Красотата на черно-белите кадри през обектива на Мария

  • 18 март 2019, 13:15
  • Автор Дарина Михалева
  • ТАЛАНТ

Medium %d0%90%d1%85%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82 %d1%84%d0%b0%d1%80

Първата самостоятелна изложба на Мария Цветанова представи 44 черно-бели кадъра, запечатали красиви за авторката мигове и гледки от нейни пътувания в страната и чужбина. Фотографиите ни пренесоха в Куба, Италия, Хърватска и в различни кътчета на България. Стотици жители и гости на София се насладиха на кадрите, които бяха подредени през март в Клуба на фоторепортера в Ларгото.

Авторката избира да дебютира с черно-бяла изложба, защото според нея черно-бялата фотография е по-въздействаща от цветната - въздейства с формите, със светлината, с контраста, а и защото фокусира възприятията към сюжета на снимката и в нея по-лесно може да се доловят емоциите.

Мария започва да се занимава с фотография преди много години във фотоателието към Лаборатията по рентгено-структурен анализ в Минно-геоложкия университет, където работи баща й. Изживяването в „тъмната стаичка“ е вълшебство за нея.

„Да видиш как от ваничките с проявител и фиксаж изплуват образи и картини... Често си намирах поводи да отскоча до там, за да проявим с татко филмите и снимките, които заедно заснемахме с тогавашния ни фотоапрат Фед3, или както аз го наричах - Федята“, спомня си Мария.

През 2010 г. заради предстоящо пътуване тя купува първия си по-сериозен фотоапарат. След година и половина е сериозно „хлътнала“ по фотографията и тя става част от нейния живот, а  фотоапаратът -  неин най-добър приятел.

Мария обяснява, че фотографията за нея е страст, магия, смисъл, предизвикателство, себеизразяване.

Тя е участвала в множество фотоконкурси, като през 2015 г. печели конкурса „България през твоите очи“  със снимка на Ахтополския фар. През 2018 г. получава втора награда на фотоконкурса „Любима София“, организиран от хотел „Даунтаун“.

Любляна, Словения

Има участие в сборната годишна изложба на Клуба на фоторепортерите „Фотомаймуни – отчет за 2018“ през месец декември 2018 г.

Извън фотографията Мария работи в Столична община. От 1992 година тя е служител в направление „Образование и култура“, а през ноември 2009 г. става част от екипа на кмета Йорданка Фандъкова.

Мария отказва няколко предложения за самостоятелни изложби в годините. Не се решава лесно да разкрие емоциите си, отразени във фотографиите й. Приятели, виждали отделни кадри в личния й фейсбук профил, й давали кураж да го направи, но тя  все отлагала тази стъпка. Докато не се появила идеята на Рада Петкова от Клуба на фоторепортерите и фотографите. Упорито тя настояла да се направи изложба, а Мария нямало как да откаже. За няколко дни Рада определила месеца за изложбата, насрочила датата за откриване, събрала сериозен екип от приятели и професионалисти, които да съдействат на Мария, и подготовката на изложбата започнала.

Авторката определя този макар и кратък период по организация като пълен с емоции и еуфория.

Брюксел

Фотографите Иван Захариев и Йордан Симеонов подбират кадрите, които да бъдат включени в експозицията, „Фото Свят“ – ул. „Шипка“ 12. Кирил Николов прави качествения печат, а художникът Ивайло Димов подрежда снимките. Винченцо Гецков и Петър Гецков организират останалите детайли по изложбата в Клуба на фоторепортерите и фотографите. Така екипът оказва безценна подкрепа на Мария в дебютната й изява, спестяват й излишните притеснения и правят организация на ниво, за да може гостите на събитието по откриването и публиката в останалите дни да се потопят на един дъх в емоциите, които тя разкрива чрез снимките си.