Празник на гърнетата вдигат в Текето

  • 17 юни 2019, 13:35
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium %d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b5

Празника на гърнетата вдигат на 17 юни в местността Текето край село Александрия, община Крушари. Той ще се проведе за  дванадесети път. Фестивалът носи наименованието „Кулинарната академия на Добруджа“. Празникът на гърнетата е започнал в най-малкото крушарско село Зимница. Сега със съдействието на общината се превръща в емблема на община Крушари. Много гозби, фолклор, песни и танци очакват посетителите.  Ще бъдат представени кулинарни ястия  по рецепти на баби, прабаби и дядовци - истинското домашно богатство. Манджите са подготвени и поръсени с местни подправки. Гарнирани с вина от местни сортове грозде, мед и овче сирене, произведени  в региона. Готвенето е в чувен, тиган сач и други старинни пособия. Празникът има конкурсен характер. Краваи, погачи, варива, печива, готвени на жив огън, ще са част от изкушенията в кулинарната надпревара. Всяка гозба е придружена от рецепта – написана ръчно или напечатана. Конкурсът се провежда  в 13 категории.

Черпят с черешово сладко в Кюстендил

Кюстендил кани на Празника на черешата в края на юни – 22 и 23. И тази година гости и жители на Кюстендил ще могат да опитат от различни сортове череши от околността. Ще има всякакви шедьоври от череши, картини, посветени на черешите, песни, кукли и много други вдъхновени от черешите джунджурии. Черешово сладко ще изкуши гостите на празника.

Албена посреща мажоретки със златни помпони

От 21 до 23 юни морският ни курорт Албена и Добрич посрещат най-добрите мажоретки. Тогава ще се проведе международният фестивал за мажоретен танц „Златен помпон“ – Добрич – Албена  под патронажа на кмета на град Добрич.  Фестивалът се провежда в курортен комплекс Албена и в Добрич. В него участват мажоретни състави, танцови школи и клубове от читалища, младежки домове, училища, детски градини и други арт центрове. Съставите се състезават в разделите батон, помпон, флаг, микс и шоу по правилника на IAM (International Asociation of Majorett-sport) и в категориите парадни мажоретки и танцови мажоретки. В рамките на международния форум ще бъдат представени изпълнения на сцена, както и дефиле на 100 м. Възрастовите групи са три: кадети – от 8 до 11 г.; джуниори от 12 до 14 г.; сеньори – 15 и над 15 г.

Нестинари и народни борби на събора „Леденика“

Вдигат Северняшка сватба във Врачанския балкан

Хиляди любители на българските традиции и обичаи събира Врачанският балкан в края на юни на фолклорния събор „Леденика“, организиран от община Враца. Участие в него вземат групи и изпълнители на фолклор от различни етнографски области на България. Кулминацията на събора ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба, като препоръчително е участниците във фолклорния събор „Леденика“ да са облечени в народни носии или облекла с елементи на българската шевица. Тази година съборът ще се проведе на 22 и 23 юни. Организаторите – Община Враца и Регионален исторически музей, са подготвили много нови изненади на хилядите любители на българските традиции и обичаи. Новите акценти в програмата са демонстрации на народни борби, в които участие ще вземат национални и европейски шампиони, и конкурс за автентични народни носии. Десетки ще са групите, танцовите и певческите състави, както и изпълнителите за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България – Русе, Велико Търново, Пазарджик, Радомир, Самоков, София, Червен бряг, Монтана, Видин и др., които ще участват на Националния събор „Леденика“. За първи път ще се включат състави от Варна и Разград. Специални гости на четвъртото издание са народните певици Калина и Невена,  Янко Неделчев и оркестър „Виво Монтана“. Колоритност и уникалност на фестивала ще придадат тазгодишните победители от Международен фестивал „Сурва“ в Перник - „Мечкарска група“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1927“ от село Кралев дол. Участието на атрактивните гости ще започне с факелно шествие, което ще се проведе на 22 юни, а след това ще бъде представена възстановка на традиционен обичай за селото.

И тази година гостите на събора ще се потопят в магията на нестинарските танци, в изпълнение на Иван Георгиев и Елена Костадинова.

Атрактивен акцент в програмата ще бъде надиграването между 9 фолклорни клуба, с над 200 участници от Враца, София, Козлодуй и Мездра.

Кулминацията на Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде пресъздаването на автентична Северняшка сватба. Ритуалът ще се състои на 23 юни от 12:00 ч. Неговото начало ще бъде дадено с грандиозното изпълнение на Националната гайдарска асоциация, неповторимата Валя Балканска и Петър Янев.

БГ скулптори ваят детски герои от пясък в Бургас

Само български скулптори ще ваят творби от пясък това лято в Бургас. Те са общо 19, като петима са бургазлии - Атанас Стоянов, Добрин Вътев, Огнян Петков, Игор Христов и Владимир Дунгьов. От юли до края на септември Бургас ще е домакин на дванадесетото поредно издание на Фестивала на пясъчните скулптури.

Откриването традиционно ще бъде през първата седмица на месец юли, мястото е добре познато – парк „Езеро“, до Конната база. Дотогава авторите ще работят по темата „Любими детски герои“. В експозицията ще видим изваяни от пясък трансформъри, Аладин с вълшебната лампа, Пинокио, Лило и Стич, класически герои на Уолт Дисни.

Ролер ветрило правят в Ямбол

Ямболци се качват на ролери на 17 юни в Градския парк. Националният ролер фест е част от програмата за празника на града. Състезанието с ролери започва още сутринта,  като в 10 ч. ще е официалното откриване на феста. Веднага след това стартира опознавателна обиколка на парка и оформяне на т.нар. „ветрило“ като атракция за гостите. Ще има игри за малки и големи. Програмата включва състезания като „Совалка“ – турнир по предварително зададен маршрут, който да се измине за най-кратко време, „Крос-кънтри“ – насочен за по-големите участници, включващ крос на ролери с преодоляване на препятствия, и др.