Езерата - водните очи на Европа

  • 10 юли 2019, 16:36
  • Автор Мария Димитрова
  • СВЯТ

Medium %d0%9c%d0%b0%d0%b4%d0%b6%d0%be%d1%80%d0%b53

Дълбоки, тюркоазено сини, кристално чисти и безкрайно красиви са очите на Европа - езерата. Вглеждайки се в бистрите води на Маджоре или Скадар, всеки пътешественик потъва в тяхната магия и сякаш загубва представа за реалността от необятната водна шир. А около тях се разкрива невероятна панорама от планини, гори и китни селца, които оставят без дъх всеки съзерцаващ пейзажа. През горещите месеци езерата са идеално място за прохладна почивка с глътка свеж въздух, далеч от по-шумните и населени дестинации по морето. Предлагаме ви само една капка в океана от водни басейни на Стария континент, които очароват с невероятна природа, история и също се нареждат като топ предпочитани курорти от туристи от близо и далеч.

Сайма съчетава красота и финландска сьомга

Никъде по света няма толкова много езера, колкото във Финландия - наричана още Страната на хилядите езера. Над 180 000 величествени водни басейна заливат територията на скандинавската държава. Най-забележителното сред тях е езерото Сайма. То е четвъртото най-голямо в Европа и е на възраст 8000 години, отделило се от Балтийско море преди толкова време.

В действителност Сайма е цяла водна система, която включва огромен брой взаимносвързани езера, заливи, блата, реки и потоци. Освен красиво, най-известното финландско езеро е и идеално място за любителите на риболова. В него живее така характерната за Скандинавия риба - сьомга. Също така е дом и на застрашения от изчезване вид балтийски тюлен. А под цялата повърхност от 4460 кв.м площ тук плуват общо 320 вида животни. Природата на Финландия е уникална и няма да остави безразличен всеки дошъл, за да види с очите си невероятното светлинно шоу Северно сияние или безкрайните зелени борове, брези и дъбове (страната има повече гори на кв.км от всяка друга страна на Стария континент).

Вековна църква и замък в сърцето на Блед

Сред живописните поли на Алпите, ароматни гори, водни лилии, двойки лебеди и малки островчета - езерото Блед е като изрисувана картичка. Една от най-големите забележителности на Словения разгръща водите си на 54 км от столицата Любляна. Още отдалеч в средата на синия оазис погледа приковава едноименният остров, на който се издига красивата барокова църква „Успение на Св. Богородица“.

Построен през XV век, днес храмът привлича влюбени от цял свят да се венчаят. Любопитен факт е, че от брега до олтара водят 99 стъпала, които младоженецът трябва да измине, носейки на ръце булката. На северния бряг на езерото се намира средновековен замък, кацнал на 100-метрова отвесна скала. Блед е и един от най-топлите алпийски водни басейни в света, достигайки 26 градуса през лятото, идеален за плуване чак до есента. Благоприятните климатични условия го правят и предпочитано място за провеждане на четири световни първенства по гребане.

Хевиз - магическите изпарения, които лекуват

Със своите 47 500 кв.м площ езерото Хевиз е най-голямото термално в Европа. Намира се на около 2 часа път с кола от Будапеща, водите му се подхранват от горещи и студени извори, бликащи от подводна пещера, и привличат милиони туристи от цял свят на дълга СПА или лечебна почивка. Чудодейните свойства на водата са известни заради високото съдържание на минерали и били познати още от римски времена. Според една от легендите водата успяла да излекува бъдещия император на Римската империя - Теодосий Флавий.

Температурата на лечебната вода е между 34 и 36 градуса през лятото, а през зимата не пада под 26 градуса. През студените месеци заради изпаренията гледката към водния басейн със заобикаляща го девствена гора е наистина магическа. По повърхността се носят красиви водни лилии, а пък дъното е покрито с лечебна кал и торф. През 1795 г. е построена първата плаваща дървена баня, а през 1868 г. на западното крайбрежие се появява балнеолечебен курорт, което превръща Хевиз в топ дестинация за здравен туризъм.

Заснежени върхове и палмови дървета около Маджоре

Удивителна панорама с палмови дървета, обширни зелени долини, а над тях заснежените върхове на Алпите, малки китни селца и аромат на жасмин - земя на контрастите е езерото Маджоре.

Недалеч от модната столица Милано, то е истинско богатство за цели две държави, тъй като границите му се простират в Италия и Швейцария. В околността се отглеждат екзотични растения в типичните за мястото ботанически градини. Впечатление правят и красивите сгради наоколо, а навътре в езеро, щом се вгледате, се открояват трите Боромейски острова.

Тук се извисяват и замъците Канеро, които в миналото са служили като убежище за пирати, а днес са идеално място за романтична разходка. Едно от магнетичните градчета е Стреза, където Фредерик Хенри, героят на Ърнест Хемингуей от „Сбогом на оръжията“, среща своята любима Катрин Баркли.

Водопади преливат в 16 кристални Плитвички езера

Спиращ дъха тюркоазен воден рай сътворява Националният парк Плитвички езера в Хърватия. Той е част от ЮНЕСКО, в него се откриват 16 кристално чисти езера, плавно преливащи едно в друго чрез множество малки и големи водопади. Дървени мостчета и криволичещи пътеки превеждат през лабиринта от гъста растителност, където свободно живеят редки птици, елени, мечки, вълци и др.

Заради различната надморска височина (тя варира с цели 900 метра), на която са разположени езерата, се делят на Горни и Долни. Най-високото е Прошчанско, а най-ниското е Новаковича брод. Мястото е прекрасно както за хубава разходка, така и за почивка с пикник или лежерна обиколка с лодка.

300 вида птици, рибарски селца и манастири на Скадар

Шкодренското езеро (известно и с името Скадар) може да се гордее с приза си за най-голямото езеро на Балканите и един от най-големите птичи резервати (над 270 вида - черен ибис, къдроглав пеликан, сива чапла и т.н.) в Европа.

Разположено на границата между Черна гора и Албания, тук може да се насладите на великолепни пясъчни плажове, замъка Църнойевци от XV век, малки рибарски селца и манастири. Обявено е за Национален парк, с дължина 43 км, които може да обиколите по брега или да изминете с туристическо корабче. Сред най-известните и впечатляващи гледки е тази на т.нар. поляна с лилиите.