ЖП линията Сливница – София ще раздвижи икономиката на района

  • 26 септември 2019, 14:36
  • Автор Дарина Михалева
  • КМЕТ НА ГОДИНАТА 2015-2019

Medium pic 429

Кметът на община Сливница Васко Стоилков спечели наградата „Кмет на годината“ за мандат 2015 – 2019 г. в раздела за малка община с население под 20 000 жители

- Г-н Стоилков, как близостта на Сливница до София помага за развитието на местната икономика. Какъв е инвеститорският интерес към района?

- Близостта на Сливница до София помага много. По принцип близостта до един голям град има и плюсове, и минуси. Винаги сме се стараели да минимализираме минусите от близостта до големия град и да черпим повече плюсове. Минусите са, че доста съграждани работят в големия град. Но плюсовете са много повече. В последно време доста от съгражданите ни се прибират в общината, ние също откриваме доста нови работни места. Основните плюсове са, че много хора от София започват да търсят имоти в нашия край, започват да живеят, идват хора за почивните дни заради многото ваканционни имоти. След изграждането на жп линията, която ще свърже Сливница със София и ще стига до нова метростанция, комуникацията между двата града ще се подобри още повече. Има обявена обществена поръчка за изграждането на жп линията, в началото на ноември се подават офертите. Ако няма обжалване, в началото на следващата година ще започне строежът. Това ще бъде скоростен влак с възможност да развива 200 км/ч. След построяването на жп линията ползите за Сливница ще са още по-големи от близостта до София. Ще се стига за не повече от 15 минути до новата метростанция. Върху нея ще има гара, където ще се пресичат двете линии – на влака и на метрото, с един ескалатор ще се прехвърлят хората от влака на метрото и ще стигат до всяка точка на столицата. 

- Очаквате ли нови инвеститори, в какви сектори и какви работни места ще се разкрият?

- Инвеститорският интерес към Сливница е голям и се повишава постоянно. В момента чакаме откриване на две новопростоени фабрики – едната е на френски, другата е на германски инвеститор. Други две на български инвеститори се строят. Има и други, които закупиха имоти в нашия край и ги ремонтират. Строи се и магистралата София-Калотина. С големите държавни инфраструктурни проекти и с подобряването на условията в общината постоянно се увеличават инвеститорите. Предвидили сме места за нови икономически зони.  

- Как според вас може да се реши кризата с липсата на кадри за различните сектори?

- Средната работна заплата в Сливница се доближава до тази в София, тъй като сме един работен пазар. Хора, които работят в София, при добра подходяща заплата се прибират в Сливница и остават тук да работят и живеят.

- Кои са приоритетите на общината за тази година и какво до момента е изпълнено?

- Постоянно подобряване на инфраструктурата е приоритет на общината. Освен това правим различни места за развлечение, отдих, спорт. В момента изграждаме различни обекти и до началото на зимата се надявам да са завършени – изграждаме плувен комплекс с открит и закрит басейн, изграждаме множество улици, като преди това подменяме подземната инфраструктура. Много наблягаме на социалната инфраструктура – изграждаме Дневен център и Професионален учебен център. Работим във всички посоки за благоустрояването на Сливница, да създаваме условия за бъдещи инвеститори и жители на нашата община. 

- СУ „Св.св.Кирил и Методий“ в града е първото училище в Европейския съюз, въвело програмата „Шах в училище“. Какъв е интересът към шаха и какви други предмети се предлагат на децата в града?

- Интересът към шаха е голям и с това се гордеем. Мнението на специалистите е, че шахът много помага за бъдещото развитие на децата. Дори да не станат шахматисти, тази игра им дава ценни умения за бъдеще. В същото училище в момента изграждаме най-модерната система за отопление в обществена сграда в България – най-икономичната система с термопомпи. В друго училище изграждаме кабинет за интерактивно обучение. Най-красивата сграда в града – бившият Военен клуб, ни бе предоставен от държавата и сега го превръщаме в модерен Младежки център за извънучилищното време на децата. Искаме така да го направим, че децата да ходят там с желание на всякакъв вид занимание. Условия ще има абсолютно за всичко, преговаряме с преподаватели, питаме и децата какво искат. Със сигурност ще имат много добър IT преподавател, физика, математика, химия. Но искаме там обучението да е различно от това в училище. В двора ще направим скейтпарк, за да им е интересно на децата.  

- Спечелихте приза „Кмет на годината“ за малка община. Какви ще са според вас основните предизвикателства пред кметовете в следващия мандат?

- Всичко трябва да се надгражда. Повечето общини направиха много. Но сега трябва да вдигнем нивото, трябва постоянно да има диалог с хората, изискванията на гражданите се увеличават. Много трябва да се мисли и в посока на постоянната липса на работници в цялата държава. Трябва да вложим всички усилия да се приберат нашите сънародници от чужбина. А те биха се прибрали, когато им харесва в България, когато се доближаваме до стандартите от Западна Европа, когато заплатите доближат тези от Западна Европа. Вече сме апетитна дестинация за инвеститори, но нямаме квалифицирана работна ръка. Трябва да обучиим хората си в работоспособна възраст, да отворим работния си пазар за близки до нашия манталитет други народи и да работим да върнем сънародниците ни от чужбина. Когато те започнат да се връщат масово, тогава това ще означава, че България върви много добре. Те ще дадат този тласък на развитие, който ще е необратим.