Благоевград с най-модерно и качествено видеонаблюдение

  • 18 март 2019, 12:34
  • Автор Владимир Симеонов
  • ИНТЕРВЮ

Medium 3

Д-р Атанас Камбитов е кмет на община Благоевград от ноември 2011 г. Роден е на 30 април 1967 година в Благоевград. По професия е лекар. Има магистърска степен по стопанско управление от Университета за национално и световно стопанство. Бил е общински съветник и депутат, преди да се яви на местните избори. Семеен, баща на три деца.

- Г-н Камбитов, изграждането на система за видеонаблюдение в града е сериозна инвестиция. Каква е основната цел?

- Най-важно е да действаме превантивно срещу потенциалното нарушаване на обществения ред. Монтирането на видеокамери респектира нарушителите и гарантира спокойствие и сигурност на гражданите и гостите на града. В бюджета за 2019 г. са предвидени близо 440 000 лева за тази цел. Видеонаблюдението ще обхване голяма част от територията на града - централна градска част и кварталите. Ще се акцентира на невралгичните зони. Ще има камери за наблюдение на училища, паркове и улици, както и на периметъра около тях, за да има превенция срещу нарушаването на обществения ред.

Центърът за наблюдение ще бъде в ОД МВР-Благоевград, като полицията ще осъществява мониторинг и контрол при функционирането на системата. Ще оборудваме полицейските патрули с таблети, за да може да се осигури бърза реакция на органите на реда при нужда. Ще бъдем първият град в страната с толкова модерна електронна система за видеонаблюдение. Тя отговаря на най-високите технологични изисквания. Притежава максимален брой функции. Има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации. Условието към фирмата изпълнител е изплащането да става на малки вноски при голям процент изпълнение, като по този начин интересите на общината и гражданите са максимално защитени. По този начин се постигат други две цели – от една страна, изпълнителят е сериозна фирма с достатъчен финансов ресурс, а от друга - ние получаваме видеонаблюдение, което го изплащаме във времето.

- Върви ли по план изграждането на системата за видеонаблюдение?

- Първите камери, част от проекта за изграждане на цялостно видеонаблюдение в Благоевград, вече са монтирани и работят. Обхванати са райони около учебни и детски заведения. Сред тях са зоните около III ОУ, V СУ, VI СУ „Иван Вазов“, VII СУ, Езиковата и Природо-математическата гимназия. Там ще бъде постигната по-голяма сигурност за жителите и гостите на града. До края на месец юни тази година в Благоевград ще бъде изградена изцяло модерната система за видеонаблюдение.

- Доволен ли сте от качеството на работа от страна на изпълнителя на поръчката?

- Първо искам да подчертая, че контролираме как се изпълнява дейността. Защото за нас не е важно само да се направи нещо, а да се направи качествено и на ниво. В тази посока не спираме да осъществяваме надзор, но смело мога да кажа, че изпълнителят – Виваком, се справя много добре. Вярвам, че всичко ще бъде наред и ще разполагаме с най-модерната и  най-качествено изградената система за видеонаблюдение.

- Ще помогне ли видеонаблюдението за по-добър обществен ред по време на мащабните културни прояви като фестивала „Франкофоли“ и други събития, организирани от община Благоевград?

- Разбира се, че ще има много голям ефект системата за видеонаблюдение точно при такива мащабни събития. Знаете, че в Благоевград в последните години само за фестивала „Франкофоли“, който се превърна в една от музикалните емблеми на града ни, пристигат над 30 000 меломани от цялата страна и от чужбина. Това създава много работа и на нас като организатори, и на полицията за опазването на обществения ред и за гарантиране на сигурността на жителите и гостите на Благоевград. Тази година събитието е на 21 и 22 юни в парк „Македония“. Вече стана ясно, че френският поп идол  Кенджи Жирак и една от най-актуалните американски изпълнителки – LP, са звездите на петото издание на фестивала „Франкофоли“. Заедно с тях на сцената ще се качи и френската електро суинг банда „Караван Палас“, Котарашки и музикантите от неговата група, както и румънското поп дуо „Моранди“. Входът за почитателите на музиката е безплатен, така че очакваме отново десетки хиляди меломани в нашия град. Международният фестивал „BlagoevgradBlues&Jazz“ в Благоевград ще се проведе два месеца по-рано - от 28 до 30 март тази година. Участие в него ще вземат виртуозите от България и Македония – Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. На това събитие също ще дойдат много гости в града ни.  

- Смятате ли на по-късен етап да се осигури видеонаблюдение и на други места - в селата, край важни културно-исторически паметници, които не са в рамките на града?

- В момента изграждаме първия от общо трите етапа на системата за видеонаблюдение. Първоначално тя ще обхване около 80% от града, а след това ще бъде надградена. Вярвам, че ще докажем на всички ефективността на тази инвестиция. След това ще мислим в посока на нейното разширяване в другите населени места, за да увеличим и там сигурността на гражданите. Идеята за видеокамери край културно-историческите паметници не ни е чужда, тъй като е важно тези знакови обекти да ги опазим от посегателствата на вандалите.  

- Как се промени градът през последните 8 години?

- Макар за някои да звучи като клише, но градът се промени видимо. Както се казва, и с невъоръжено око това се вижда. Всеки, който минава по първокласен път Е-79, пита: Това същият град ли е? Но това се случи благодарение на работата на управленския екип, на цялата общинска администрация, на добрата ни връзка и взаимното доверие с гражданите.

Няма да изброявам всичко, което се постигна през изминалите години. Важно е да подчертая, че работим с дългосрочна стратегия как трябва да се развива Благоевград. Не мога да не спомена, че успяхме да решим проблеми, които са от десетки години и предишните общински управници не са могли да намерят решението им.

Проектът за изграждане на регионално депо за битови отпадъци - заварихме куп проблеми там, но с много усилия и труд сме на финалната права. То не бяха забавени действия от страна на общината, то не бяха обжалвания на съдебни решения. Но това вече е в миналото.  Осигурихме финансирането на този толкова сложен проект, защото депото се прави в границите на съществуващото в момента. Съоръжението ще разполага не само с компостираща, но и с анаеробна инсталация. Благоевград, заедно с останалите четири общини - Рила, Кочериново,  Симитли и Бобошево, ще има най-модерното депо за битови отпадъци в цялата страна. 

Ние превърнахме терените на бившите казарми в парк „Македония“. Там се провежда събитие със световно значение в музикалните среди –  „Франкофоли. Благоевград“. Възстановяването на фестивала след повече от 20-годишно прекъсване и неговото успешно провеждане нареди Благоевград в 100-те най-големи събития, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“.

Може би най-голямо значение за тази видима промяна идва от резултатите от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Над 200 блока, над 85% от сградния фонд са санирани. Това даде възможност хората реално да почувстват ползите от тази програма – по-ниски сметки за ток, повече топлина и уют в домовете. От друга страна, променихме облика на Благоевград, който придоби модерна европейска визия.  Градът се промени не само благодарение на тази програма.  Много неща се реализираха, а когато фактите и цифрите говорят, всички трябва да замълчим. За последните 8 години, в този ред на мисли, близо 450 милиона лева са инвестициите, направени в Благоевград. Средствата са инвестирани във всякаква инфраструктура – транспортна, образователна, социална, околна среда. Стигнахме до всички сфери, като идеята ни е Благоевград да стане по-добро място за живеене.