Културно значимите сгради в Пловдив са под постоянен мониторинг

  • 10 юли 2019, 16:29
  • Автор Мария Димитрова
  • РЕГИОН

Medium %d0%a1%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b22

Георги Стаменов е кмет на пловдивския район „Централен“. Той е роден в Града на тепетата на 28 май 1980 г. Завършил е Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив и Университета за национално и световно стопанство – гр. София, специалност „Финанси“ и специалност „Счетоводство и контрол“. От 2011 г. до октомври 2015 г. е общински съветник от ГЕРБ в родния си град. Бил е зам.-председател на Общинския съвет в Пловдив, председател на Комисията по бюджет и финанси. От ноември 2015 до настоящия момент е кмет на район „Централен“. Женен, с две деца.

- Г-н Стаменов, Пловдив е Европейска столица на културата за 2019? Какви събития съпътстват район „Централен“? Какъв икономически ефект ще има за местния бизнес тази титла? Има ли повече туристи?

- Много широка палитра от културни мероприятия са предвидени – арт фестивали, улични фестивали, опери, театри, изложби и т.н. Убедени сме, че всеки би намерил интересното за него и това би провокирало хората да посетят нашия прекрасен град. Като ефекти ние всички забелязваме колко много туристи посещават Пловдив. Това рефлектира до всеки един пловдивчанин. Както възможността да разговаря с различни хора от други държави, така и в местния бизнес – като клиенти, хотели, магазини и всички съпътстващи сектори, които са в сферата на туризма. Този престижен приз и рекламата на нашия град води много туристи, които искат да видят историята, културата, да се запознаят с града.

- В началото на юни един от паметниците на културата – знакова къща, построена от прочутия търговец на тютюн Васил Куцоглу в центъра на Пловдив, бе разрушена. Какво ще е бъдещето на този терен? Какви мерки предприема местната власт за съхранението на емблематичните обекти в града?

- Всички сгради, които са културно значими без значение от вида, са постоянно под мониторинг. Там, където има инвестиционни намерения за сградите, се извършва подготовка на самия проект от лицензирани архитекти. След като бъде изготвен, той се съгласува с Националния институт по културно наследство и след одобрение проектите се съгласуват с местните администрации.

Собствениците на тази къща са започнали работа по нея и са решили да премахнат сградата. За една сутрин багерът я събаря. Веднага взехме мерки – отидохме, запечатахме обекта, свързахме се с министерството на културата, пуснахме сигнали до прокуратурата с искане строителното разрешение да бъде прекратено, което беше само за ремонт и реконструция. За съжаление не всички пловдивчани милеят за своята история и понякога от капиталистически подбуди са готови да засегнат дори паметници на културата. Взели сме мерки да се обезопасят и ремонтират сградите, които са общинска собственост или общината е съсобственик в тях. За частните сгради ангажиментът е на самите собственици. През последните години всеки месец се правят комисии, които са по Закона за културно наследство, и се издават предписания към притежателите на всяко едно здание какви мерки да предприемат, за да може тези сгради да бъдат безопасни и възстановени. Много голяма част от тях вече са ремонтирани, а една част са във фаза проектиране. Също така чрез европейската програма „Региони в растеж“ има заделени около 18 млн. за възстановяване и саниране на сгради. Община Пловдив заложи критерии, с които даде възможност на голяма част от сградите, които са от ансамблово значение – такива по улиците „Христо Г. Данов“, „Райко Даскалов“, „Иван Вазов“, да кандидатстват за европейско финансиране, за да бъдат възстановени. Около 30 са сградите, за които сме подали проекти за финансиране по „Региони в растеж“.

- Пловдив се оказа под вода след потопа в края на май и през първите дни на миналия месец. Защо се стигна до тази бедстваща ситуация? Какви превантивни мерки предвижда да вземе общината, за да не стига до бъдеща подобна ситуация?

- Срещу природата сме безсилни. В този случай, в рамките на час паднаха над 80 литра на кв.м дъжд и градушка. Канализационната система в нашия град е от смесен тип и цялата вода трябваше да бъде отводнена. След намаляването на дъжда организирахме отводнителни процедури и видяхме, че голяма част от шахтите връщат вода. При такъв потоп, който дори възрастните пловдивчани не помнят да е имало тук, е нормално в рамките на 2-3 часа градът на бъде парализиран докато самата вода се оттече и всички компетентни институции си свършат работата. Продължаваме да работим по Южния обходен колектор – проект, за който се говори над 25 години и който ще даде една алтернатива за отводняването на част от районите „Западен“, „Южен“, „Тракия“. При такъв тип стихийни бедствия ще бъдем подсигурени и ще има минимални възможности за наводнения. Същевременно работим по възможностите за компенсаторни инсталации по крайречния булевард „Марица-юг“ с възможност за оттичане на дъждовните води към самата река.

- Какви ремонти в централната част на града предстоят да се извършат това лято?

- В момента приоритетно работим по хълм Бунарджика и по разчети до средата на юли трябва да бъде приключен ремонтът, възстановено езерото с мечката, алеите от Мемориалния комплекс до цялата източна част, с подмяна на всички подземни комуникации, ново осветление, за да може паркът да бъде безопасен и привлекателен за посещение. Община Пловдив ремонтира площад „Централен“, изгражда се Голямата базилика и се надяваме тези обекти до края на септември да бъдат завършени и да имаме обновен център и изключително добре експонирана Голяма базилика със своите мозайки. Защото това е Пловдив – историята, духът, и там ще можем да ги видим в цялата им прелест. За ремонтите в междублоковите пространства, тротоарни настилки- работим активно на няколко места. Довършва се по „Региони в растеж“ една цяла зона, която е заключена между бул. „Мария Луиза“, „Източен“, „Марица-юг“ и „Цар Борис Обединител“. Имаше улици, които от 70-80 години не бяха докосвани. Всички те бяха преработени.

- Предстоят да се изградят зони за безплатен интернет  по инициативатa на българския еврокомисар Мария Габриел WiFi4EU. Къде ще са те?

- През тази година кандидатствахме за европейско финансиране за изграждане на безплатни интернет зони. Успяхме да спечелим проекта и в момента се изграждат три такива зони – Дондуковата градина, кръстовището на бул.„Руски“ с „6-ти септември“ и площад „Кочо Честименски“. Всеки интернет е с висока скорост и това ще увеличи комфорта на посетителите. По проекта работим с „Виваком“. Смея да твърдя, че са много коректен партньор и предлаганата услуга наистина ще бъде оценена от всички.

- 100 000 лева се прехвърлят по бюджета на район „Централен“ за ремонт на Хуманитарната гимназия. По какъв начин ще бъде оползотворена тази сума?

- Това е паметник от национално значение и за да има намеса в такъв тип сграда, трябва да се направи проект – изследване, начини на възстановяване на архитектурните елементи, топлоефективност и т.н. Тези средства бяха отпуснати, за да може да стартира процедура за избор на фирма-изпълнител. Предстои да се види каква е стойността за възстановяване на цялата сграда и да се търси финансиране за самите строително-монтажни работи, за да бъде възстановена в първоначалния й облик и всички ние да се гордеем с нея.

Всяка година се отделят средства както от бюджета на общината, така и от бюджетите на самите учебни заведения за ремонт на сградите. Там, където има нужда от по-сериозни разходи, общината взима необходимите мерки, когато се правят по-кардинални ремонти.

- Предстои изграждане на паркинг за 160 коли в района. Къде ще се намира той? С какви и колко пари ще се финансира неговото построяване?

- Паркингът ще се намира между улиците „Ламартин“ и „Тополница“ и бул. „6-ти септември“. Финансирането не стигна за изграждането му с европейски средства. Отделени са 550 хил. лв. от бюджета на община Пловдив, за да се довърши това място. Паркът в близост ще бъде разширен и допълнително озеленен.