Нови зони за култура и изкуство отварят врати в Стара Загора

  • 26 септември 2019, 14:48
  • Автор Цвети Василева
  • ИЗКУСТВО

Medium img 09181  45

В центъра на Стара Загора отварят врати три нови културни центъра. Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с богатото литературно наследство в музей „Литературна Стара Загора“, който е пренесен в нова сграда и предлага съвременен поглед към поетичната слава на града.

Новото място предоставя много добри възможности да бъде показано всичко значимо. Близо 80 000 фондови единици са изложени в помещението. Всички материали са старателно пренесени от уредника на музея Иван Матев. За завършването на експозицията обаче са нужни още усилия. Подреждането изисква изключителна прецизност и старание. В момента се работи и по дигитализацията на част от фондовите единици. Има около 100 оригинални платна, които трябва да бъдат поставени по най-подходящия начин, за да им се наслаждават  посетителите. Обмисля се и пространствено решение за разположението на отделните експонати в експозиционната зала. Очаква се откриването да стане в средата на октомври.

Пред приключване е и друг знаков за Стара Загора обект. Вече е реновирана сградата в центъра на града, дарена от Мария Жекова, която става Културен център за развитие на талантливите деца от община Стара Загора. По волята на дарителя, центърът ще носи името на покойния проф. Петър Жеков, видeн oбщecтвeник, кoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн, нocитeл нa звaниeтo „Пoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa“.

Младите таланти на Стара Загора ще разполагат с

камерна зала с добра акустика

и 48 места, със стифиращи се столове с лека метална конструкция. Обособена е изложбена площ, ще има и  музикален магазин.

На втория и третия етаж са разположени

кабинети по музика, актьорско майсторство и рисуване

За осигуряване на достъпна среда се изгражда външен асансьор, разположен в двора. До дни се очаква строителната фирма да приключи с работата в помещенията, след което усилията ще бъдат насочени към облагородяване на дворното пространство.

В началото на месец октомври ще стартира набирането на идеи за сформиране на художествено-творчески групи, които да населят новите помещения.  Стара Загора е известна не само като град на поети, но и с хоровото изкуство, позабравено в последното десетилетие. Заветна мечта на покойния проф. Жеков бе то да бъде отново тържествуващо в различни прояви. Предвижда се  формиране на певчески групи за църковно, хорово и вокално пеене.

Предстои откриването на обновената зала в Синдикалния дом, която се превърна в  многофункционален културен център с 520 места, с добра акустика и условия за изпълнителите. Партерното ниво е оборудвано със система от 214 амфитеатрални тапицирани седалки с телескопично прибиране, метални парапети, с две пътеки, с вградено LED осветление по контура на стъпалата. Тази система

предлага възможност седалките да се прибират

в далечния край от сцената и да се освобождава хоризонталната част на залата, за да се използва за изложения, конференции, презентации, танци, спектакли, рецитали и др. Предвиждат се още 55 подвижни места, а балконът на залата събира 252 амфитеатрално разположени. При наличие на зрители в инвалидни колички, първите два реда на подвижните седалки няма да се поставят, за да се освободят 11 места за трудно подвижни хора. За достъпа им до сцената ще се ползва подвижна платформа за инвалидна количка по западното стълбище при гримьорните, чрез отваряне на нова врата към фоайето.

Фоайетата на втория етаж предлагат възможност за обособяване на информационни кътове, галерии за постоянни и временни изложби. Ще има и кът за презентации. Куполите за горно осветление в източното фоайе се оформят с LED ленти, а в западното фоайе - с кръгли осветителни тела, за да се постигне единство в осветлението.

Във фоайетата на двата етажа се полага настилка от гранитни плочи, в залата се реставрира настилката от паркет. Там ще бъде монтирана облицовка от декоративни гипсови панели за звукоразпръскване, акустични панели и цокъл от фиброциментови плоскости до 2 м височина.

„Залата е отдавна чакана необходимост. Тя предлага много добри съвременни технически възможности. Разбира се, Стара Загора се нуждае от голяма зала и това е амбицията на кмета Живко Тодоров за изграждане на нова многофункционална зала с 3-4 хиляди места“, казват от общината.

Очаква се културният център в Синдикалния дом да отвори врати в края на октомври. На 19 ноември там ще се състои и концертът на виртуоза на цигулката Васко Василев, билетите за който отдавна са продадени.