Най-сладките ягоди у нас – в Боровци

  • 18 март 2019, 12:31
  • Автор Цвета Иванова
  • ТЕМАТА

Medium borovci fest 2

За пети път в началото на юни село Боровци оживява със своите стари песни и танци, занаяти и кухня, съобщи кметът Валери Петров. От рано сутринта на открита сцена в центъра зазвучават местни народни песни, показват изкуството си изпълнители от деца до баби с тояжки в ръце. Възрастни, болни, но всички пеят. Защото искат да се похвалят на гостите си със своя фолклор, запазен през вековете. От дете до стари хора обличат и старите си носии, кътани век в бабините ракли, и тръгват из селото. То придобива особена пъстрота и колорит.

Фестивалът на местния живот – тази година на 1 юни,  се организира от  читалище „Развитие  - 1927“ и  общината в Берковица. На площада в селото до сцената изникват щандове със занаятчийска продукция – дървени копани и лъжици, плетива, шевици. Към обяд става особено весело, защото се разпъва голяма маса, която се отрупва с хлябове, баници и манджи в глинени паници и гърнета. Приготвят ги жените от селото, а ги опитват всички, дошли за фестивала. Трапезата е богата и вкусна – опечени са няколко тави с мазан тиквеник с плънка от пържена тиква, варена и пълнена с много пикантни подправки кокошка, хлябове, които местните приготвят за големите християнски празници. И понеже е началото на юни, когато в селото зреят ягодите, на трапезата присъства и този плод. Сочен, едър и събрал топлината на слънцето. Защото мястото на селото – на по 11 км от Берковица и Монтана, е едно от най-добрите в света за оглеждане на тази култура. Неслучайно земеделски производител от Италия е купил земя край селото и отглежда най-хубавите ягоди за пазарите на Европа.

Когато се наситите на хубавите песни, танци и храни, време е да се отправите към Манойловата къща. Тя е гордостта на селото, защото външният й вид и вътрешната й подредба са ненадминати. Запазено е всичко, както е било преди 150 години. Под стария орех в двора на къщата самодейци от Боровци изпълняват обичая „Чупене на уруглицата“. Уруглица е сватбено знаме, приготвяно от близките на младоженците. На него на дървена дръжка е закачено везано платно, което завършва с ябълка. С него първото хоро на сватбата изиграва кумът. На следния ден, ако булката е била читава, уруглицата се чупи на две, а младоженците изяждат ябълката. По броя на семките разбират колко деца ще имат...

Така минава фестивалният ден в село Боровци. Със старите песни и танци, манджи и обреди. Един весел, интересен и полезен ден както за местните, така и за многобройните му гости.