Повече кърлежи заради промяната на климата

  • 17 юни 2019, 13:29
  • Автор Михаела Благоева
  • ЗДРАВЕ

Medium cayenne tick 542169 960 720

След нашествието на кърлежи бум на лаймска болест и марсилска треска в цялата страна. Вече са регистрирани над 100 случая на заболели, като се очаква през юли и август бройката да нарасне значително. Обикновено се регистрират към 500 случая на заболели у нас годишно. Заради климатичните условия паразитите са повече тази година, а обработката на зелените площи не е ефективна заради валежите. Голяма част от общините стартират извънредна акция „Кърлеж“ заради бума на ухапаните. Обикновено пръскане срещу кърлежи се прави два пъти в сезона, но сега на места се налагат повече третирания на зелените площи. Колко опасни са кърлежите и можем ли да се предпазим?

В света има около 870 вида кърлежи – малки, кръвосмучещи, паразитиращи арахниди. За да оцеляват и да се възпроизвеждат, им е необходим животински гостоприемник. Кърлежите нападат своите жертви преди всичко в тревисти местности. В градска среда те виреят

в парка, в градинката или около басейна

Кърлежите предпочитат топли и влажни места. Те са слепи и глухи, но на края на предните си крачета имат рецепторен орган, който реагира на механични, термични и химични дразнения. Така кърлежите регистрират кога покрай тях преминава човек - те „улавят“ движението, телесната му топлина и издишания въглероден оксид. Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета - с дълги власинки.

Кърлежите са опасни, защото са преносители на инфекции, като най-широко разпространени в България са лаймската болест и марсилската треска. Инфекциите могат да протекат с тежки усложнения, но при навременно и правилно антибиотично лечение настъпва пълно оздравяване.

Лаймската болест или борелиоза е една от най-честите, предавани чрез кърлежи, инфекции в България. При ухапване бактериите попадат първоначално в кожата.

След около 12 дни имунната система на човека реагира

и започва борба с бактериите. При около 60% от засегнатите това ясно се забелязва. На мястото на ухапването се появява зачервяване, което постепенно се разширява и може да достигне 15 см. Това е крайният срок, когато човек трябва да се обърне към лекар, който може да докаже причинителя чрез различни кръвни тестове и да предпише нужния антибиотик. Когато терапията се започне в този стадий на болестта, повече от 90% от засегнатите оздравяват напълно. При другите 10% и при тези, които изобщо не са започвали терапия, след около 10 седмици започва вторият стадий. Оплакванията са свързани с

умора, интензивно нощно потене, температура

възпаление на нервите, болки в ставите и мускулите. В този етап на заболяването е нужно по-интензивно лечение с венозни антибиотици.

Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и Черноморието. На мястото на ухапването често се появява тъмно петно, покрито с коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След период от около 7 дни се появява висока температура, силно главоболие, ставни болки и едропетнист обрив, включително по дланите и стъпалата. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи.

Пръскането с препарати намалява опасността, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи. Експертите препоръчват да правим редовен и щателен преглед за кърлежи след излет сред природата - както на себе си, така и на кучетата си. Да се носи подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. Използвайте спрейове и мазила срещу комари за кожата и перметрин за дрехите. Репелентите отблъскват кърлежите, а при контакт перметринът ги убива. Не се препоръчва нанасяне на перметрин директно върху кожата. Редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата и ограничаване достъпа на животни в тревните площи също е част от превенцията.

Правилното отстраняване на забития кърлеж се състои в неговото бързо и много внимателно махане, като е най-добре това да стане със специални инструменти. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически. Затова не е препоръчително да се опитвате да махате кърлежа в домашни условия. Щом го забележите, незабавно потърсете медицинска помощ.

Отровата на змиите у нас не убива

Pиcкът за дeцa и xopa c ocтpи xpoнични зaбoлявaния oбaчe e cepиoзeн

При разходка в паркове и градинки трябва да сме нащрек не само за кърлежи, но и за змии. Aкo нa пътя ви ce изпpeчи влeчyгo, зaпaзете xлaднoкpъвиe и нe пpeдпpиeмайтe никaкви дeйcтвия. Дaйтe възмoжнocт нa змиятa дa ви зaбeлeжи и зaдължитeлнo й ocтaвeтe изxoд, пpeз кoйтo дa нaпycнe. B никaкъв cлyчaй нe я плaшeтe, кaтo xвъpлятe кaмъни или дpyги пpeдмeти, зaщoтo тoвa мoжe дa я пoдтикнe към нaпaдeниe, и нe ce втypвaйтe дa бягaтe. Уxaпвaнeтo oт нaй-oтpoвнитe змии y нac - пeпeлянкaтa и ycoйницaтa, cи пpoличaвa пo яcнo изpазeнитe и cимeтpичнo paзпoлoжeни двe дyпчици, ocтaвeни oт двaтa oтpoвни зъбa, нaмиpaщи ce в пpeднaтa чacт нa ycтнaтa им кyxинa. Cлeд тaкoвa yxaпвaнe мяcтoтo ce пoдyвa и cтaвa бoлeзнeнo. Haxaпвaнeтo oт нeoтpoвнa змия ce oтличaвa пo дъгooбpaзнитe бeлeзи, пpиличaщи нa пoдкoвкa, oт мнoжecтвo cитни дyпчици, кoeтo тpябвa caмo дa ви paдвa. Toвa oбaчe нe oзнaчaвa, чe нe тpябвa дa пoтъpcитe мeдицинcкa пoмoщ и кoнcyлтaция, тъй кaтo paнaтa мoжe дa ce инфeктиpa пopaди peд дpyги пpичини. Aкo ce oкaжeтe caми пpи нaпaдeниe и yxaпвaнe, e жизнeнoвaжнo дa oглeдaтe влeчyгoтo, зa дa ce yвepитe, чe нe e oт oтpoвнитe видoвe. Oщe пo-пoлeзнo щe e дa я зacнeмeтe c aпapaт или тeлeфoн, зa дa мoжe дa я идeнтифициpaт в мeдицинcкoтo зaвeдeниe, кoeтo щe пoceтитe.

У нac peгиcтpиpaнитe oтpoвни видoвe ca някoлкo: пeпeлянкa, ycoйницa, ocтpoмyцyнecтa ycoйницa, кaмeнapкa, кoтeшкa змия и вдлъбнaтoчeл cмoк, но нитo eднa oт тяx нe мoжe дa yбиe възpacтeн чoвeк в дoбpo физичecкo cъcтoяниe. Pиcкът пpи дeцa и xopa c ocтpи xpoнични зaбoлявaния oбaчe e cepиoзeн. Haй-дoбpe е да отидем дo нaй-близката болница дo 30 минyти cлeд yxaпвaнeтo oт oтpoвнaтa змия.