01
Брой

Брой 44, Март 2019

Обратно Новина Следваща

Бургас привлича с пеликани и баните на Сюлейман

  • 18 март 2019, 12:17
  • Автор Александра Петрова
  • ТЕМАТА

Medium %d0%90%d0%ba%d0%b2%d0%b5 %d0%9a%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5

Макар да се възприема предимно като лятна дестинация, област Бургас може да бъде идеален избор за пролетна уикенд почивка.

Със затоплянето на времето една от най-любопитните спирки в региона без съмнение е Атанасовското езеро. В южната част на лагуната е разположена т.нар. Пътека на саблеклюна (около Укритието за наблюдение на птици). Всеки, който реши да посети мястото, ще се запознае отблизо с тази интересна, но за съжаление застрашена птица, както и с нейните „роднини“. През това време на годината на Атанасовското езеро могат да се наблюдават още пеликани, патици, различни видове дъждосвирцови. Предимство е, че до там стига велоалея, а Бургас е от малкото градове у нас, в които се предлага услугата „колело под наем“.

За любителите на флората и фауната подходяща дестинация за уикенд почивка е и зоопаркът край Айтос. След направения основен ремонт той се утвърди като едно от любимите места в Югоизточна България за забавление и отдих. Чуждестранни туристи и посетители от цялата страна пътуват до Айтос, за да видят богатото разнообразие от животни и птици, общо около 200 на брой. Любимци на децата са различните видове маймуни, енотите, ламите и мечките.

Друга атракция, която набира все по-голяма популярност в областта, е авиомузеят, разположен в непосредствена близост до Летище – Бургас, в кв. Сарафово. Там посетителите могат да разгледат различни модели самолети и да се запознаят отблизо с тънкостите на авиацията. В кабината на „Антонов 24“ всеки желаещ може да влезе в ролята на пилот - с очила за виртуална реалност. Самолетът е един от първите, доставени в България.

Любителите на историята пък могат да се насочат към туристически комплекс Акве Калиде, където продължават археологическите разкопки и проучването на древния град. Посетителите могат да посетят изцяло реставрираните бани на Сюлейман Великолепни. Помещението е превърнато в музей, където посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга. Комплексът разполага също с многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът.

Друго интересно място, което връща посетителите назад във времето, е замъкът край с. Равадиново (община Созопол), носещ поетичното име „Влюбен във вятъра“. Макар да е изкраден в наши дни, дворецът пренася своите гости в приказна реалност с пищни салони и парк с езеро, зоокът, фонтан на желанията, бронзови и мраморни скулптури, винарна, параклис, детски кът, лятно кино.

А почитателите на морските приключения задължително трябва да посетят остров Св. Анастасия. Днес посетителите на о. Св. Анастасия имат възможност да посетят старата църква, да се качат на фара, да разгледат лекарната, предлагаща чудодейни билки и отвари, да пренощуват в манастирска килия от Средновековието, а също да похапнат морски ястия, приготвени по автентични местни рецепти. Очаква се курсовете на корабчетата, пътуващи до острова, да бъдат пуснати в началото на месец април.