Българи в Англия покоряват сцени с бандата си Simai

  • 27 септември 2019, 15:14
  • Автор Мария Димитрова
  • СЦЕНА

Medium 30738936 1716180208472204 1066788263357841408 o

„Досега със сигурност пътят ни е бил труден и трънлив, но най-вероятно, защото винаги скачаме във всеки храст, който видим, с глави напред“, казва Калофер Михов – част от младежкия състав на българската банда Simai, която вече шест години покорява както родната, така и международната сцена.

От създаването си през 2013 г. до сега, „rapmetal“ групата има над 100 участия, а още от самото си прохождане и откриване на своя уникален ритъм в музикалния свят тя печели признание и куп награди, като втори места в младежките конкурси за авторски песени, като „Голямото Междучасие 2013“ и „Силата на Рока 2014“.

През последните няколко години момчетата са във Великобритания. Участват в конкурси, фестивали и гордо представят страната ни пред най-развитата музикална индустрия в света. „Музиката е универсален език, който всички хора говорят, и за нас винаги е чест да изпълняваме песните си където и да било, пред всеки, който е готов да ни даде дори пет минути от времето и вниманието си. Засега текстовете на всички наши песни са на английски език, именно за да може съобщението им да достигне и докосне възможно най-много хора. Естествено концертите в България винаги са ни най-драги, защото няма по-добро от вкъщи!“, категоричен е музикантът.

По думите му някои неща у нас се подобряват, но прекалено много неща са все още наобратно.

„Минималната работна заплата в България е много ниска и е напълно разбираемо защо музиката и изкуствата са по-надолу в списъка с приоритети на нацията. Ние постоянно се завръщаме и си тръгваме, и се завръщаме...“, уточнява певецът.

След успеха на дебютния си албум, Simai са подготвили втората си селекция от 11 песни, носеща името „No signal“. „Те са написани от четири момчета, които се борят с реалността на емигрантския живот и се опитват да задържат пламъка жив, и да правят това, което обичат, напук на сивата действителност в България, трудностите на живота далеч от родината и силно пристрастяващия към дигиталното - дигитален свят“, споделя Михов.

Албумът е записан в „Steel city studios“, в град Шефилд, където през 2013 г. изключително нашумелите Bring me the horizon записват своя световнопризнат албум „Sempiternal“, който прави над 500 000 продажби само в САЩ. Именно той е признат за част от 100-те най-велики албуми на XXI век от списание „Metal hammer“, най-добър метъл албум за 2013 г. от „Lоudwire“ и най-добър албум за 2013 г. на наградите за алтернативна музика „Alternative press awards“.

Simai биха били щастливи, ако могат да последват стъпките на Bring me the horizon, но са целеустремени в това да проправят свой собствен път в индустрията, бивайки независими от звукозаписни компании или пък материални насоки. „Ние просто искаме да правим това, което обичаме, и да го правим добре. За нас щастието се крие зад успеха да съхраним това, което имаме като колектив, възможно най-дълго“, обяснява Калофер.

„В ерата на интернета правилата на играта са коренно различни и трудът, напредничавостта и постоянството изглеждат като най-важните фактори към успеха. Качеството винаги има огромно значение, но понякога има неща, които просто непредвидимо нашумяват в световен мащаб, на пръв поглед чисто на късмет, но ние сме сигурни, че съдбата винаги играе своята роля. От нашия скромен опит досега сме разбрали, че националността и произходът могат да бъдат пречка за един артист само когато той се опитва да ги скрие и избяга от тях“, категоричен е българинът.