01
Брой

Брой 47, Юни 2019

Обратно Новина Следваща

Малките градове привличат млади с безплатна детска градина

  • 17 юни 2019, 12:25
  • Автор Кирил Иванов, Александра Петрова, Даниела Стоянова, Петя Атанасова, Цвети Василева, Жулиета Цветкова
  • ТЕМАТА

Medium kindergarten 2204239 1920

Малки градове у нас въведоха безплатна детска градина, за да стимулират младите хора да не се местят в търсене на по-добри условия за живот на семействата си. Така родни общини изпревариха дебата дали забавачките да станат безплатни. Предложението за детски градини с нулева такса за родителите дойде от депутата от ДПС Делян Пеевски. Премиерът Бойко Борисов го репликира, че „безплатни неща няма. Популизмът, надпреварата за думата „безплатно“ няма да доведе до добро. Само комунистите обичат безплатното, взеха всичко през 1944 г. и го фалираха“.

Местните власти по места обаче имат различни политики за насърчаване на раждаемостта и запазване на младите двойки в общините. В малко малки общини е въведена безплатна забавачка, въпреки в пъти по-малките бюджети на администрациите.

Кюстендил например изпревари с години правителството и парламента по реализиране на идеята за безплатна детска ясла и градина, напомнят от администрацията. С решение на минипарламента за родените след 1 януари 2013 г. дечица, когато и двамата родители са с постоянно местожителство в общината, не се плаща никаква такса. Първият „випуск“ по тази привилегия бебета вече са в целодневната предучилищна форма на обучение, където също не се плаща такса, а дневният оклад /храноден/ е 1,60 лв., уточни зам.-кметът по духовните дейности Светослав Василев. Отделно има редица облекчения за децата близнаци, за семействата, чиито деца са в една градина, за трето дете, за децата на родители студенти и т.н.  Другото е, че при постъпването в яслата детето може да остане в детската градина (в общината те са 6) или в неин филиал до постъпването в първи клас.

В повечето общини на Кюстендилска област месечната такса за детската ясла /градина/ е 30 лева, в гр. Рила - 35. В Бобов дол е била 40 лева месечно - още при встъпването си в мандата настоящият градоначалник на миньорския град свали таксата на 30 лева. И във всички общини има намаления до 50% за различните „категории“ деца според социалния статус на семейството.

В Приморско всички жители имат възможност да ползват напълно безплатно яслите и детските градини на територията на общината.

„В град Приморско функционира една детска градина, като във всички населени места има разкрити филиали към нея. В момента детските заведения на територията на общината се посещават от общо 186 деца, като само в Приморско те са 130 на брой. Има населени места, в които градините се посещават само от 10 деца, но те работят, за да могат децата да ходят на забавачка там, където живеят, и да се улеснят родителите, а и да не се налага да осигуряваме допълнителен транспорт“, коментира Калиопа Трендафилова от отдел „ГРАО, човешки ресурси и хуманитарни дейности“ в Община Приморско.

Към детската градина функционира и т.нар. млечна кухня, от която могат да се възползват деца от 8 месеца до 3-годишна възраст. Тази социална услуга също е напълно безплатна за семействата, които са с адресна регистрация в община Приморско.

Преференции има и за децата в по-горна възраст, като за тях са предвидени свободни занимания по спорт във всички общински клубове.

„Тренировките за децата в спортните клубове – а те никак не са малко – са безплатни, като те получават също така и пълна екипировка. Заплатите на треньорите, както и наемането на спортните зали се поемат от бюджета на общината. Това се отнася и за заниманията, които се осигуряват в читалищата – кръжоци, курсове, уроци по танцови и всякакви извънкласни дейности“, допълни Калиопа Трендафилова.

В две общини в област Шумен – Смядово и Никола Козлево, премахнаха таксите за детските градини за всички деца до 6-годишна възраст. По този начин и в двете населени места искат да насърчат родителите и да не ги ограничават да водят децата в забавачките.

Първи това направиха в община Никола Козлево още през 2016 г. Таксите за детски градини се заплащат от бюджета на общината. Социалната помощ на общината обхваща над 200 деца и струва на бюджета около 70 хил.лв. годишно. През 2018 г. община Смядово последва примера на Никола Козлево. В Смядово общинските съветници намалиха заплатите си и с икономисаните пари се заплащат таксите за градините.

В община Смядово има 3 детски градини със 130 деца, а издръжката им струва около 25 хил. лв. годишно.

В община Шумен такси за детските градини има, като има намаление на тарифите за семейства, които получават детски, за деца с увреждания и др. Таксите в общината се запазиха, защото забавачките от миналата година преминаха на делегирани бюджети и сами трябва да се грижат за издръжката и храната на децата.

За сметка на това общината е поела всички ремонти по сградите на детските градини. В града всички са газифицирани, повечето са санирани.

Ясли за 0 лева и помощи за млади семейства в Северозапада

Активни мерки срещу демографския срив в най-бедния регион на ЕС предприемат редица общини в последните години. Администрациите в Северозапада масово инвестират в безплатни детски ясли и градини, вдигат помощите за новородени и поощряват младите родители с атрактивни бонуси.

Първа решение за безплатни забавачки и млечна кухня лансира общинската управа в Кнежа. Решението екипът на кмета Илийчо Лачовски обяви още в края на 2017 г.

„Какво по-хубаво решение от това да дадем равен шанс пред децата на Кнежа и да облекчим семействата при отглеждането и възпитанието на най-малките? Считам, че решението е правилно и се радвам, че разнородните политически интереси не попречиха да се обединим в името на децата на Кнежа! Благодаря ви!“, коментира след решението на общинския съвет тогава кметът на общината.

Не след дълго добрият пример възприе и железничарската община Мездра.  Още през миналата година окончателно се реши местната хазна да поеме разходите за забавачка на всички деца. Приоритетно мярката стартира от детските ясли и се посрещна с широка подкрепа от обществеността.

„По този начин жителите на общината ще имат по-голям стимул децата им да посещават детски заведения и повече деца ще бъдат обхванати от системата на образованието, въпреки отрицателния демографски прираст в България като цяло“, коментира мярката кметът инж. Генади Събков.

Иновативно решение за стимулиране на младите родители взе и общината в Козлодуй. От тази година администрацията подпомага лица и семейства при раждане или осиновяване на дете с еднократна финансова помощ в размер на 600 лева. Тя обаче се отпуска при условие, че родителите или осиновителите отговарят на условията и изискванията, посочени в специален правилник, приет с решение на общинския съвет в атомната столица. 

Голямата община Враца не остава по-назад в мерките за стимулиране на раждаемостта.

„За последните 4 години размерът на помощите за новородени е скочил 2 пъти – през 2015 г. те са били 150 лева. С настоящия бюджет (б.а. - Бюджет 2019) те стават 300 лева за едно дете и 350 лева – за близнаци. Заделените в бюджета средства за целта от 60 000 преди 4 години днес са 100 000 лв. Вярно е, че намалява раждаемостта, но аз вярвам, че с позитивните икономически процеси в града, обновяването на пътната и образователната инфраструктура ще насърчим младите хора да остават в града и да градят семейства. Не мисля, че 50 лева повече еднократна помощ ще предизвикат ръст в раждаемостта“, коментира по време на дебатите за общинския бюджет в началото на годината кметът Калин Каменов.

Раднево въвежда екстрата за 546 малчугани

От тази година община Раднево въведе безплатни ясли и детски градини. Издръжката ще бъде изцяло за сметка на общинския бюджет. Според кмета това е една от мерките за осигуряване на достъп и равен старт на децата до образователната система. В мотивите на предложението си той е посочил, че „идеята е част от дългосрочната социална политика на администрацията“ за създаване на предпоставки младите хора да остават в общината, да се подпомагат семействата с малки деца, което да увеличи раждаемостта и да се преодолее демографската криза. В община Раднево има шест детски градини. В три от тях има разкрити и яслени групи. Общо 546 са децата в детските градини и 53 в яслите. Около 150 хил. лв. ще струва на хазната издръжката им при над 24 млн. лв. бюджет.

В Сливен ще дават по една заплата за бебе

Сливен ще дава по една минимална работна заплата (560 лева) за раждането на всяко дете. Условията са родителите на детето да имат средно образование, да са навършили 18 години, да са жители на общината и да нямат задължения към нея. Предложението за насърчаване на младите да имат деца бе на общинския съветник от БСП Деян Дечев. То беше подкрепено от 20 съветници, 9 бяха против и 9 се въздържаха. Дечев даде за пример общини, управлявани от ГЕРБ, където има приети такива наредби. „Ние и в момента водим активна социална политика, поддържайки едни от най-ниските такси за детски градини в страната. В бюджета за следващата година няма предвидени такива средства“, заяви кметът на общината Стефан Радев. По думите му става въпрос за над 1 млн. лева годишно.

По 500 лв. за бебе на висшист дават в Девня

Безплатни са забавачките в 3 варненски общини

Еднократна помощ в размер на 500 лв. за новородено отпуска община Девня, независимо кое поред е бебето в семейството. Условието е родителите да са пълнолетни и да са адресно регистрирани на територията на общината.

Семействата във Ветрино получават за бебе от 150 до 500 лв., като и тук изискването е родителите да са пълнолетни. Сумата зависи от поредността на раждането, както и от образованието на майката. Най-голяма е еднократната помощ при майка висшистка.

Три общини в област Варна – Девня, Вълчи дол и Дългопол, вече втора година не събират такси за ясли и детски градини. Целта е да се увеличи посещаемостта и да се обхванат максимален брой малчугани, които да получат добра подготовка за първи клас и да се задържат в образователната система. Това решава проблема с недоброто владеене на български език при някои етноси, не натоварва особено местните бюджети – те се лишават от приходи между 15 и 40 хиляди лева, които се компенсират с държавната субсидия за дете при редовна посещаемост. Не на последно място мярката е жест на местната власт към работещите родители, категорични са от община Девня, която с цел стимулиране на раждаемостта от началото на миналата година е поела и разходите на семействата за млечна кухня.

Във Варна от такси за детски градини и ясли са освободени родителите на всички деца с увреждания. До края на миналата година това облекчение беше само за малчуганите с над 70% инвалидност. Пълна отмяна на плащанията не се предвижда, но пък през последните години общината построи достатъчно детски градини и проблемът с недостига на места, който най-много измъчваше семействата, вече е в миналото.