Севлиево изкушава с ръчен кашкавал и „бял мъж“

  • 16 април 2019, 13:34
  • Автор Михаела Благоева
  • АФИШ

Medium %d0%b1%d1%8f%d0%bb %d0%bc%d1%8a%d0%b6

Над 100 изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции, ще участват в тазгодишното издание на фестивал „Семе българско“ в Севлиево. Приготвяне на ръчен кашкавал ще демонстрира технологът Мина Варджиева в рамките на шестото издание, който ще се проведе на 20 и 21 април в парк „Казармите“. Възстановката на технологията, позната по нашите земи от началото на XIX век, ще покаже процеса на приготвяне на вкусното българско жълто сирене, направено не от пастьоризирано, а от прясно мляко. Варджиева казва, че вкусът на този вид кашкавал е неповторим и направата му изисква майсторлък. Допълва, че тайната на качествата му се крие в уникалната микрофлора, с която разполагаме в България, най-вече заради двете млечно-кисели бактерии, с които се славим по света. Сред изненадите за гостите ще е и демонстрация на направата на ястието „бял мъж“. Доброволците от задругата „Дар лимец“ отново ще са в парк „Казармите“ със своята подвижна пещ, за да предават своето знание за най-древното жито на българите и да замесят заедно с гостите на фестивала истински хляб. Как да си приготвим сапун в домашни условия, който да бъде полезен за кожата ни и същевременно да е изработен от аромати по наш вкус, ще научат посетителите на феста. Изкуството да създаваш красота от кожа ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе. Сред произведенията му могат да се видят чаши, бутилки, кутии за ядки, плодове и сладки, чинии, лампи. Майстор Георги Тодоров, който е член на Занаятчийската камара в Русе, пък ще покаже изкуството на иконописта. Как се правят върбови свирки и как да си оплетем кошници също ще научим от шестото издание на фестивала. За  любителите на приложното изкуство врати на събитието ще отвори грънчарското ателие, в което всеки желаещ може да направи свой глинен съд и да го отнесе в дома си.

Айляк парад вдигат в Пловдив

Пъстър Айляк парад ще завладее Пловдив през май. Парадът ще премине по Главната улица на града на 4 май. Уличният парад е уникално, артистично, празнично събитие за пловдивчани и гостите на града.

Състоянието „айляк“, тази уникална житейска философия, ще бъде представена артистично от професионалисти и любители, водещи артисти с голям опит и желаещи за пръв път да се включат в такъв тип артистични дейности.  Парадът е проект на Фондация „ЖАР театър-изкуство-култура“, който се осъществява  в партньорство с HANDMADE PARADE, Великобритания; STALKER TEATRO, Италия, и пловдивски читалища.

„Врачанска пролет“ ще разлюлее Града под Околчица

Стотици певци и танцьори от различни държави ще събере на 19 април Враца. Тогава общината прави  фолклорен фестивал „Врачанска пролет“. Тази година се очакват много интересни гости и състави от цялата страна и от чужбина. Целта на празника е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони, както и запознаване с фолклора на гостуващите държави.

Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност на гости от различни страни и региони да разгледат интересни туристически обекти и природни забележителности на Враца. Участници досега са били танцови колективи от  Италия, Гърция, Русия, Казахстан, Литва, Хърватска, Украйна, Беларус, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Индонезия и България.

Разкриват магията на чипровските килими

Ще има и много сувенири, сред които часовници с шевици

Стотици гости ще събере и тази година фестивалът на уникалните чипровски килими, който община Чипровци организира за 6-и път. Под шатри занаятчии ще показват своята продукция, а някои ще демонстрират създаването й. Ще се включат много занаятчии не само от Чипровци, но и от страната. Фестивалът тази година ще се проведе на 27 и 28 април. Целта му е да се популяризира чипровският килим, като представи както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му. Как точно се изработват шедьоврите с две напълно еднакви лица можете да научите на площад „Чипровско въстание“.

В този ден ще отвори и центърът за продажба на килими и сувенири в шарките на чипровските килими. Сувенирите са най-разнообразни. Сред тях са часовници, чийто циферблат представлява мотив от чипровски килим. Чипровските килими са прочути в цял свят заради сръчно изтъканите геометрични фигури на хора, животни и птици в червено, черно, жълто, синьо, кафяво и зелено.

Първоначално килимите били само червено-черни, но по-късно цветната палитра, с която се изработвали, се обогатила. На част от килимите сръчните моми преди столетия изтъкавали и годината им на производство. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Георги Христов разказва за своя път на национално турне 

Обичаният певец Георги Христов ще зарадва публиката в страната със своя биографичен концерт-спектакъл  „МОЯТ ПЪТ…“, с който тръгва на национално турне през 2019 г. На сцената  Христов излиза със своя бенд и симфоничен оркестър, за да представи един грандиозен концерт-спектакъл, изпълнен с музика, ефектно осветление и много емоция. Той ще разкрие много от интересните случки и преживявания около създаването на най-големите си хитове през годините, които ще бъдат представени в биографичния концерт. Любимите песни на певеца ще прозвучат по уникален начин на живо. Впечатляващият концерт ще пренесе слушателите през годините от бурната кариера на любимия изпълнител. На 18 април Христов ще пее в Хасково, концертът в столицата ще е в НДК на 23 април, следват концерти в Плевен – 3 юни, Бургас – 13 юли, Пловдив – 24 септември.

Майстори творят дрипави баници с луканка във Върбица

Празник на най-българското кулинарно изкушение – баницата, събира през май майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, сгушено в Централния балкан. Празникът предлага над 120 различни баници, както и богата фолклорна програма и забавления за гостите. Кауза  на вкусната инициатива е запазването и популяризирането на автентичната българска храна и кулинария.

В кулинарната надпревара за най-вкусна баница участие вземат виртуози баничари от цялата страна. Пътят до първото място е оспорван, като се прави дори баница с луканка. Раздават се награди в 15 категории.

Варненци показват сръчност на пролетен арт фест

Сръчността на варненци и гостите на морската столица ще изпита пролетният арт фестивал „Сръчко“. Домакин ще е Културно-развлекателен комплекс „Морско Казино“. Началото на феста ще бъде дадено на 26 април, като той ще продължи до 28 Април. Организаторите са подготвили куп изненади. На фестивала, който е с безплатен вход, ще се представят над 50 майстори на ръчно изработени сувенири и стоки за бита, лакомства и др. За най-малките гости ще има детски кът.