Кихане и запушен нос през пролетта? Сенна хрема е

  • 16 април 2019, 13:26
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium allergy 18656 960 720  1

Ако вместо добро настроение, появата на първите пролетни цветове ви носи кихане и запушен нос, то тогава е напълно възможно да сте сред мнозината българи със сенна хрема. Кихането, сърбежът в носа и очите, запушването на носа през пролетните месеци може да не са плод на обикновена настинка. И ако тези симптоми не отшумяват, трябва да посетите УНГ специалист или алерголог.

Сенната хрема или сезонният алергичен ринит е един от подвидовете на алергичния ринит, който пък е заболяване на носа, което се дължи на възпаление на носната лигавица, развиващо се при контакт със специфичен алерген. Засяга близо 30% от населението у нас. Заболяването може да се развие във всяка възраст. Алергия може да отключим във всеки един период от живота и ако човек страда от такава, той я има постоянно, но има пикови периоди, в които се изостря. Това е пролетта. Стихва чак към юни месец.

Полените са алергените, които водят до сенна хрема. Те са с много малки размери, разнасят се чрез вятъра като така става опрашването на растенията, които ги отделят. След контакт с носната лигавица полените предизвикват специфичен имунен отговор, водещ до възпаление. Полените могат да бъдат: дървесни - бреза, елша, леска, габър, върба, топола, дрян, дъб, бук, бор и др.; тревни - тимотейка, ежова главица, ливадна ливадина, райграс, див овес, ръж; плевели - щир, коприва, лапад, пелин.

Дървесните полени са най-много през пролетта. Най-голяма е концентрацията на тревните полени през късната пролет и лятото, т.е. от май до август, защото именно тогава цъфтят тревите. Полените, отделяни от плевели са в най-голяма концентрация през лятото и есента - от юли до октомври.

Мръсният въздух навън, прахът у дома и в офиса също оказват влияние при заболеваемостта от алергичен ринит, в частност сенна хрема. В градската среда има високи нива на серни и азотни окиси, високо ниво на озон, много изгорели газове. Ето защо сенната хрема е по-честа в градовете, отколкото в селските райони.

Освен кихане и запушен нос, сенната хрема може да ни донесе намалено обоняние, главоболие, болка в ушите, сълзене и зачервяване на очите, умора, сънливост, физическо неразположение, раздразнителност. Конюнктивитът често съпътства сезонния алергичен ринит. Вследствие на сенната хрема може да възникнат различни усложнения като остър отит, остър или хроничен синузит, дентални проблеми, нарушения на съня.

Лечението на алергичния ринит е комплексно, продължително и се назначава от специалист алерголог или УНГ лекар. Медикаментозното лечение има за цел да блокира действието на хистамина, който е основен медиатор на алергичната реакция. Чрез медикаментите се цели да се намали отокът на носната лигавица, подтискане на алергичното възпаление, както и да се намалят рецидивите на симптомите. Когато сме наясно, че страдаме от пролетна алергия, лекарите препоръчват приемът на антихистамини да започне две седмици преди най-активния сезон за полените. Те трябва да се пият сутрин, а за през деня може да използваме спрей за нос. Препоръчва се колкото е възможно да се държат затворени прозорците на къщите или колите по време на поленовия сезон, вземане на душ след пребиваване на открито, носене на очила, избягване на тревни площи, поленови филтри за колите. Добре е да се избягва цигарен дим, силни парфюми и миризми, резки смени на температурата, замърсен въздух.