Общините наливат стотици хиляди за инвитро програми

  • 17 юни 2019, 12:29
  • Автор Жулиета Цветкова, Владимир Симеонов, Цвети Василева, Галина Стоянова, Станка Христова, Александра Петрова, Кирил Иванов, Цвета Иванова, Даниела Стоянова
  • ТЕМАТА

Medium brothers 457237 1920

Общините заделят значителни средства за инвитро програми през последните години. Вече много градове имат свои разработени програми, с които помагат на двойки да имат бебе.

Варна беше първият град в страната, който подкрепи финансово двойките с репродуктивни проблеми. Още през 2008 г. в морската столица бе създаден общински фонд за инвитро процедури на стойност 250 000 лв. От тях 100 000 лв. бяха предвидени за медикаменти, а останалите 150 000 бяха насочени към три лечебни заведения, между които семействата можеха да избират – АГ болницата „Проф. д-р Д. Стаматов“, „Майчин дом“ и „Олимед“. Благодарение на тази програма се родиха 25 бебета, но след създаването на националния фонд за асистирана репродукция тя бе спряна с мотива, че дублира функциите му.

Рестартът й бе през 2014 г.  Оттогава с общинска помощ във Варна са родени още 48 деца, за чието зачеване от местната хазна са отпуснати 503 000 лв. Само за тази година бюджетът за инвитро процедури  е 160 000 лв. и предвижда финансиране с до 2000 лв. на двойки, които използват собствен генетичен материал и жената е на възраст до 43 г., и до 3500 лв. за нуждаещите се от донорски материал, при които жената е до 48 г. Условието е те вече да са направили 4 неуспешни инвитро процедури, финансирани от държавата, или тепърва да им предстоят изследвания за установяване на причината за репродуктивния проблем.

По данни на фондация „Искам бебе“ успеваемостта на общинската инвитро програма е над 40%, докато на националната се движи между 15 и 17 на сто.

От 2016 г. лечението на двойки с репродуктивни проблеми финансират и общините Белослав и Девня. В Белослав досега са отпуснати два пъти по 1000 лв., а за тази година фондът е на стойност 3000 лв. Изискването за кандидатстване е жените да не са навършили 43 години и поне единият от двойката да има регистрация на територията на общината.

До 1000 или 1500 лв., според необходимостта от използване на донорски материал за инвитро процедурите, отпуска община Девня. И според нейния правилник семействата трябва да са български граждани и да са с постоянен адрес на територията на общината за последните 3 години, а ако живеят на семейни начала, да е регистриран поне единият. Двойките имат право да кандидатстват за помощта еднократно всяка календарна година, докато усилията им в лицензирани клиники се увенчаят с успех.

200 000 лева са предвидени в Бюджет 2019 на община Благоевград за инвитро процедури. Благодарение на политиката на кмета д-р Атанас Камбитов и екипа му всяка година десетки семейства получават финансова помощ за извършване на инвитро процедури. Подкрепа общинското ръководство има и от общинските съветници. Ако се наложи, се гласуват и допълнителни финансови средства. Така бе през септември миналата година, когато с единодушно решение общинският съвет отпусна пари за още 5 семейства. Предложението, направено от общинска администрация, бе гласувано на редовно заседание на местния парламент. За всяка двойка бяха осигурени по 4000 лева.

Община Благоевград подпомага двойки с репродуктивни проблеми, които не отговарят на условията за национално финансиране или са над 43-годишна възраст.

Община Стара Загора също подпомага финансово процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески  начала, с репродуктивни проблеми.

От бюджета се отделят 60 000 лв., които са предназначени за подпомагане на желаещите.  И тази година специална комисия към Общинския съвет в Стара Загора одобри 28 двойки, заявили желание за финансово подпомагане. Всеки кандидат ще получи финансиране от по 2000 лв. за процедури.

Статистиката сочи, че през 2016 година са кандидатствали 42 двойки, всички са одобрени и им е отпусната сумата от 1500 лв. При 13 двойки резултатът е положителен – родили са се общо 20 бебета - 9 момчета и 11 момичета. За 2017 г. са кандидатствали и са одобрени 28 двойки. Отпуснати са им по 2000 лв. При 10 двойки опитът е успешен, родили са се 14 бебета – 7 момчета и 7 момичета. За 2018 г. са отпуснати пари на 32 двойки, но все още не са отчетени резултатите.

В Стара Загора има цяла програма за подпомагане на млади семейства с деца. От шест години е въведен електронен прием в детските ясли и градини. Общо 27 са детските градини, в четири има яслени групи. Работят и  10 детски ясли. Над 4500 деца старозагорчета посещават детските заведения. Месечната такса е  50.00 лв., от които 15.00 лв. постоянна част, която не се влияе от посещаемостта на детето, и 35.00 лв. диференцирана част. Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения на общината, таксата за второто дете е с 50% намаление.

Близо 400 двойки са получили финансова помощ по програма „Асистирана репродукция“ през последните 11 години от Община Русе. Програмата е създадена през 2008 година и основната й цел е повече семейни двойки с репродуктивни проблеми да получат шанс да имат собствено дете. Тя заема приоритетно място в Общинския план за развитие 2014-2020 г.

През месец май 2019 г. са одобрени 38 двойки с репродуктивни проблеми, 31 от тях за подпомагане на процедури по асистирана репродукция, които не се финансират от НЗОК, и 6 двойки са одобрени за финансово подпомагане за изследвания, които са рутинно необходими при подготовка за асистирана репродукция и не се поемат от НЗОК. Отпуснатите финансови средства само за тази година са в размер на  53 000 лв.

По проект се предоставят редица други дейности, сред които индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания на възраст 5-6 години. От услугата се възползват 60 деца. Предоставя се и психологическа подкрепа и консултации на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, индивидуална и групова работа с деца и родители, включително и с деца и родители, които не са от уязвими групи, с цел посещаване на детска градина. Извършва се и здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията, както и допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище.

Фондация „Искам бебе“  помага на Тутракан

Тутракан е една от малкото  неголеми български общини, която отделя средства  от местния бюджет, за да подпомага двойките с репродуктивни проблеми. През 2015 година  там е създаден  общински фонд, чиято задача е да  финансира включването на  семейства в програми инвитро.

10 хиляди лева  се отделят целево  всяка година за  мечтаещите да имат бебе. Специална общинска наредба определя условията за включване  в програмата. Финансова  помощ  се полага само на  двойки, които имат  медицински доказани репродуктивни  проблеми, живеят заедно и постоянно в Тутракан  и не дължат данъци  на кметството.

Фондация „Искам бебе“ помага на местната управа да реализира инвитро програмата си. Представители  на неправителствената организация участват в комисиите по подбор и  консултират желаещите да  станат родители  двойки.

Каузата „Искам бебе“ прозвуча  силно и отчетливо и по време на тържествата  за посрещането  на  Джулая в Тутракан  през 2017 година,  защото   фондацията избра  да отпразнува  10-годишнината си в града край Дунава. Организаторите  събраха  рок звезди и музиканти от България и чужбина, за да подкрепят  каузата за повече деца в България.

Родените на 29 януари в Разград кръщелници на кмета

36  деца и младежи от Разград на възраст от пет месеца до  24 години са кръщелници на кмета  на лудогорския град.

Причината родители, някои от  които никога не са виждали градоначалника  на живо, да изберат за кръстник на децата си общинския първенец е свързана  с рождения  ден  на малчуганите. Всички те са родени на 29 януари, когато Разград чества  своя празник.

Идеята  стартира през далечната вече 1995 година, когато  градът за първи път  празнува  Деня на освобождението си.  Тогавашният кмет Венелин Узунов  за първи път приема  родените  на този ден разградчанчета за свои кръщелници. Натоварен с подаръци, градоначалникът  отива лично в местното родилно отделение, за да поздрави най-младите  жители на Разград. Следващата година  акцията се повтаря, а за проходилите вече кръщелници кметството организира общ рожден ден.

Така 24 години оттогава на всеки 29 януари родените в Разград бебета биват символично кръщавани от кмета, а тези, които празнуват  рождения си ден на тази дата, участват в общо тържество.

Традицията се повтаря, независимо от смяната на кметовете. Част от кръщелниците вече са пораснали млади хора и са студенти в други градове, но  почти не пропускат празника.

Старейшини дават до 1000 лева за всяко ново момче или момиче

Общини подпомагат млади семейства като отпускат еднократна помощ за всяко новородено бебе.

С решение на местния парламент в Приморско сумата, която се отпуска за дете, е в размер на 500 лв. Условието за получаване на средствата е поне единият от родителите да е бил жител на община Приморско най-малко три години назад, а другият – да е с адресна регистрация в общината към датата на подаване на заявлението за отпускане на помощите.

Само за миналата година 45 двойки са получили пари за новородено. От началото на 2019 г. за такава помощ са кандидатствали 12 семейства.

В няколко кюстендилски общини местните управи са приели  еднократен бонус за новородено. В Бобов дол тя е 350 лева и м.г. са я получили родителите на 38 новородени. В Сапарева баня са 300 лева. Там е предвидена опция и семейства „пришълци“ да кандидатстват за бонуса от 300 лева - „и със стара дата“, но при определени условия. В Сапарева баня отпускат и по 500 лева еднократна помощ на всеки записал се първокласник в местното основно училище, решиха наскоро съветниците. Условията са и двамата родители да са постоянни жители на общината и да са с месечни доходи под 450 лева всеки. Предложението за еднократната помощ от 500 лева е на кмета на общината Калин Гелев, а мотивът му е намаляващият брой на учениците в местното училище „Хр. Ботев“. И това ще става при спазване на определени условия - детето не трябва да напуска до 7-и клас и др.

Най-много пари за новородено се дават в Чипровци. Общинският съвет дава по 1000 лв. на дете. Условието е семейството да живее в града сега и през следващите три години. Причината е малкият брой деца – в момента в единственото училище в общината -  това в Чипровци, се учат 70 – 75 деца. Откакто е предложен стимулът, годишно в града се раждат по 5-6 деца. Толкова, колкото да не пресъхне училището.

В Монтанско насърчават раждането и обучението на деца

На последното си заседание Общинският съвет в Монтана  увеличи паричната помощ, която общината отпуска за процедурата инвитро, съобщи председателят Иво Иванов. Целта е ясна – семействата с проблеми да се сдобият с деца, които в града с всяка година намаляват.

Вместо досегашните 1000 лв., общината вече ще плаща по 2000 лв. на двойка. Стимулът е гласуван през 2016 г., но оттогава досега от него са се възползвали малко жени. За 3-те години са поискани и са дадени само 6000 лв. Общинският фонд за инвитрото е 20 000 лв.

Общината в Монтана стимулира и раждането на деца. За първо дете тя изплаща по 300 лв. на семействата, а за второ – по 500. Наскоро общинските съветници коригираха условията за получаването на парите. До тази година най-важното бе двамата родители да са живели най-малко 3 години в община Монтана. От тази година 3-те години се искат само за един от родителите. Причината е, че хората се събират от различни места, на втората година раждат дете, а не могат да ползват финансовата помощ, макар да са се установили в Монтана или някое от селата на общината.

От дълги години общината в Монтана поощрява финансово и развитието на талантливите деца. Изявените деца в областите наука и култура, техника и спорт получават средства за развитие на талантите си от две до 6 минимални работни заплати. От 2019 г. общината в Монтана изплаща и стипендии на студенти по медицина и педагогика, защото  след няколко години лекарите и учителите ще бъдат дефицитни кадри за общината. Студентите обаче трябва да сключат договор, че след завършване ще работят в нея най-малко 2 години. Размерът на тази стипендия е 2500 лв. годишно.

И Общинският съвет в Лом взе решение да се подпомагат финансово жените и семействата с репродуктивни проблеми. Кой ще получава финансовата помощ,  ще решава тричленна комисия.

И Берковица насърчава раждането на деца с парична помощ. Преди години общината е гласувала  по 150 лв. за новородено, но тази година сумата вече е вдигната на 350 лв. Общината дава и стипендии на студенти, които след завършване желаят да се върнат и да работят в нея поне 5 години. Тъй като кандидатите са били малко, тя промени условията. Увеличи стипендията от 100 на 300 лв. месечно и намали успеха, за който могат да се дават парите. До тази година е бил 5.00, сега вече е 4.50.

Децата на Шумен спортуват безплатно

Безплатни занимания със спорт са възможни за всяко едно дете в община Шумен. Това е факт вече 50 години, след като ръководствата на общината през годините финансира дейността на Ученическа спортна школа „Хан Крум“.

Получила названието Център за личностно развитие – Ученическа спортна школа „Хан Крум“ преди две години, школата е създадена през учебната 1969/1970 г. През следващите години обхваща хиляди деца и намира своето място в масовата и начална спортна подготовка в гр. Шумен.

Днес школата развива спортовете: футбол, художествена гимнастика, лека атлетика, баскетбол, хандбал, волейбол, карате, шахмат и лечебна гимнастика.

Основно тренировъчните занятия се провеждат в спортен комплекс „Плиска“ и зала „Младост“, както и на спортните площадки на училищата и в детските градини.

В спортната школа с деца и ученици се занимават висококвалифицирани учители и треньори, всеки един специалист в своя спорт.

Учебно-тренировъчната дейност в школата се осъществява изцяло с финансиране от страна на Община Шумен, което позволява на децата да се занимават със спорт в свободното си време.

Подобни спортни школи преди години имаше почти във всеки един град в България. С днешна дата УСШ „Хан Крум“ в Шумен е едно от малкото подобни звена, оцеляло в страната и запазило изцяло спортната си дейност.