Горна Оряховица подготвя индустриални зони край новите магистрали

  • 26 септември 2019, 14:34
  • Автор Дарина Михалева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2015-2019

Medium pic 434

Кметът на община Горна Оряховица Добромир Добрев спечели наградата „Кмет на годината“ за мандат 2015 – 2019 г. в раздела за средна община с население между 20 000 и 50 000 жители

- Г-н Добрев, ремонтирахте паркове и детски градини в общината. Кои проекти довършвате в момента?

- Инвестиционната програма, която започнахме преди 4 г., беше доста голяма. Тя беше голямо предизвикателство пред общинската администрация за изпълнение. Към момента мога да кажа, че е изпълнена на 80%. Ремонтираха се детски градини, училище. 90% от детските заведения са ремонтирани по програми за енергийна ефективност, освен това е обновена и материалната база вътре в детските градини. Направихме първата копка за енергийна ефективност на 3 жилищни блока, около 300 домакинства ще имат възможността да се възползват от този вид услуга. По националната програма са санирани други 14 блока. Това докосва всеки един жител и трябва да се продължи в тази посока.

- Общината вложи усилия за обновяване на улици, тротоари, улично осветление. Доволни ли са гражданите от качеството на ремонтите?

- В последно време много средства се влагат в тази насока. Но колкото и средства да са вложени през последните 4 г., те са недостатъчни. Защото уличната мрежа е градена преди 30 години, периодът й на устойчивост се изчерпва. Над 44 000 кв. м беше обновена, но това е крайно недостатъчно. Всеки гражданин се сблъсква с този проблем, затова ще разработим проекти за подмяна както на наземната, така и на подземната инфраструктура, за да бъде модернизирана.

- Безработицата и ниските заплати са сред основните причини хора да търсят препитание в други населени места. Успявате ли да задържите младите хора в Горна Оряховица и как?

- По-рано се говореше за безработица. Сега мога да кажа, че безработицата е на най-ниски прагове от десетилетия насам, около 3,5% е безработицата в общината. Нашата основна цел е да привличаме инвеститори с по-широк мащаб, за да дават работа на млади специалисти. В тази посока търсим инвеститори. Близостта ни с големи градове като Велико Търново и Лясковец води до обмяна на работна ръка. Ние се намираме в центъра на България, имаме голям железопътен възел. Можем да станем втория Пловдив, защо не?

- Какъв е инвеститорският интерес към общината?

- Регионът има доста широк периметър. Работи се по изграждането на магистрала „Хемус“, магистрала Русе – Велико Търново. В най-скоро време ще има инвеститорски интерес. Подготвили сме индустриални зони до тези пътни инфраструктури. Преди години приехме наредба за облекчение в данъчната структура на инвеститори от клас А и Б.

- Много кметове вече са активни в социалните мрежи. Каква ще е ролята на интернет пространството и как то може да се използва в комуникацията между кметовете и гражданите?

- През последните години наблюдаваме все повече агитации през тези платформи. Призовавам преди всичко гражданите да се запознават с информациите от няколко различни източника, защото често се поставят неверни съдържания и откровени неистини. Хубаво е да се проверяват нещата от няколко източника, за да е максимално точна и ясна информацията.

- В тази връзка спечелихте приза „Кмет на годината“ за мандат 2015-2019. С какво според вас впечатлихте хората да ви подкрепят в онлайн гласуването?

- Смятам, че защото съм бил открит към всеки един гражданин. Освен това привързаността ми към моя град и мястото, в което съм отраснал, се виждат. Аз съм човек, който когато поеме ангажимент, застава зад него и го изпълнява. Когато не може да се справи, се прави всичко възможно да се задействат други институции. Борили сме се в повечето случаи докраи. Искам да подчертая, че зад един кмет стои огромен ресурс от екип. Мога да кажа, че населените места в община Горна Оряховица бяхме единни, бяхме един екип и сме работили да се развиват поетапно. Гордея се с екипа си. Спрямо другите сектори възнагражденията в общинските администрации се задържат и това е голям проблем на кметовете. Трябва в тази посока да се помисли, защото това са експерти с голям брой квалификации и хора, които трябва да получат нужното заплащане. Възможностите и финансовият ресурс на не всяка община позволяват това да става в посока, в която всеки един градоначалник иска. Искам да благодаря на екипа на Kmeta.bg, защото с това, което правите, вдигате рейтинга на българските общини.