01 1
Брой

Брой 49, Септември 2019

Обратно Новина Следваща

Грамоти и овации за „Кмет на годината“

  • 26 септември 2019, 14:15
  • Автор Дарина Михалева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2015-2019

Medium pic 447

Кои са най-успешните кметове за изминалия мандат 2015-2019 г. Отговорът на този въпрос дадоха стотици хиляди българи, които определиха с гласа си победителите в седмия национален конкурс „Кмет на годината“, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. След гласуване на платформата kmetnagodinata.bg от 1 до 15 септември победителите, събрали най-много гласове, бяха отличени на бляскава церемония в НДК на 18 септември, която БНТ1 излъчи. Призове получиха кметове в 9 категории за малка, средна и голяма община според броя на жителите в тях.

Чаровните дами от квартет „Дестини“ изпълниха залата с класически парчета в нов аранжимент между обявяването на призьорите в 9-те категории на церемонията „Кмет на годината“ за мандат 2015-2019 г. 

За да аплодират най-успешните кметове, в зала №6 на НДК бяха министри, интелектуалци, представители на бизнеса.

Българският еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел приветства гостите със специално видеообръщение от Еврокомисията. „Престижният конкурс „Кмет на годината“ чрез усилията на организатора Боян Томов, Портала на българските общини Kmeta.bg и платформата TheMayor.EU прави много по-видими постиженията на българските кметове за развитието на общините“, каза тя.

Организаторът на конкурса „Кмет на годината“ Боян Томов подчерта, че през последните 4 г. на сайта Kmeta.bg излязоха хиляди материали за  модерни училища, по-модерни улици, осветление, смарт сити, инвестиции.   „Българският кмет все повече се състезава с идеи, той е все по-амбициозен и това допринася за всички нас – гражданите на тази държава“, каза Томов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви победителите в  категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции“. В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Девин Красимир Даскалов, в раздел „Средна община“ - при кмета на Поморие Иван Алексиев. В раздел „Голяма община“ отличник е градоначалникът на Казанлък Галина Стоянова.

Призовете в категорията „Инвестиции и работни места“ връчи Карел Крал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България. В раздел „Малка община“ златото си поделиха градоначалникът на Костинброд Трайко Младенов и управникът на Челопеч инж. Алекси Кесяков заради близките им резултати от онлайн гласуването. В раздел „Средна община“ - при кмета на Елин Пелин инж. Ивайло Симеонов и в раздел „Голяма община“ - при управника на Враца Калин Каменов.

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин се качи на сцената, за да обяви победителите в категория „Транспорт“. Наградата не бе присъдена в категория „Малка“ и „Средна община“ поради липсата на развита градска транспортна мрежа. В раздел „Голяма община“ първото място си поделиха кметът на София Йорданка Фандъкова и управникът на Перник Вяра Церовска.

Градоначалниците на Варна Иван Портних, на Дупница Методи Чимев и на Девня Свилен Шитов взеха първите места в категорията „Градска среда“ в тазгодишния национален вот „Кмет на годината за мандат 2015-2019“. Грамотите им връчи Евгений Иванов - изпълнителен директор на най-голямата работодателска организация у нас - КРИБ.

Вотът на народа определи и най-добрите кметове в категория „Образование, спорт и младежки политики“. Призът в раздел „Голяма община“ е за кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, за „Средна община“ - за управника на Смолян Николай Мелемов, а за „Малка община“ - за колегата им от Долна баня Владимир Джамбазов. Отличията бяха връчени от зам.-министъра на спорта Стоян Андонов и световната шампионка по бокс Станимира Петрова.

За втори път в рамките на наградите „Кмет на годината“ беше връчена награда за „Дигитално училище“ за 2019 г. Наградата се учредява и връчва от Дигитална национална коалиция, основана от Гергана Паси. Училището, скочило в бъдещето, е Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“. Директорът Ивайло Ушагелов прие отличието от Гергана Паси.

Оспорвана бе и битката в категорията „Социална община“ в тазгодишния национален вот „Кмет на годината за мандат 2015-2019“. В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Угърчин Станимир Петков, в раздел „Средна община“ златото си поделиха кметът на Ловеч Корнелия Маринова и градоначалникът на Панагюрище Никола Белишки. В раздел „Голяма община“ отличник е градоначалникът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Кметовете получиха грамоти от името на Ваня Манова - мениджър на „Мастъркард“ за България, Северна Македония, Косово и Албания.

Главният изпълнителен директор на „Виваком“ Атанас Добрев обяви победителите в категория „Smart City“. В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Момчилград Сунай Халил, в раздел „Средна община“ - при кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, а в раздел „Голяма община“ - при управника на Бургас Димитър Николов.  

Джаз певицата Хилда Казасян обяви победителите в категорията „Кмет на гражданите“. „Поласкана съм да дам тази най-ценна, наша награда, на жителите на градовете“, каза усмихнатата дама. Онлайн гласуването определи за победители в тази категория кметовете на Ивайловград - Диана Овчарова, на Троян Донка Михайлова и на Стара Загора Живко Тодоров.

Залата аплодира бурно и тримата носители на голямата награда „Кмет на годината“ за мандат 2015-2019. Имената на победителите в категорията обяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, която връчи и грамотите на отличниците сред градоначалниците. В раздел „Малка община“ призът отиде при градоначалника на Сливница Васко Стоилков, в раздел „Средна община“ - при кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, а в раздел „Голяма община“ - при управника на Монтана Златко Живков.

Стотици хиляди българи определиха с гласа си победителите в „Кмет на годината“ за мандат 2015-2019 г. Кметове, министри, депутати, бизнесмени, интелектуалци аплодираха бурно отличниците в тазгодишната надпревара.

 

Българският кмет има все повече идеи 

Боян Томов, управител на Kmeta.bg и организатор на конкурса „Кмет на годината“

За четири години пуснахме хиляди материали за развитието на българските общини и какво прави българският кмет. Те бяха в духа на по-модерно училище, по-модерни улици, осветление, смарт сити, инвестиции. През последните дни няколко големи завода отвориха врати и разкриха нови работни места у нас. За нас е изключително важно да представяме добрите практики и проекти, които кметовете реализират.

Очакваме от вас през следващите четири години да обещавате по-малко, но да изпълнявате, да бъдете по-близо до гражданите, да направите така, че с гордо вдигната глава да ходите във вашите населени места. Един кмет не трябва да се срамува от съгражданите си.

Българският кмет все повече се състезава с идеи, той е все по-амбициозен и това допринася за всички нас – гражданите на тази държава.

Мария Габриел, еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“:

Поздравявам визионерите, които проектират бъдещето днес

Отличието „Кмет на годината“ за мандат 2015-2019 г. несъмнено ще остане във визитната картичка на кметовете победители. Но то носи и отговорност - да работят още по-усърдно за техните общини. Защото всяка община се нуждае малките и средни предприятия на нейна територия да растат и се развиват. Защото всяка община има нужда от нейните млади хора – да имат достъп до висококачествено образование и възможности, каквито предоставят и цифровите технологии.

Вече не можем да си представим ежедневието без използването на цифрови технологии, без внедряването на иновации, без отговарящо на реалностите образование. Вдъхновение за всичко това ни дават нашите млади хора, нашата културна идентичност. Уверена съм, че заедно с вас – българските кметове, можем да направим така, че гражданите да се възползват в пълна степен от възможностите за технологичен напредък.

Поздравявам българските кметове, които не се боят да бъдат новатори и визионери, да проектират бъдещето на общините още днес.