Изоставени деца рисуват Пикасо и Любен Зидаров

  • 17 юни 2019, 13:25
  • Автор Дарина Михалева
  • ТАЛАНТИ

Medium img 0139

Талантливи деца рисуват през последните години творби на световноизвестни и български художници. Над 80 от най-добрите произведения на невръстните творци бяха подредени в изложба „ГОЛЕМИТЕ и МАЛКИТЕ“ в софийската арт галерия „Нюанс“.

Десетки посетители се насладиха на платната през май и юни. А всеки, който пожела да поощри развитието на таланта на децата, можеше да закупи техни творби. Децата са рисували по творби на Пикасо, Любен Зидаров, Кольо Карамфилов, Иван Милев, портрет на Фрида и много други сюжети и картини.

На официалното откриване на изложбата стана ясно, че децата са от ателие „Прегърни ме“. Ателието е създадено през 2005 г. с безкористна цел - през всички почивни дни там се организират кръжоци по рисуване за изоставени от родителите си деца, които се отглеждат в домове.

Доброволци помагат на малките таланти да се придвижат от домовете за изоставени деца до ателието, в което хлапетата и младежите се пренасят в света на изкуството. Те прерисуват световни и български художници по теми. Понякога рисуват, докато сушат музика.

„Ателие „Прегърни ме“ е създадено, за да даде шанс на изоставените ни деца, за да им покажем живота, който им е отказан. Ателието е уютно и красиво място, което те посещават с радост.

Там техни приятели са художници, артисти, писатели и журналисти, с които заедно рисуват, четат книги, илюстрират приказки, играят на театър, гледат филми и разговарят, майсторят парцалени кукли и копринени ангели, шият чанти. В ателие „Прегърни ме“ децата се учат да могат. Учат се да вярват. Учат се да имат бъдеще. Там има деца от домове, които години наред се отдават на изкуството“, казват от екипа на Милена Нейова, създател и ръководител на ателие „Прегърни ме“.

Над 80 от най-добрите творби, излезли из под четките на малките художници през последните 3 години, бяха подредени в изложбата „ГОЛЕМИТЕ и МАЛКИТЕ“ в арт галерия „Нюанс“.

Мнозина се насладиха на творчеството на малките художници и закупиха техни каритини. Със събраните средства от продажбата на платната ателие „Прегърни ме“ закупува материали за ателието, включително и боички, за да бъдат подпомогнати децата да продължат да творят и да изучават приказния свят на изкуството.