01
Брой

Брой 45, Април 2019

Обратно Новина Следваща

Горим с пари за семки, фасове и къпане във фонтани по градовете

  • 16 април 2019, 12:29
  • Автор Стойчо Московски, Владимир Симеонов, Павел Стаменов, Жулиета Цветкова, Александра Петрова, Даниела Стоянова
  • ТЕМАТА

Medium old 2176641 1920

Глоби за 101 провинения дебнат по градовете в страната. Със затоплянето на времето хиляди българи използват почивните дни да отскочат до ново място в родината и да се насладят на природата, архитектурата и фестивалите му. Къде обаче какво да не правим и ако сгафим, каква санкция ни грози? Забраните са почти еднакви, но глобите са различни. За висока музика през нощта например глобата в София е между 200 и 400 лева, а в Пловдив – от 500 до 800 лева. Преди предстоящите балове пък внимавайте, ако отидете на празник на абитуриент в Гоце Делчев. Там е забранено хвърлянето на ориз и жито по завършващите гимназия младежи. Минималната санкция е 100 лева. Толкова е глобата и за изхвърлен на улицата фас и откъснато от градинка цвете във Велико Търново. Ако стигнете до морето, имайте предвид, че може да храните уличните котки с риба – забраната за това бе въведена в общинските наредби, но после беше отменена.

За люпене на семки по земята на стадион в Стара Загора също има санкции, които започват от 20 лева. Във Враца община и полиция дебнат за дрифтъри и ги санкционират с жестоки глоби. В Лом пък човек не може да се качи в градския транспорт пиян, глобата е 100 лева.

Не може просто да спечелите някой лев като уличен музикант под тепетата, ще олекнете с до 3 бона

Глобите за пловдивчани по-солени от тези за столичани

Между 200 и 400 лева, ако пеете по улиците на столицата през нощта

Глобите за сгафили пловдивчани са по-високи от тези за нарушили обществения ред столичани. Това установи проверка на Kmeta.bg в разписаните в общинските наредби правила и предвидените глоби. Отделна тема е къде в страната наистина се налагат глоби по наредбите. Но със затоплянето на времето всички тръгваме да обикаляме в страната и е добре да знаем къде какво не можем да правим, а ако неволно сгафим каква глоба ни очаква.

От 1 декември 2018 г. влезе в сила новата наредба за опазване на обществения ред в София. В нея е разписано, че се забраняват ремонти по домовете в работни дни от 22 до 8 часа и от 14 до 16 часа. В почивните дни важат същите условия, освен в случаите на съгласие от страна на съседите. Нарушителите се наказват с глоба от 100 до 200 лв.

Ако вдигате шум, който нарушава обществения ред или спокойствието на гражданите на обществени места в периода от 22.00 до 08.00 часа - глобата е от 200 до 400 лв.

За ремонти и силна музика извън разписаните часове глобата в Пловдив за същото провинение е от 500 до 800 лв.

И в двата града има забрана да се къпем във фонтаните. Нагазването в общинските водоеми, водни площи, фонтани и др. подобни в София е забранено. Хванатите в крачка нарушители биха могли да отнесат от 100 до 300 лв. глоба. Наказанието е същото и при миенето на стъкла на МПС, развлекателна, атракционна или рекламна дейност на платната за движение и разделителната площ между тях. На санкция подлежат и шофьорите, платили да им измият стъклата.

В Пловдив къпането на хора и животни в река Марица, градските фонтани и откритите водоеми, освен в специално предназначените за тази цел места, се наказва с от 300 до 3000 лв. С от 300 до 3000 лв. се наказва уловът на риба на територията на „Гребен канал“, освен в случаите на организиране на състезания, спортни мероприятия и други, за което се изисква разрешение от Община Пловдив.

Миенето на моторни превозни средства по улиците, площадите, детските и спортни  площадки, озеленените междублокови и други пространства, носи глоба от 200 до 2000 лв. Продължителното загряване и форсиране на място на автомобилните двигатели в жилищните квартали в часовете от 22.00 часа до 06.00 часа се наказва по същия начин.

В София всеки, който насочи лазери или друга светлина с висок интензитет срещу хора и автомобили и така застраши здравето и живота им, може да „олекне“ с от 200 до 500 лв.

В общинската наредба на столицата има глоба и за паша на селскостопански животни. Бродещи по кварталите овце, крави, прасета и коне през последните години възмущават столичани. Стопаните на свободно движещи се едри четириноги по улици, паркове, градини и други зелени площи и места за обществено ползване се санкционира с  до 300 лв.

В столицата глобяват и за събиране на парични дарения. Глобата е от 100 до 300 лв. Изключение са мероприятия, организирани от Българския Червен кръст или от юридически лица, регистрирани в обществена полза, но след получаване на разрешение.

Гражданин или фирма пък, които решат сами да ремонтират тротоара или улицата пред дома си без всички нужни разрешителни от общината, се наказват с глоба от 300 до 600 лв. Такава е и санкцията при ползване на общински имоти или имущество не по предназначение.

Използването на парапети, огради, пейки, бордове на фонтани и други подобни за изпълнение на каскади с всякакъв вид средства за придвижване тип „борд“, ролери, ролкови кънки и велосипеди се наказва с от 100 до 300 лв.

Общинската наредба в Пловдив пък предвижда санкции от 10 до 50 лв. за всеки, който изхвърля семки, люспи, угарки, опаковки, употребени билети и други отпадъци на улицата.  В Града под тепетата не може просто така да изкараш някой лев като уличен музикант. Ползването на общински площи от улични музиканти, певци, артисти и други без разрешение от кмета на община Пловдив или упълномощено от него длъжностно лице, носи глоба в размер от 100 до 3000 лв.

За употребата на огнестрелни, газови, пневматични и механични оръжия, както и на пиротехнически средства и взривни вещества, застрашаващи спокойствието, здравето и живота на гражданите, може да бъдете глобени с от 500 до 5000 лв.

От 500 до 5000 лв. е глобата за изхвърлянето на неизгасени цигари и други огнеопасни предмети и течности в кофите за смет. В Пловдив са забранени и всякакви форми на провеждането на боеве с животни, като глобата е от 200 до 2000 лв.

Забрана за хвърляне на ориз по абитуриенти

В община Гоце Делчев е забранено хвърлянето на ориз по... абитуриентите. Заповедта е на кмета Владимир Москов.

В последните години е въведена „модата“ да се замерват с тази и други житни и зърнени култури завършващите своето средно образование младежи на абитуриентския им бал. Това е опасно, защото момичетата се подхлъзват от зърната ориз, развалят се прическите им, влиза в очите на абитуриентите.

Минималната санкция е 100 лева.

Фас или откъснато цвете край Царевец - оставате без 100 лева

Изхвърлянето на фасове и отпадъци по улиците, площадите и обществените пространства във Велико Търново се наказва с най-малко 100 лева глоба. Това е разписано в местната наредба за опазването на околната среда. Санкцията може да достигне и до 1000 лева, в зависимост от дързостта на хулиганската проява. Същите са и глобите за изхвърляне на боклуци от прозорците или терасите на жилищните сгради.

До 100 лева от джоба струва изкореняването на цветя или храстовидна растителност. Толкова ще коства и паркиране или газене в тревните площи. Ако обаче провинението е в парк или друго представително място със зеленина, то тогава минимумът на глобата е 500 лева. От 200 лева започват паричните наказания за вреди върху дърветата. Отсичането може да докара и 1000 лева глоба.

Санкции са предвидени и за хулиганските прояви върху парковата мебел, рекламните табла и всякакъв друг вид общинска движима собственост – те са между 50 и 300 лева. Същото се отнася и за щети върху пътни и тротоарни настилки.

Варна и Бургас вдигнаха ветото за хранене на улична котка

В южния град вече има много паркове за разходка на кучета

Варна и Бургас имаха глоба за всеки, който храни бездомни кучета и котки. Мяукащите четириноги често се навъртат край туристите и си „просят“ риби в разгара на сезона. В студените месеци обаче хората им оставят панички с храна.

Ежегодна такса за отглеждане на котка у дома дължат на общината варненци от началото на 2013 г. Размерът й се равнява на налога, който плащат собствениците на кучета – 24 лв., въпреки че писаните не се разхождат по общински площи. Таксата „котка“ бе утвърдена от Общинския съвет във Варна заедно със забраната да се хранят безстопанствени животни на обществени места, която предизвика бурни протести на природозащитници, а и масово не се спазваше. Предвидените глоби и за двете „прегрешения“ бяха от 50 до 500 лв. Година по-късно Административният съд отмени забраната като незаконосъобразна. Докато това се случи, инспекторите от звеното „Контрол и регистрация“ са констатирали 5 нарушения.

Преди време и в Бургас имаше забрана за храненето на бездомни животни. С решение на местния парламент обаче тази наредба отпадна.  Не е позволено обаче извеждането на кучета без повод, а за средните и едри породи и агресивните кучета – без намордник. Забранява се разхождането на животни в дворовете на училищата и детските градини, на спортни площадки и кътове за игра, по охраняемата плажна ивица, както и върху тревни площи на паркове и градини. Добрата новина е, че на много места в града вече има обособени терени за разхождане на домашни любимци. В града не е позволено на лица под 18 години да пребивават на обществени места след 22:00 часа, освен когато са придружени от родител, попечител, настойник или някой, който полага грижи за тях на друго правно основание.

Не пийте по пейките в шуменската Градска градина

„Елате вие в Шумен! През месец май градът е пъстър и шумен...“ Така приканващо и гостоприемно звучи припевът от песента, с която започва фестивалът на мажоретките в Шумен през май. Другото изкушение на Шумен е Шуменското плато. Невероятни цветове, звуци и миризми може да усети всеки, който се разходи там през пролетта. За да не развалите удоволствието от престоя обаче, трябва да сте наясно с няколко дребни неща.

При желание да се разходите на Шуменското плато, направете го пеша или с велосипед. Използвайте автомобила си само до паркингите. Добре е да спазите този съвет, защото до 10 май е в сила заповед, която забранява движението на МПС по горските пътища. С автомобили могат да се използват само асфалтовите такива. Факт е, че все още няма хванат и глобен човек, който да е нарушил забраната, но и контролът от страна на горските, служителите на природния парк е доста затегнат. Колкото и да ви хареса цвете или растение, когато се разхождате по платото, не го късайте. Горските дебнат и за това. Шуменското плато е природен парк. Там се срещат над 550 растителни вида, а 64 са защитени. Глобите и за двете нарушения могат да достигнат до над 5 хил.лв.

В Шумен е забранено карането на колело по пешеходната зона, късането на цветя от парковете, навлизането в зелените площи, пиенето на бира и алкохол по пейките в Градската градина.