност през 1968 г. заради изключителната природна и културна значимост. Висок е 3 метра, а денивелацията от най-високата му точка до нивото на река Струма е 70 метра.

Там вече има екопътеки за разходка, има паркинг и зони за отдих и наблюдение. Туристите могат да видят живописната гледка към долината на река Струма, скалния масив на водопада и околностите му. Освен множеството пешеходни маршрути, в района има запазени уникални местообитания с много редки и застрашени видове животни и растения,

като пеперудите Поликсена

Голямата огневка, Едрата синевка, Четириточковата еуплагия, бръмбара рогач и др.

За любителите на поклонническия туризъм, българската култура и ранна архитектура, е препоръчително да посетят средновековната църква „Свети Архангел Михаил“ в гр. Рила, област Кюстендил. Храмът е реставриран. Според специалистите църквата е

построена преди Рилския манастир

„Свети Архангел Михаил“ е една от малкото добре запазени църкви на Балканите, датирани от XII век.

Само на час път от София, край Правец, туристите могат да се насладят на археологическия паметник - реставрираната църква „Света Богородица“ от ХIV  в. Тя се намира в с. Осиково, местност Манастира и е част от Осиковския манастир. Храмът отвътре е с полихромна стенописна украса в техника „яйчена темпера“ и класическо „фреско“, издаваща почерка на изключително школувани зографи.

За търсачите на силни усещания във Вършец бе изграден най-големият въжен парк в България. Въжената площадка разполага с 45 елемента с различна трудност. Има две детски и една фитнес площадка в „Слънчевата градина“, фитнес площадка в парка до Специализирана болница за рехабилитация „Свети Мина“ и скейтборд площадка до минералната чешма.