Маските падат в Габрово

  • 20 май 2019, 14:02
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium %d0%9a%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bb

„Маски горе!“. Под това мото ще премине емблематичният габровски Карнавал, който тази година ще се състои на 18 май.  Мотото по традиция беше обявено на 11 ноември в 11:11 ч. С карнавално шествие по улиците на града габровци ще отпразнуват обявяването на Габрово за град. Традиционно събитието започва с отрязване на опашката на Царицата на Карнавала – 6-метрова бутафорна габровска котка. Заповядайте в „най-веселия град в България“, „малкото Рио де Жанейро“, световната столица на хумора и карнавалната столица на Балканите, казват габровци.

Карнавалът се провежда от края на XIX век, когато се прави в събота преди Сирни Заговезни. Тогава получава името Олелийня. През 1920-те години в Габрово се провеждат и маскени балове. Тези две събития са предшественикът на днешния карнавал на хумора, провеждащ се по централните улици на Габрово. Всяка година в карнавалното шествие се включват хиляди участници от България и чужбина. Традиционно в шествието се включват и представители на побратимения на Габрово белгийски град Аалст. На няколко места по трасето са разположени коментаторски пунктове, откъдето зрителите получават повече информация за преминаващите в момента участници. Карнавалът завършва с традиционно отрязване на опашката на котка с огромна ножица от кмета на Габрово. Всяка година се правят големи макети на актуални личности и герои от карнавална работилница, включваща четирима художници, двама заварчици и четирима приложници. През фестивалната седмица се провеждат изложби, открити сцени. Провежда се и Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата, организирано от Дом на хумора и сатирата. По време на фестивалната седмица скулптурата на Рачо Ковача се облича с народна носия. Вечерта след карнавалното шествие в Габрово се провежда „Нощ на музеите“. Първото карнавално шествие в този си вид е от 1965 г. Провеждането му е преустановено от 1990 до 1997 г. То е подновено през 1998 г. От 2000 г. Габрово е член на Фондацията на европейските карнавални градове. Всяка година карнавалът има свое мото. Шествието започва официално в центъра на града и  карнавалното веселие и шествие по централните улици. Парадът ще върне спомени за емблематични личности и прочути зевзеци от миналото. В рамките на карнавала за 3-ти път ще се проведе и международен Карвинг фестивал на смеха. До 19 май ще видите най-различни забавни форми, издълбани по дини, пъпеши и много други плодове и зеленчуци. Хумористичните произведения ще включват интерпретация на популярни габровски шеги и характерни комични персонажи. Състезателите ще могат в рамките на 3 часа да довършат и изложат на място своите композиции от плодове и зеленчуци.

Тъпан бие, хоро се вие в Казанлък

За 12-и пореден път в дните на розобера в  Казанлък се организира Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“. Денят на надиграването е 8 юни 2019 г., събота, от 16.00 ч., а мястото - площад „Севтополис“. В ранните съботна и неделна утрини всички участници са поканени на розобер в розовите градини, за да се докоснат до аромата и насладят на красотата на маслодайната казанлъшка роза.

„Варненско лято“ за любителите на театъра

Най-мащабното театрално събитие у нас - Международният театрален фестивал „Варненско лято“,  се провежда всяка година между 1 и 11 юни в Морската столица. Програмата е построена като мозайка от модули. „Селекционирани български спектакли“ държи във фокус театралните постижения на българска сцена през актуалния сезон. Международната селекция представя многообразие от сценични форми и водещи тенденции от Европа и света.

Програмата Шоукейс е фокусирана върху иновативни продукции от съвременния театър, танц и пърформанс, представени пред международни селекционери. Паралелната програма е отворена за разнообразни партньорски инициативи, дискусии, работни ателиета, теоретични конференции, лекции, представяне на книги, изложби и концерти. Място: ДТ „Ст. Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, ГХГ „Б. Георгиев“, Археологически музей - Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Галерия „Графит“ и др. Организатори са Фондация „Виа Фест – Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Министерство на културата, Българската асоциация за театър - София и община Варна.

Празник на розата в Карлово


  • Шатри със занаяти и много веселие с тазгодишната Царица

Десетки българи и чужденци ще посрещне на 18 май Карлово за Празника на розата. Фестивалът ще започне с ритуала Розобер - младежи и девойки в народни носии ще демонстрират беритбата на розовите цветове. След което с тържествена церемония по традиция миналогодишната Царица ще връчи короната на Царицата на розата 2019 г. Тя ще бъде основно действащо лице на празника,  ще я посрещнат с много народни песни и хора. С масово шествие Царицата ще поведе празника и гостите му в центъра на града.

В празника на Розовата долина ще участва Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ – Стара Загора и танцов ансамбъл „Розова долина“ при НЧ „Васил Левски-1861 г.“ – Карлово. Фестивалът започва в събота от 10.30 часа на площад „20-ти юли“. Специално обособената „Алея на розата” ще бъде изпълнена с шатри, в които ще се представят всякакви местни производства и занаяти, свързани с розите. Фестивалът ще приключи с вечерна празнична програма.

Празник на дрипавата баница във Върбица

Празник на баницата събира на 18 май майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, сгушено в Централния балкан. Празникът предлага над 120 различни баници, както и богата фолклорна програма и забавления за гостите.

Кауза на вкусната инициатива е запазването и популяризирането на автентичната българска храна и кулинария. В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие вземат виртуози-баничари от цялата страна. Пътят до първото място е оспорван, като се прави дори баница с луканка. Раздават се награди в 15 категории.

Празник на кайсията в Тутракан

Столица на кайсията става Тутракан в края на юни. На 30 юни ще се проведе ежегодният Празник на кайсията. Силистренска област е най-големият производител на кайсии в България и това е най-подходящото място за провеждането на такъв празник. Ще има изложение на различни сортове кайсии, много сладка, конкурси за най-добър кайсиев плод, най-добра кайсиева ракия, най-вкусен кайсиев сладкиш и сладко от кайсии, конкурс за принц и принцеса на празника, забавни игри и концерт.

Елате в Дунавския парк на града да похапнете, да се позабавлявате и да посрещнете Джулай морнинг, канят организаторите.

Сградите стават платна, а площадите – киносалони в Пловдив

Капана фест започва на 31 май в Града под тепетата. 5-ото издание на фестивала ще продължи до 2 юни 2019 г. Темата тази година е „Наследството”. В рамките на феста Капана ще стане още по-пъстър, цветен и красив. Сградите ще бъдат превърнати в платна, по които най-големите български майстори ще изрисуват своите шедьоври. Алеите ще станат градски гори, ще бъдат открити галерии, а площадите ще станат киносалони, дърветата – скулптури.