Факторът на плажа и  в града трябва да е поне 30

  • 10 юли 2019, 16:34
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium relaxation 1082170 960 720

Лятото е тук! Очакват ни разходки, излети, плаж, море. Слънцето е приятел на доброто настроение. Лъчите му обаче могат да се превърнат във враг за кожата на малки и големи. Затова е важно да знаем как да опазим здравето на най-големия орган в тялото ни – кожата, през летните месеци.

Най-ефективните средства за предпазване на кожата ни през лятото са избягване на слънчевите бани в часовете между 10 и 16 и употребата на слънцезащитните кремове с фактор поне 30. Т.нар. „вредни часове“ на слънце, особено в детска и младежка възраст, съчетани с изгаряния, са свързани с появата на доброкачествени и злокачествени новообразувания по кожата. На родния пазар се предлагат разнообразия от средства за предпазване от слънцето и за борба с последствията от изгарянията. Нужно е само да изберем подходящото за нас в съответствие с типа на кожата и индивидуалните ни нужди.

Дерматолозите съветват да купуваме само утвърдени марки медицинска козметика. Факторът на всеки слънцезащитен крем например 20, 30, 50 показва колко време можем да се излагаме на слънце, без да изгорим. Важно е на съответния продукт да пише, че предпазва от UV-А и UV-B лъчи. Погрешно е схващането, че трябва да използваме слънцезащитна козметика само на плажа. За да опазим кожата си свежа и млада, дерматолозите съветват да си купим такъв продукт още през март и да го използваме до октомври. Независимо дали цяло лято ще се „разхождаме“ само от вкъщи до офиса, или ще посещаваме често басейните и морските курорти. В градска среда е достатъчно да нанесем слънцезащитния продукт няколко пъти дневно по откритите части на тялото ни. Когато сме на плажа обаче, нанасянето на слънцезащитния крем трябва да се прави на всеки 2 часа и след всяко излизане от водата. 

Хавлиите и потенето също спомагат за отстраняването на тези продукти, затова трябва периодично да ги нанасяме отново. Заради по-ниското съдържание на меланин, хората с по-светла кожа трябва да са нащрек през лятото. Да търсят сенките, да използват шапки, широки светли дрехи. Заблуда е, че сянката на чадърите ще ни предпази от слънчево изгаряне. Дори да стоите постоянно под чадъра, не забравяйте да нанесете и слънцезащитен продукт. Най-агресивните изгаряния на кожата пък стават докато сме във водата или при вятър, защото не усещаме слънцето и прекаляваме с времето, през което се излагаме на лъчите му. Нанасяйте слънцезащита дори в облачни дни. Не си струва да икономисвате от слънцезащитен продукт, тъй като срокът му на годност и без това е кратък. Не забравяйте старателно да втривате крема в кожата.

Децата под 4 години не трябва да се излагат на най-силното слънце и да прекарват дълги часове на плажа – най-разумно е да ги водите край морето до 10 и след 16 часа, когато лъчите не са толкова опасни. Бебетата до 6-месечна възраст не бива да се водят на плаж, категорични са дерматолозите, защото кожата им е изключително чувствителна. 

Ако пренебрегнете тези съвети, и все пак станете жертва на жаркото слънце, вземете душ или вана с хладка вода или наложете изгореното със студени компреси. После нанесете върху изгорената кожа продукт с хидрокортизон и алое вера, тъй като той има противовъзпалителен и успокояващ ефект. Мислете за здравето на кожата си и не си разваляйте лятната ваканция!