Фурор за изложба и книга на Nasimo в столицата

  • 17 юни 2019, 13:27
  • Автор Михаела Благоева
  • АРТ

Medium %d0%9d%d0%90%d0%a1%d0%98%d0%9c%d0%9e %d0%a5%d0%a3%d0%94%d0%9e%d0%96%d0%9d%d0%98%d0%9a %d1%81%d0%bd.%d0%9a%d0%a0%d0%a1%d0%92%d0%a0%d0%90%d0%9a%d0%9e%d0%92.jpg 19

Истински фурор предизвика сред столичани откриването на изложбата на известния графити майстор Станислав Трифонов - Nasimo в столичната „Галерия 2.0“. Огромна опашка от желаещи да видят произведенията на твореца се изви пред входа на галерията. Феновете на световноизвестния графити и стрийт арт художник спряха движението на площад  „Малките 5 кьошета“ в София по време на откриването на шестата му самостоятелна изложба „Life is a Study“  и представянето на новата му книга  „25 Years of Nasimo: Sketchbook“. В продължение на три часа улиците бяха почти непроходими за минаващите автомобили. Двата проекта проследяват в ретроспекция неговото професионално развитие - от скици и учебни етюди до разработени картини и монументални стенописи, същевременно подчертавайки ключови аспекти от неговия житейски път. Откриването на събитието започна на 15 май в 19 часа с встъпително слово на кмета на София Йорданка Фандъкова. Сред гостите на откриването бе и главният архитект на Столична община Здравко Здравков. Очакваше ли такъв грандиозен успех, по-лесно ли е на младите творци зад граница и какви послания отправя с тази изложба, KMETA.bg разговаря с Nasimo.

Очаквах силен интерес, но не и чак толкова голям към откриването на изложбата ми в столицата, не крие радостта си Станислав Трифонов – Nasimo. Според него експозицията е била добре приета и оценена от всякакъв тип публика. „Всяка година показвам различни неща и изненадвам публиката. Тази година представих доста по-академични неща – с маслени бои, етюди, графики, скици, които не съм показвал досега“, казва Nasimo. Според него животът е един урок. „Всеки художник трябва да мине през образователен процес, да изучи материята и да навлезе, така е и в живота - всеки трябва да научи уроците си и да премине през определени процеси. Това е основното послание“, споделя графити майсторът. Той казва, че има творби, които са му по на сърце и това си проличава от техните цени. Колкото по-висока е цената на дадена творба, толкова по-любима му е тя. Nasimo отдавна желае да овладее класическата живопис и затова се обучава при различни майстори – в Белгия, Велико Търново. Около 3 години отнема на твореца да създаде тези 61 творби, които показа на столичани в новата си изложба. Трифонов от малък рисува, но любовта му към класическото изкуство се ражда, когато е на 13 години. „Чиракувах при художници в Търговище. Рисувам много отдавна, а страстта ми към графитите се роди през 1995 г. Оттогава рисувам повече стрийт арт и по-малко класически картини. Но през последните години желанието ми да се потопя повече в класическото изкуство расте все повече“, разказва творецът. Той признава, че се

вдъхновява от човешкото лице

затова в творбите му присъстват фигури, лица на хора, а не пейзажи. „Аз се изразявам чрез човешкото лице. Правя образи, с които изразявам своето състояние“, казва Nasimo. Вдъхновяват го и личните взаимоотношения с хората и най-вече любовта.

Още през 2003 г. Nasimo пробива зад граница – в Полша, и оттогава е желан творец по света. „Хляб за това изкуство има навсякъде, стига човек да е упорит и да влага сърцето си. Хляб няма само за мързеливите!“, отсича Nasimo. Според него обаче в чужбина хората са по-склонни да дават пари за изкуство, без да се пазарят. Докато в България все още има „чудене“. „Но в последните ми изложби повече от половината ми творби са продадени именно в България“, казва графити майсторът. Той разказва, че повечето богати хора по света инвестират средства в предмети на изкуството, тъй като тяхната стойност никога няма да намалее. Заможни колекционери у нас държат да имат в колекциите си стрийт арт.

Така че интересът към съвременното българско изкуство расте“, казва Nasimo, чиято формула за успех е постоянство, упоритост и борбеност. „Но най-важното е да си себе си, независимо дали си харесван, или не“, допълва  той. Според Nasimo трудностите не трябва да ни плашат, защото са благословия, която трябва да приемаме с благодарност.

В своята книга „25 Years of Nasimo: Sketchbook“ той показва душата на своето изкуство. „Показвам скици на работите си, които са есенцията на една творба. Една творба е нищо без скица, в нея се крие магията, която се излива впоследствие“, казва Nasimo и споделя, че вече е продал почти половината тираж от книгата.

С книгата, от уебсайта му и из улиците хората могат да се запознаят с творбите на Nasimo.

„Минаваш покрай стена и проектираш идеята в ума си. Напоследък имам много поръчки и стените сами „идват“ при мен. Аз имам предизвикателството да измисля как да преобразя дадена стена. Съобразявам се с мястото на сградата, какво има около нея“, така графити майсторът решава какъв ще бъде следващият му шедьовър върху стена.

В момента Nasimo работи върху стената на „Халите“ на „Капана Фест“ в Пловдив. Работи и върху няколко други проекта, които засега пази в тайна.

„Хората трябва да повишат общата си култура и да правят разлика между драсканици и графити изкуство. Когато има художествена стойност, едно хубаво нещо на сграда със стойност на произведение, няма как да бъде определено като драсканица. Дори лудите го разбират. Границата е прекалено ясна и отдавна хората знаят

разликата между графити вандализъм и графити арт

Това, което ние правим, дори е стенопис с елементи на графити изкуство“, обяснява Nasimo.

Той мечтае да изрисува следващия си шедьовър в меката на графити изкуството – Ню Йорк.

„Най-голямото изкуство е да се научим да обичаме хората до себе си. Мечтая да развия една по-безкористна любов – това е, което има най-голямо значение“, казва Nasimo.