Над 120 камери ще следят за реда в Козлодуй

  • 16 април 2019, 12:46
  • Автор Петя Валентинова
  • ИНТЕРВЮ

Medium %d0%9a%d0%be%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%b91

Кметът на Козлодуй Маринела Николова е завършила с отличие Стопанската академия в Свищов, специалност „Счетоводство и контрол“. Тя има над 17-годишен управленски опит. Член е на УС на Стопанска камара в Козлодуй. Основател е на местна инициативна група. Хобито й е да спортува. Доброволец е към нестопански организации за работа с млади хора. Избрана за кмет на община Козлодуй на 25 октомври 2015 година.

- Г-жо Николова, годината започна с планове за големи ремонти и иновации в Козлодуй. Стартира ли работата по реконструкцията на централната пешеходна зона?

- Предстои ни изпълнението на няколко големи инфраструктурни проекта.

На 8 април стартираха ремонтите на общински пътища. Проектът е на стойност 5 740 758,32 лв. без ДДС. Обезпечен е с договор за безвъзмездна финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“, подписан през февруари 2018 г. Предвидени са дейности по студено рециклиране на съществуващата асфалтова настилка, доставка и полагане на нови асфалтови пластове, реконструкция на тротоари и подмяна на бордюри, доставка и монтаж на енергоспестяващо улично осветление, направата на комбинирана велосипедна алея с пешеходно движение и озеленяване, както и полагане на нова хоризонтална маркировка и пътни знаци. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 235 дни.

През тази година ще реализираме и проект „Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителна система и съоръжения в село Хърлец. Той е на стойност 5 170 187,41 лв. без ДДС. От подобрението ще се възползват над 70% от жителите на селото.

В края на 2018 г. община Козлодуй получи целево финансиране от правителството в размер на 3 619 525 лв. Средствата са предвидени за ремонт на централния площад в Козлодуй (на стойност 2 600 000 лв.) и за възстановяване на изгорялата сграда на Народно читалище „Яким Деспотов“ в Гложене (на стойност 1 019 525 лв.).

Паралелно вървят и други по-малки по обем, но значими инфраструктурни проекти и довършителни ремонтни дейности на редица улици.

- Как ще се промени градът след ремонтите и преустройствата? Кои ще са ползите за гражданите?

- Нашият град вече е доста променен, но след реализиране и на изброените проекти, се надяваме, че наистина ще стане още по-красиво и удобно място за живеене, ще придобие европейски вид и хората ще остават тук.

До момента гражданите на община Козлодуй проявяват изключително разбиране към плановите проекти, които осъществяваме. През 2018-а приключихме ремонта на две детски градини и всички родители видяха новите преустройства и удобства, които успяхме да въведем. Така се случи и със санираните 8 блока.

- Привлякохте внимание като община иноватор в екологичните решения за управление на отпадъците. Какво постигнахте в тази насока и какво тепърва предстои?

- През 2018 г. в Козлодуй са монтирани 7 подземни контейнера за събиране на отпадъци, които доказаха своите предимства – съоръженията са с голям обем, а в същото време заемат малко пространство на повърхността на земята; не се разпиляват отпадъци и не се разнасят миризми, както от обикновените контейнери. Убедени в ползата на начинанието и поощрявани от мнението на гражданите, смятаме през 2019 г. да поставим още 18 такива съда.

През 2018 г. въведохме и два пъти годишно (пролетно и есенно) посещения на мобилен пункт за безплатно приемане на опасни отпадъци от домакинствата на територията на общината. На 23 април 2019 предстои поредното посещение на пункта в нашата община. Все повече граждани предават луминесцентни лампи, лекарства с изтекъл срок на годност, опаковки от бои и лакове и други отпадъци, които представляват опасност за природата.

- В края на миналата година анонсирахте, че предстои въвеждане на цялостна система за видеонаблюдение в общината. Как ще се реализира този проект и кои са вашите партньори в него?

- Проектът за видеонаблюдение е един от основните приоритети на общината. Работим усилено от две години, за да въведем за пръв път в Козлодуй и населените места система за цялостно видеонаблюдение. Вече имаме избран изпълнител и това е БТК ЕАД, позната повече като Виваком. Проведени са и редица срещи с представители на РУ Полиция и АЕЦ „Козлодуй“ по повод системата за видеонаблюдение и оптимизирането на точките за достъп и наблюдение. Към момента работят над 30 камери в Козлодуй, до края на 2019-а предстои включването на 61 точки с още 96 камери в цялата община. Ще поставим камери с висока резолюция на ключови места, за да успеем да регулираме и скоростта по улиците – проблем, който също стои на дневен ред.

Вече функционират два мониторингови центъра –  в Полицията и в Общината. Информацията, която достига до нашите сървъри, в реално време достига и до районното управление. Записите от камерите дават възможност на органите на реда да предприемат адекватни и своевременни действия при нарушаване на обществения ред.

- Какви ще са ползите за населението от всеобхватния „Биг Брадър“?

- Видеонаблюдението и системите за сигурност днес са много ефективно средство за безопасност и мотивиране на хората към дисциплина и ред. Колкото по-добра и по-модерна е системата за видеонаблюдение, толкова по-големи са възможностите за гарантиране сигурността на населението.

- Следите ли кампанията за набиране на средства за ремонт на една от културните и исторически емблеми на града – кораба музей „Радецки“? Ще се гарантира ли неговото оцеляване във времето и може ли общината да помогне в тази насока?

- Корабът „Радецки“ е една от емблемите на Козлодуй. В годините сме работили в тясна връзка с ръководството на парахода за редица подобрения, които са правени. Общината помогна с намирането на контакти на корабостроителници, където може да се ремонтира „Радецки“. По инициатива на Община Козлодуй, с писмо до Министерството на образованието, бяха поканени всички учебни заведения на територията на страната да посещават този важен за българската история музей. В резултат на това се отзоваха групи от цяла България.

Община Козлодуй е подпомагала във времето организацията на кампании за набиране на средства за нуждите на кораба. За ремонта на „Радецки“ е необходима сумата от 200 000 лв. До момента са събрани 60 000 лв. Кампанията продължава.

- Предстоят великденските празници, а след тях – и Ботеви дни в общината. Има ли вече идеи за нови събития в празничните програми?

- Великденските празници ще бъдат отбелязани традиционно. Деца от цялата община ще се включат в Лазаровден и в работилницата за боядисване на яйца. Тази година за пръв път ще организираме в един от празничните дни Алея на доброто, в която се надяваме да се включат детските градини, учебните заведения и социалните услуги. Всеки от участниците ще има възможност да предлага ръчно изработени сувенири, рисунки, изобщо – всичко, което би могло да зарадва хората, и със спечелените средства да направи добро по своя преценка.

„Ботеви дни“ са нашата гордост. Всяка година те минават вълнуващо и за жителите, и за гостите на общината, и за нас самите, като организатори. Тържествената заря-проверка се провежда задължително от военно формирование. Част от изпълнителите, които ще зарадват хората на 27 май, са ансамбъл „Българе“, Трио „Тенорите“, Врачанската филхармония. Ще има и нови неща, но нека запазим момента на изненадата.

- Проведохте атрактивни културни събития в последните години. Има ли бъдеще градът като център за фестивален туризъм?

- Стремежът на моя екип е да продължава да сътворява празници за хората. Фестивалът на занаятите и изкуствата е събитие от национален и международен мащаб, смея да твърдя. През 2019-а форумът ще се проведе за трети пореден път, в рамките на три дни – на 13, 14 и 15 септември.

Емоциите, които предизвикват Фестивалът на рибата и Младежкият фестивал „Шумът на реката“, са неповторими. Тази година Фестивалът на рибата ще протече в рамките на два дни – на 29 и 30 юни. Според мен нашият град има бъдеще като център на фестивален туризъм. Основите са положени.

- Кои са най-ценните бизнес партньори на община Козлодуй?

- За мен, като кмет, всички партньори са ценни. Много е важно това, че успяхме да върнем доверието в институцията – Община Козлодуй. Днес, след три години и половина, бизнесът активно се включва и помага за осъществяването на мероприятия, събития и инициативи. Това се случва благодарение на добрия диалог между ръководството на общината и представителите на бизнеса. Само за 2018 година имаме над 260 000 лева дарения от дружества. За мен това говори за високо доверие и ясно съзнание, че средствата се разходват единствено и само в полза на жителите.

От изключителна важност е нашето плодотворно и тясно сътрудничество с АЕЦ „Козлодуй“. По Споразумение за сътрудничество от 2016 г. всяка година АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 200 000 лв., необходими за подмяна на уличното осветление в населените места на община Козлодуй. Радвам се, че съвместната дейност на общината и атомната централа води до повишаване жизнения стандарт на хората.

Един от основните партньори на Община Козлодуй е и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО). С тяхна помощ през 2018 година бе реализиран проект за пълна рехабилитация на околовръстен път II-11, с дължина близо 6 км, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

- Общината винаги е имала сериозни успехи в спорта. Докъде стигна проектът за модерна многофункционална зала в града?

- В края на 2018-а сключихме договори за изработка на инвестиционни проекти за многофункционалната спортна зала – балон и за физкултурен салон на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Козлодуй. В модерната зала са предвидени терени за футбол, за баскетбол, за волейбол, паркинг, бани, санитарни помещения, съблекални. Проектът е на стойност над 3 млн. лева и моята цел ще бъде да намеря финансиране, за да успеем в близките две години да го реализираме.