БНТ ни помага да опознаем по-добре Европа

  • 18 март 2019, 13:25
  • Автор Дарина Михалева
  • ЕКРАН

Medium dsc01598

Процедурата за избор на първия главен прокурор на ЕС през последните месеци е сред водещите теми, които провокират обществен интерес. Преди две години, през април 2017-а, 16 държави членки постигат съгласие за създаване на Европейска прокуратура. Днес институцията разчита на подкрепата на 22 страни, сред които и България. Европейската прокуратура ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС – измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.

2019 г. е ключова за ЕС. Предстои да бъдат определени новите ръководители на четирите най-важни институции в Европейския съюз: на изпълнителния орган на Съюза – Европейската комисия, на политическата структура за координация – Европейския съвет, и на Централната европейска банка, която определя паричната политика в еврозоната.

От 23 до 26 май 2019 г.  всички граждани на ЕС имат право да изберат своите представители в Европейския парламент. Какво обаче знаем за законодателния орган на Евросъюза?

Специален сайт на БНТ предлага кратък тест, в  който всеки може да направи проверка на своите знания - http://europe.bnt.bg/kolko-dobre-poznavash-evropa/. Сайтът е създаден в рамките на проект „Европа“, който обществената телевизия БНТ изпълнява с финансовата подкрепа на ЕП. Освен анкета по основните въпроси за Европарламента, уеб платформата предлага подробна информация за актуални събития у нас и в чужбина, свързани с различни европейски политики и инициативи, и много полезна и любопитна информация. На сайта могат да бъдат гледани репортажи от по-важните събития, както и излъчените издания на предаването „#Европа“. То се излъчва всяка неделя, веднага след обедните новини, и предоставя подробна статистическа информация за страните от Общността, показва разумни и нетрадиционни решения, с които други държави се справят с проблеми, актуални и за нас. В предаването млади талантливи учени и утвърдени експерти коментират теми, които провокират обществения интерес, при това представени в достъпна форма и на разбираем за всеки език.

На специализирания сайт europe.bnt.bg можете да научите и подробности за мобилното студио на БНТ „Аз съм Европа!“ През март и април 2019 всички желаещи имат възможност да отговорят на въпроса „Защо е важно да гласувам за Европа?“ или да изпратят своите кратки видеоклипове по темата на електронна поща: gledam@bnt.bg. Трите видеоклипа с най-много харесвания, коментари или споделяния ще бъдат победители в конкурса. Наградата за най-доброто участие е посещение на Европейския парламент, който има 751 членове, 8 парламентарни групи и 23 постоянно действащи комисии.

Гледайте предаването на БНТ „#Европа“ всяка неделя от 12:30 часа и не пропускайте специалното издание на „Референдум“ пряко от централата на Европарламента в Брюксел на 9 април 2019 г.