Центърът на Сливен стана зона със свободен Wi-Fi

  • 10 юли 2019, 16:23
  • Автор Дарина Михалева
  • SMART CITY

Medium %d0%a1%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0 %d0%bd%d0%b0 %d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0

Сливен се променя ударно с новите технологии. В момента изграждат проекти, които ще го превърнат в „умен“ град.

Центърът на Сливен вече се превърна в зона с безплатен за гражданите интернет. Преди месец приключи един от проектите за въвеждане на иновации в града.

Общината е сред първите общини в България, която получи ваучер от 15 000 евро в първата покана на Европейската комисия за насърчаване на безплатен достъп до безжичен интернет - WiFi4EU. Зоните за безплатен достъп са разположени в естествен ред от запад на изток. Така всички жители и гости на града, които минават през новия парк, през цялата централна част на Сливен, покрай фонтана „Кълбото“, през Градската градина и парк „Юнак“, могат да сърфират безплатно. За високоскоростния безжичен интернет бяха изградени 10 точки за достъп на открито, които отговарят на всички европейски стандарти. Проектът е така реализиран, че зоните за достъп да бъдат площади, паркове, места за отдих.

Така всеки със смартфон може да се потопи в глобалната мрежа, да си чати с приятели, да проведе бизнес разговор, да извлече нужната му информация през телефона, без да се налага да плаща нещо за това допълнително.

Сред най-ентусиазираните ползватели на услугата са младежите, които прекарват повече време в социалните мрежи. Хората на средна възраст обаче също са доволни от нововъведението, което ги улеснява и им пести пари при контакт с деца и родители, приятели, уговорки за работни срещи, онлайн плащания, резервации и всичко нужно на днешния човек в дигиталната ера. Сливналии са доволни от услугата. Когато нещо работи, малцина се питат кой всъщност стои зад добре изграден проект. За реализацията на свободен безжичен достъп до интернет по WiFi4EU, общината се довери на „Виваком“. „Всичко работи, всичко е нормално, скоростта е висока“, казват хората в града, докато преглеждат новите съобщения на телефоните си.

Паралелно с това Градът на сините камъни продължава да навлиза в дигиталните услуги. За спокойствието и сигурността на гражданите общината използва гарантирана интернет свързаност за проекта за видеонаблюдение. Свързаността обхваща входно-изходните точки и възлови кръстовища, пазара и главната улица на община Сливен. Точките са изградени на бул. „Цар Симеон“ и ул. „Индустриална“, бул. „Бургаско шосе“, ул. „Янко Сакъзов“, бул. „Панайот Хитов“ и ул. „Планинска“, бул. „Тракия“, ул. „Цар Симеон“ и още 13 други. Проектът е съвместен с фирма „Общинска охрана“ и СОТ-Сливен ЕООД.

Освен на тези места телекомът е предоставил и свързаност чрез VIVACOM FiberNet  към детските градини и яслите в общината. За този проект са използвали оптична интернет услуга, базирана на оптика до сградата. Характерно за нея е, че достига до всеки адрес по оптичен кабел, което гарантира висока скорост, надеждност и защита на данните. Така защитен и гарантиран високоскоростен интернет имат редица детски градини като ОДЗ „Еделвайс“, СДГ „Калина“, ЦДГ „Теменуга-ЦЕНТЪР“, ЦДГ „Мак“, ЦДГ „Божур“, ЦДГ „Звездица“, ЦДГ „Детски Рай“ 1 и 2 и др., Детската млечна кухня - ЦДГ „В.Х. Папазян“ и Комплексът за социални услуги за деца в жк „Българка“.

Междувременно в града се внедрява и тества интегрираният градски транспорт. Чрез системата шофьорите на всички автобуси и тролейбуси от градския транспорт, както и диспечерите в Логистичния център на общинската фирма „Пътнически превози“ ще бъдат в непрекъсната свързаност в реално време. Това ще става чрез доставената по проекта информационна система за следене движението на автобусите в реално време; връзка между 6-те електронни табла на възлови спирки, които са част от системата. За надеждната работа на системата са свързани пунктовете за продажба на билети и сървърът на билетната система в логистичния център. Освен това системата за видеонаблюдение осигурява сигурността в обществения транспорт на град Сливен. Внедрява се и интегрирана билетна система с билети за еднократно пътуване, билети за пътуване по време и абонаментни карти; продажба на билети и карти от 11 пункта, от които 8 са нови кабини за продажба на билети и карти в различни възлови места в града, а 3 са в крайни спирки с места за почивка на шофьорите. Монтират се сървър и офис техника в логистичния център на превозвача и пунктовете за продажба на билети. Въвежда се и интегрирана информационна система за информиране на пътниците в реално време за връзка между шофьорите и диспечерите, както и за видеонаблюдение. Поставят се 6 електронни табла на възлови спирки, има и 143 нови спиркознаци с карта на линиите на градския транспорт с QR код на всяка спирка (който препраща към мобилно приложение или портала), даващ информация за местоположението на спирката (виртуална спирка) и движението на автобусите и тролейбусите през нея. В момента се монтират 40 нови спиркови навеса в града.

Предстои да се ремонтира базата на общинския превозвач „Пътнически превози“ ЕООД. Общината планира и изграждането на нов логистичен център на „Дюлева река“, нова автомивка, ново помещение за сервиз, както и доставка на ново оборудване към него.

Паралелно с това в Сливен ще се изградят и 10 км нови велоалеи по основните булеварди в града.