01
Брой

Брой 45, Април 2019

Обратно Новина Предишна

До 2021 г. ще бъдат закрити всички домове за деца в страната

  • 16 април 2019, 14:44
  • Автор Дарина Михалева
  • ПРОГРАМА

Medium 1

До 2021 г. предстои поетапно да бъдат закрити всички специализирани институции за деца в страната, в които към момента има около 660 деца. Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на посещението си в Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания с потребност от постоянна медицинска грижа в Габрово. Процесът по деинституционализацията на децата започва през 2009 г., като до момента над 7000 деца от цялата страна са изведени от институциите.

„След извеждането от институциите, децата имат нужда да бъдат приети от обществото. Чрез кампанията „Мисията е възможна“ се стремим да покажем, че в България няма различни деца и трябва да проявяваме толерантност към уязвимите групи в обществото. Те имат нужда да усещат разбиране от своите връстници, техните родители и цялото общество“, коментира Зорница Русинова.

Марта Вачкова е един от посланиците в кампанията „Мисията е възможна“. „Наша е задачата като родители да възпитаваме децата си да бъдат толерантни и да им покажем, че не бива да се притесняват от общуването с деца от социалните услуги. Защото всеки миг, в който общуваме с тези деца, ни дава много повече, отколкото ни взима. Само чрез личния пример, ние родителите, можем да научим децата си на емпатия и добрина към другите“, споделя актрисата.

Данните от социологическо проучване на агенция „Алфа Рисърч“ показват, че само 5% от българите биха искали да работят като приемни родители, а едва 20% от семействата са склонни да поканят на вечеря в дома си дете с увреждане. „Усилията ни в кампанията „Мисията е възможна“ са насочени към децата, защото реалната промяна с дългосрочни резултати е възможна, когато се променят нагласите още в ранна детска възраст“, допълва Зорница Русинова.

„Мисията е възможна“ е национална кампания на Министерство на труда и социалната политика чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, целяща промяна на обществените нагласи към децата от социалните услуги. Повече за „Мисията е възможна” като кампания и дейности можете да прочетете на http://esf.bg/misiata.