Благоевград ще стане магнит за инвеститори

  • 27 септември 2019, 14:39
  • Автор Дарина Михалева
  • ИНТЕРВЮ

Medium dsc 0022

- Г-н Камбитов, поздравяваме ви за наградата в категория „Социална община“ в конкурса „Кмет на годината“, организиран от Kmeta.bg! Очаквана ли беше тя за вас?

- Реално този конкурс показва  усилията и резултатите на кметовете на общини в България.  Всички ние строим ежедневно, строим детски градини, училища, спортни зали, плувни басейни, площади, улици, паркове, депа, пречиствателни станции. Правим го, за да подобряваме условията за живот в нашите общини! Това, което засяга обаче най-пряко най-уязвимата част от българското общество, а именно хората в нужда, е социалната политика. Тези хора имат нужда, различна от тази на всички останали. Радвам се, че целенасочената политика на община Благоевград в тази посока беше оценена. Има за какво да получим наградата!

Ежегодно дофинансираме програмата „Личен асистент“, така че да обхванем абсолютно всички хора, които се нуждаят. Дългогодишна практика на общината е и да финансира на 100% двойките с репродуктивни проблеми, независимо от броя на опитите, независимо от възрастта.

Спортните бази са безплатни за клубовете. Гордеем се и с това, че първи в страната построихме183 нови, напълно обзаведени социални жилища по ОП „Региони в растеж“. Това е много малка част от нещата, които правим. Разбира се, нямаше как да се справим без помощта на премиера г-н Борисов и  правителството, за което  благодаря!

- Г-н Камбитов, намираме се на финала на управленски мандат 2015-2019 г. Как оценявате работата си като кмет и кои са нещата, с които се гордеете?

-  Смятам, че усилията на един кмет трябва да са концентрирани върху работа за развитието на общината, която представлява, а не да оценява. Оценката я дават хората! Тяхното мнение е критерий за това, дали едно населено място се развива правилно или не.

През последните години в Благоевград се направиха много неща, с които, разбира се, аз и екипът, с който работя, се гордеем. Трудно ще е да ги изброя, затова мога само да набележа част от тях.

Имаме реализирани множество инфраструктурни обекти. Част от тях са по Инвестиционната програма на Община Благоевград, други са по оперативни програми на Европейския съюз.

В Благоевград през последните години бяха изградени много улици, които до този момент винаги са били на земна основа. Кръстовища със светофарни уредби бяха преобразувани в кръгови. През настоящия мандат на управление продължихме и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, благодарение на която Благоевград се оказа на лидерска позиция по отношение на санирани жилищни сгради в България.

Ако трябва да назова неща, с които категорично се гордея, едно от тях е изграждането на Регионална система за управление на битови отпадъци. Реализирането на обекта е в резултат на неимоверни усилия в продължение на 8 години. Т. е. започнахме още през  2011 година, когато за първи път встъпих в длъжност  като кмет на Благоевград. Без каквото и да било притеснение мога да кажа, че до този момент не бяха направени никакви постъпки за реализирането на депото. Регистрирахме сдружение, започнахме да придвижваме документите и да търсим механизми за финансиране. В сдружението влязоха 5 общини – Рила, Кочериново, Бобошево, Симитли, с водеща община Благоевград. И сега Благоевград има реализирано депо, на първи етап. Предстои то да бъде надградено, ще изградим анаеробна  и копмпостираща  инсталация. Мога да кажа, че Благоевград ще има едно от най-модерните депа в България. Ако не бяхме предприели тези действия, няма да е пресилено да кажа, че общината щеше да претърпи фалит. Санкциите от Европейския съюз в това отношение са изключително сериозни. Тук благодаря на всички институции, които извървяха този път с нас. Финансирането на депото е от републиканския бюджет, надграждането – с европейски средства.

И когато говорим за решаване на дългогодишни проблеми, няма как да не спомена предстоящото изграждане на подлез на входа на един от най-големите квартали в Благоевград – кв. Грамада. Тази година приключи ремонтът на площадното и подплощадното пространство в Благоевград, намиращо се при сградата на Общината. Ремонтирахме една от основните улици в Благоевград – ул. „Марица“. На място подменихме ВиК мрежата, която създаваше проблеми на жителите десетки години наред. Обособени са паркоместа и нови зелени зони.  В IV микрорайон изградихме нови шест улици, ведно с нова подземна инфраструктура. Облагородихме района, така че кварталът в момента има изцяло европейски вид.

През последната година направихме и нова мрежа от велоалеи, които свързват основни улици и булеварди в Благоевград. Това има своя социален и екологичен ефект.

Както споменах вече, сред нещата, с които се гордеем, е построяването на 183 нови социални жилища, предназначени за хора в нужда.

Непрекъснато поддържаме и обновяваме материално-техническата база в училищата и детските градини на територията на община Благоевград. Имаме изградени множество детски и спортни площадки.

Когато говорим за редуциране на вредни емисии във въздуха, трябва да спомена, че през 2019 година подменихме изцяло автобусите от градския транспорт. Старите коли бяха заменени с такива, отговарящи на Екостандарт Евро 5. През настоящия мандат обособихме и нов парк, с площ 62 дка, където организираме големи културни събития – концерти и фестивали. На същото място предстои да изградим голям православен храм.

По отношение на развитието на туризма и културата в община Благоевград също мога да кажа, че има сериозен подем. Едва ли има човек, който не знае, че през 2015 г. в Благоевград възродихме мащабния фестивал „Франкофоли“, който годишно привлича десетки хиляди туристи от цял свят. Чрез него Благоевград е наистина разпознаваем. В Благоевград се провеждат и годишните музикални награди на БГ радио. 

- Като че ли един от проблемите в Благоевград е липсата на сериозни инвеститори. Какво правите в посока този проблем да бъде решен?

- Категорично това е един от сериозните проблеми на Благоевград. Той обаче има своята предистория. Ситуацията в Благоевград е такава, защото в общината няма достатъчно голям терен за обособяване на индустриална зона, отговаряща на условията и изискванията на инвеститорите. Преди години тук всичко е разпродадено или е връщано на собствениците, т. е. Благоевград е оставен без производствена зона, без условия за инвестиции. Именно това е проблемът, с който се борим години наред. Има интерес от страна на чуждестранни фирми, големи компании, но нямаме условията. Този проблем обаче също ще бъде решен след подписване на Меморандум между Община Благоевград и „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД. Тук е мястото да благодаря на премиера Бойко Борисов за категоричната подкрепа, която ни оказва. Този меморандум е първата и решителна крачка към създаването на тази така важна за нашия град Индустриална зона. По този начин ще можем да отговорим на нуждите на бизнеса. Има осигурен финансов ресурс. Целта на индустриалната зона е да привлича инвеститори от страната и чужбина. Смятам, че Благоевград го очаква светло бъдеще по отношение на инвестициите. Още повече че нашата община се намира на стратегическо място.

- За да има инвестиции обаче, освен инфраструктура, трябва да има и гарантирана сигурност. Какво прави общината в тази посока?

- Да, гарантирането на сигурността е сред основните ни приоритети.  Работим сериозно в тази посока. На първо място ще кажа, че си сътрудничим отлично с органите на реда. Това е много важно. Благоевград вече има цялостна система за видеонаблюдение. Говорим за изключително модерен проект, на най-високо ниво. Монтирани са камери на ключови места в Благоевград - улици, булеварди, детски градини, училища, паркове и т.н. Самата система е с възможност за заснемане на най-малки детайли. Има лицево разпознаване, заснемане на регистрационни номера и др.

- Споменахме, че наближава краят на мандат 2015 – 2019. В този ред на мисли каква е кампанията, която очаквате за местните избори? Ще има ли директни атаки, опити за манипулации и т. н.?

- За съжаление, кампанията за местните избори неофициално стартира още преди година – две, по изключително грозен начин. Всеки изминал ден ставаме свидетели на низки опити да се опетнят публични, обществени личности, като често се прекрачват всякакви морални граници. За мен това не е нормално! Не може жаждата за власт да води до подобна деградация. Много често се тиражират явни неистини, правят се категорични манипулации, изкуствено се създават скандали. Това се случва и на национално, и на местно ниво. Не смятам да отделям повече време на такива хора. Ще кажа само едно – изборите идват и отминават. Въпросът е кой остава човек – това касае личен избор и елементарно възпитание. Аз моя отдавна съм го направил. Ще продължа да работя за развитието на Благоевград, за просперитета му, независимо от резултатите на местните избори!